1915 Çanakkale köprüsü geçiş ücreti ne kadar? Çanakkale köprüsü güzergahı haritalı

1915 Çanakkale köprüsü geçiş ücreti ne kadar? Çanakkale köprüsü güzergahı haritalı

1915 Çanakkle Köprüsü geçiş ücreti ne kadar olacak? Çanakkale Köprüsü güzergahı haritalı görselini haberimizden görebilirsiniz. Yapımı devam eden ve tamamlandığında dünyanın en uzun asma köprüsü olacak Çanakkale köprüsünün geçiş ücreti belli oldu. İşte Çanakkale Köprü projesi hakkında merak edilen tüm detaylar.

1915 Çanakkale Köprüsü geçiş ücreti ne kadar? Çanakkale Köprüsü güzergahı nereler? Haritalı güzergah bilgilerini sizlerle paylaşıyoruz. Ülkemizdeki dev projelere bir yenisi daha ekleniyor. Yapımı devam eden 1915 Çanakkale Körüsü'nün geçiş ücreti açıklandı. Peki Çanakkale Köprüsü güzergahı nereler? İşte Çanakkale Köprüsü hakkındaki tüm detaylar.

1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ GEÇİŞ ÜCRETİ NE KADAR?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 18 Mart 2022'de açılışının yapılacağını söylediği köprüde geçiş ücreti de belli oldu. Günlük araç geçiş garantisi 30 bin olarak belirlenen köprünün geçiş ücreti ise, 15 euro + KDV (bugünkü kurlarla 80 TL) olarak belirlendi.

1915 Çanakkale Köprüsü, dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü olacak. 2023 metre orta açıklık, 770’er metre yan açıklıklar, 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleriyle köprünün toplam uzunluğunun 4 bin 608 metre olması öngörülüyor.

ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ GÜZERGAHI HARİTALI

Proje, özellikle Ege, İç Anadolu’nun batısı, Adana – Konya aksı ve Batı Akdeniz Bölgeleri ile Trakya/Avrupa arasındaki yolculuklar/taşımalar için, İstanbul Boğaz Geçişi’ne yeni bir alternatif oluşturacak.

Çanakkale Boğazı Köprüsü, Çanakkale boğazının kuzey kesiminde Sütlüce Suluca arasında Avrupa ve Asya yakalarını birbirine bağlacayacak bir asma köprü olacak. Köprü her iki yakada da, köprü ile birlikte Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılacak otoyollar ile Avrupa yakasında Kınalı, Asya yakasında Balıkesir’de mevcut otoyol ağına bağlanacak.

Kınalı – Çanakkale – Balıkesir Otoyolu koridoru, mevcut O-3 (TEM) İstanbul – Edirne Otoyolu’nun Kınalı-1 Kavşağı bölgesinden başlıyor. Daha sonra, Marmara Ereğlisi ve Çorlu yerleşmelerinin arasından geçerek batıya doğru ilerleyen koridor, Tekirdağ il merkezinin kuzeyinden devam etmekte, Malkara yerleşmesinin güneyinden, Şarköy yerleşmesinin ise kuzeyinden geçtikten sonra güneybatıya yönelerek Evreşe yerleşmesinin doğusundan Gelibolu Yarımadası’na ulaşmakta.

Gelibolu yerleşmesinin kuzeyinden geçerek ilerleyen otoyol, Sütlüce-Şekerkaya mevkileri arasında planlanan Çanakkale Boğazı Köprüsü’ne ulaşıyor. Boğaz köprüsünden sonra güzergâh Lapseki yerleşmesinin güneyinden geçerek güneydoğuya yönelmekte ve Çan yerleşmesine ulaşıyor.

18-03/21/anakkale-koprusu-guzergah.jpg

Çan yerleşmesinin güneyinden geçen otoyol sonrasında Yenice yerleşmesinin kuzeyine yönelmekte ve ilçenin kuzeyinden geçiyor. Yenice yerleşmesinden sonra bir miktar güneydoğuya yönelen güzergâh Balya yerleşmesine ulaşıyor. Balya yerleşmesinin güneyinden geçen otoyol sonrasında Balıkesir yerleşmesine yönelmekte ve Balıkesir ilinin batısında Gebze – İzmir otoyoluna bağlanıyor.

Çanakkale Boğaz Köprüsü'nün ankrajlar arası toplam uzunluğu 4023 metre, Orta açıklık 2023 metre, yan açıklıklar ise 1000’er m. olarak planlanmaktadır. Bu özellikleri ile köprü dünyanın en büyük açıklıklı köprüsü olacak. Köprü 2x3 şeritlik karayolunu taşıyacaktır. Tabliyenin her iki tarafında bakım onarım amacıyla kullanılacak yürüme yolları olacak. Köprü tabliyesi yaklaşık 36 metre genişlikle ve 5 metre yükseklikte planlanıyor. Çanakkale Boğaz Köprüsü için yapı tasarım ömrü 100 yıl olacak.

Proje içerisinde Gelibolu – Lapseki arasında konumlanacak olan asma köprünün ön tasarım/taslak özellikleri;

Çanakkale Boğazı Genişliği : 3900 metre
Toplam Köprü Boyu : 3869 metre
Orta açıklık : 2023metre
Kenar açıklıklar : 2 x 800metre (Ankrajlar Denizde olursa)
Kenar açıklıklar : 2 x 1000metre (Ankrajlar Karada olursa)
Köprü Tipi : Çelik Asma
Gelibolu Yaklaşım Viyadüğü : 900 metre
Lapseki Yaklaşım Viyadüğü : 650 metre
Şerit sayısı : 2x3 Otoyol Şeridi

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN