Zühtü Arslan kimdir?

Zühtü Arslan kimdir?

Daha önce katıldığı bir organizasyonda hiçbir ülke AYM’sinin görmediği ağır iş yükü ile karşı karşıya kaldıklarını vurgulayan Prof. Dr. Zühtü Arslan Zühtü Arslan, 1964’te doğdu. Zühtü Arslan, Anayasa Mahkemesi başkanlığı döneminde birçok önemli işlere imza attı.

1987 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden mezun olan Zühtü Arslan, 1991’de yüksek lisansını, 1996’da ise doktorasını İngiltere'de Leicester Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde bitirdi. 

ZÜHTÜ ARSLAN KİMDİR?

1 Ocak 1964’te Yozgat’ın Sorgun ilçesinde doğduktan sonra ilk, orta ve lise öğrenimini bu kentte tamamladı. 

2002 yılında Doçent, 2007’de de Profesör olan Zühtü Arslan, Polis Akademisi Başkanı olarak görev aldı. Anayasa hukuku, insan hakları, siyaset felsefesi ve hukuk-siyaset ilişkisi gibi alanlarda çeşitli uluslararası ve ulusal akademik dergilerde makaleleri yayınlandı. Bunların dışında Anayasa Teorisi adında bir kitabı var.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından yürütülen Parlamento Tarihi projesinde ‘1957-1960 döneminden’ sorumlu yazar olarak görev aldı. TESEV’in yürüttüğü ‘Türkiye'de Güvenlik Sektörü Almanak / 2005’ projesinde ‘Hükümet’ bölümünün yazımından sorumlu yazar olarak da çalışmalara katıldı.

10 Şubat 2015’de gerçekleştirilen Anayasa Mahkemesi Başkanlık Seçimi ile selefi Haşim Kılıç’ın yaş haddinden emekliye ayrılacağı 13 Mart 2015 itibarıyla görev yapması beklenirken Haşim Kılıç’ın ani emeklilik kararının ardından 10 Şubat 2015’te Anayasa Mahkemesi Başkanı olarak görevine başladı.

Geçmiş zamanlarda 'Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuru Sisteminin Desteklenmesi Ortak Projesi'nin kapanış konferansından Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan hiçbir Anayasa Mahkemesi'nin karşılaşmadığı bir iş yüküyle karşı karşıya olduklarını dile getirerek, AİHM'e, Türkiye aleyhine yapılan başvuruların 7 yılda yüzde 50 azaldığını vurguladı.

Anayasa koyucunun bir yandan ilkesel olarak bireysel başvurunun Türk hukuk sisteminde temel hakların korunması standardını artırmak adına bu sistemi getirdiğini kaydeden Arslan, diğer yandan da pratik olarak Türkiye'de insan hakkı ihlali iddialarının ulusal sınırlar içerisinde görüşülerek ulusal yargı mercilerince çözümlenmesini, ulusal sınırlar dışına bu iddiaların mümkün olduğu kadar taşınmamasını amaçlandığını aktarmıştı.

zuhtu-arslan-kimdir.jpeg

Arslan, AİHM önünde Türkiye'den gerçekleştirilen başvuru sayısını ve ihlal sayısını azaltmanın pratikteki amaç olduğunu anlatarak, bu pratik hedefin önemli ölçüde gerçekleştiğini söylemişti. 2012'de bireysel başvuru henüz başlamadan AİHM’in önünde 16 bin 900 başvurunun bulunduğunu ve Türkiye’den gerçekleştirilen 16 bin 900 başvurunun olduğunu anımsatan Arslkan, yapılan başvuruları yarısının da 15 Temmuz 2016 sonrası yapılan başvurular olduğunu ifade ettiklerini bildirdi. Arslan ayrıca Türk Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvurunun kabulüyle anayasa koyucunun pratik hedefinin de önemli oranda gerçekleştiğini savundu.

Arslan, Türkiye’nin hâlâ bireysel başvuruyla uğraştığından dert yanarak, bireysel başvuruyu benimseyen hiçbir ülkenin Anayasa Mahkemesi'nin görmediği kadar ağır iş yükü ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN