Yeni Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'in ilk görevi belli oldu

Yeni Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'in ilk görevi belli oldu

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Çalışma Bakanı olarak atanan Vedat Bilgin, ilk sınavını işçi ve memur zamları konusunda oturacağı pazarlık masasında verecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan kararname sonrası kabinede gerçekleşen değişikliklerden birisi de Aile ve Çalışma Bakanlığı'nın ikiye ayrılmasıydı. Kararnameye göre yeni Çalışma Bakanlığı'na Vedat Bilgin getirildi. Bilgin'in kabinedeki yeni görevinde ise ilk görevi belli oldu. 

ZAM PAZARLIĞI MASASINA OTURACAK

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, Bilgin'i zor bir zam pazarlığı süreci bekliyor. Bilgin kamuda çalışan milyonlarca işçi ve memurun zammının belirleneceği bu yılki pazarlık masasında hükümet adına görüşmeleri yürütecek. Memur-Sen yönetimi, bir önceki toplu sözleşme görüşmelerinde, görevden alınan Aile ve Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile ciddi gerginlik yaşamıştı.

EN ZOR SINAVI MEMUR TİS'İ OLACAK

Vedat Bilgin, yeni görevindeki en önemli sınavlarından birini önümüzdeki ağustos ayında gerçekleştirilecek memur toplu sözleşme görüşmelerinde verecek. Memur-Sen Konfederasyonu ve bağlı sendikalarıyla yapılacak görüşmelerde 3 milyon 150 bin memurun 2022 ve 2023 zam oranları için pazarlık gerçekleştirilecek. Memurun alacağı zam 2 milyon 330 bin memur emeklisine de aynı oranlarda yansıtılacak.

Bakan Bilgin'in memur sendikalarıyla yapacağı zam pazarlığı kritik önem taşıyor. Memurun 2 yıllık zam dönemine 2023 seçimleri denk geldiği için pazarlık masasında memurun eli daha güçlü olacak. Bununla birlikte Bilgin, hükümetin kamuda kemer sıkma politikasına da uygun hareket etmek zorunda kalabilecek.

ÖNCE İŞÇİLERİN ZAMMI GÖRÜŞÜLECEK

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, memur sendikalarından önce 700 bin kamu işçisinin 2021-2022 zammı için işçi sendikalarıyla pazarlık masasına oturacak. Taşerondan kadroya geçtikten sonra ilk kez toplu iş sözleşmesine dahil edilen işçilerin beklentilerinin yüksek olması nedeniyle Bilgin'in pazarlık masasında zorlanacağı ifade ediliyor. Türk-İş'in bu yıl ilk kez Hak-İş'le birlikte hareket ederek güç birliği yapması da Bilgin için önemli zam sınavı olacak. Bakanlıkların ayrılması işçi ve işveren kesiminde olumlu karşılandı. Tek koltukta iki bakanlık modeli eleştiriliyordu.

VEDAT BİLGİN KİMDİR?

 

Vedat Bilgin, 22 Eylül 1954'te Bayburt'ta doğdu.

 

Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi'nden mezun olan Bilgin, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde “Şehirleşme ve Sanayileşme İlişkileri” konusunda master çalışmasını, “Türkiye'de Sanayileşme Politikaları ve Demokratikleşme Süreci” adlı çalışmasıyla da İktisat Sosyolojisi alanında doktorasını tamamladı.

 

York Üniversitesi'nde misafir öğretim üyesi olarak görev yapan Bilgin, Michigan Üniversitesi'nde “Orta Doğu Toplumlarında Modernleşme Sorunları” konulu uluslararası çalışmada yer aldı.

 

Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde Öğretim Üyeliği, TCDD Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Başkanlığı, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanlığı ve Başbakan Başdanışmanlığı görevlerinde bulundu.

 

AK Parti'den 25 ve 26'ncı dönem Ankara milletvekili seçilen Vedat Bilgin, son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başdanışmanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Başkan Vekilliği görevlerini yürüttü. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN