Yaşar Büyükanıt kimdir?

Yaşar Büyükanıt kimdir?

TSK’nın 25. Genelkurmay Başkanı olan Yaşar Büyükanıt, Türk Silahlı Kuvvetleri Şeref Madalyası ve Türk Silahlı Kuvvetleri Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası gibi pek çok madalyaya sahipti…

1961 yılında Kara Harp Okulundan mezun olan Yaşar Büyükanıt, 2008 yılında emekli olana kadar Türk Silahlı Kuvvetleri’nin önemli kademelerinde yer aldı. 2 yıl Genelkurmay Başkanlığı görevinde bulunan Büyükanıt, 79 yaşında iken eşinin vefatından 4 gün sonra vefat etti…

YAŞAR BÜYÜKANIT KİMDİR?

1940 yılında İstanbul'da doğan Yaşar Büyükanıt, Kara Harp Okulundan, 1961 yılında, Piyade Okulundan ise 1963 yılında mezun oldu.

1970’e kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığı çerçevesinde çeşitli birliklerde Bölük ve Takım Komutanlığı görevlerini üstlenen Yaşar Büyükanıt, 1972 senesinde Kara Harp Akademisini kurmay subay olarak bitirdi. Ardından 6'ncı Piyade Tümeninde Harekât Şube Müdürlüğü, Belçika/Mons'ta Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı Yüksek Karargâhında (SHAPE) İstihbarat Daire Temel İstihbarat Şubesi Kuvvet ve Sistem Kısım Amirliği, Kara Harp Akademisinde Öğretim Üyeliği, Kuleli Askerî Lisesi Komutanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanlığı Genelkurmay Personel Daire General-Amiral Şubesinde Kısım Amirliği ve Şube Müdürlüğü görevlerinde bulundu.

yasar-buyukanit-kimdirr.jpg

Yaşar Büyükanıt, 1988 yılında Tuğgeneralliğe terfi ettikten sonra,  bu rütbe ile 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı ve İtalya/Napoli'de NATO Güney Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığında (AFSOUTH) İstihbarat Daire Başkanlığı yaptı. 1992 senesinde de Tümgeneralliğe terfi etti. Tümgeneral rütbesine sahip iken Kara Harp Okulu Komutanlığı ve Genelkurmay Genel Sekreterliği görevlerinde bulundu. 1996 senesinde Korgeneralliğe terfi etti. Korgeneral rütbesine sahip iken Genelkurmay Harekât Başkanlığı ve 7'nci Kolordu Komutanlığı yaptı.

Ardından 2000 senesinde Orgeneralliğe terfi etti. Orgeneral rütbesine sahipken, 1'inci Ordu Komutanlığı Genelkurmay 2'nci Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevlerini üstlendi. 28 Ağustos 2006’da terfi ettiği Genelkurmay Başkanlığı vazifesine, 30 Ağustos 2008 tarihinde emekli olana kadar görevine devam etti.

Yaşar Büyükanıt; Türk Silahlı Kuvvetleri Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası, Türk Silahlı Kuvvetleri Şeref Madalyası, Türk Silahlı Kuvvetleri Üstün Hizmet Madalyası, ABD Liyakat Madalyası, İtalya Şeref Nişanı, Kore Cumhuriyeti Tongil Liyakat Madalyası ve Pakistan İmtiyaz Nişanı ve sahibidir. Orgeneral Büyükanıt, 79 yaşında iken 21 Kasım 2019 tarihinde vefat etti.

yasar-buyukanit-kimdir.jpg

27 NİSAN E-MUHTIRASINA İMZA ATTI

2007'deki Cumhurbaşkanlığı seçimi döneminde Genelkurmay Başkanı olan Yaşar Büyükanıt, bütün kuvvet komutanları ile birlikte 12 Nisan 2007 tarihinde bir basın bilgilendirme toplantısı yapmış ve nasıl bir cumhurbaşkanı istediğini açıklamıştı. Bildirgede tarif edilen olası cumhurbaşkanının ise Cumhuriyetin temel değerlerine özde değil sözde sahip çıkacak birisi olması gerektiği vurgulanmıştır.

Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül’ün ilk tur oylamanın sonucunda 361 oy almasının ardından CHP, Gül’ün cumhurbaşkanı olabilmesi için 367 oy alması gerektiğini belirtirken, Anayasa Mahkemesi’ne başvuru kararı aldı. Tarihlere 27 Nisan e-muhtırası olarak geçen gecede Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinde bir bildiri yayınlandı.

yasar-buyukanit-kimdirrr.jpg

Bildirgede, laiklik vurgusu yapılırken, Cumhuriyetin kurucusu ulu önder Atatürk’ün “Ne mutlu Türküm diyene” anlayışına karşı çıkan herkesin Türkiye düşmanı olduğu ve öyle kalacağı ifade ediliyordu. Bununla birlikte, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bu nitelikleri korumak için sarsılmaz bir kararlılığa sahip olduğu da bildiriliyordu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN