ABD, Suriye'ye özel kuvvetler ve Irak'a saldırı helikopterleri gönderecek

ABD, Suriye'ye özel kuvvetler ve Irak'a saldırı helikopterleri gönderecek

Geçtiğimiz günlerde Irak'ta özel komando birlikleriyle IŞİD'e yönelik ilk kara operasyonunu gerçekleştiren ABD, özel kuvvetlerini Suriye'ye de göndermeye hazırlanıyor. Bu durum, eğit-donat programının başarısızlığı ve Rusya'nın bölgeye müdahalesinin ardından ABD'nin karşı hamlesi olarak yorumlanıyor.

IŞİD'le mücadeleye ivme kazandırmak için seçenekleri değerlendiren ABD'nin, Suriye'ye az sayıda özel operasyon kuvvetleri ve Irak'a da saldırı helikopteri gönderme konusunu gündeme aldığı belirtildi.

Orta Doğu'daki savaşlara gereğinden fazla Amerikan askeri gönderilmesine şiddetle karşı çıkan Başkan Barack Obama da başkanlığının son dönemine yaklaşırken bazı seçenekleri diğerlerine göre daha uygulanabilir olarak değerlendirebileceğini söyledi.

Obama yönetimi, özellikle Mayıs ayında Irak'ın Ramadi kentinin IŞİD'in eline geçmesi ve ABD'nin Suriyeli muhaliflere yönelik eğit-donat programının başarısız olmasının ardından Amerika'nın çabalarını artırma konusunda baskı altında. Rusya'nın Suriye'de Esad güçleriyle ittifak halinde düzenlediği hava saldırıları da ABD üzerindeki baskıyı artırıyor.

Özel ve sınırlı sayıda asker gönderilecek

Konuyla ilgili devam eden görüşmeleri değerlendirmek üzere Reuters'a isimlerinin açıklanmaması kaydıyla konuşan iki ABD'li yetkili, yapılacak herhangi bir intikalin sınırlı olacağını, hem Irak hem de Suriye'de özel ve sınırlı sayıda askerî hedefi ilerletmeyi amaçlayacağını söylediler.

Bir yetkili, değerlendirilen seçeneğin, ilk kez ılımlı Suriyeli muhalif savaşçılara danışmanlık yapmak üzere geçici olarak Suriye içerisine ABD'nin özel operasyon kuvvetleri konuşlandırmasını içerdiğini ifade etti.

Irak ordusu, Apache helikopterleriyle desteklenecek

Diğer seçenekler Irak'a birkaç Apache saldırı helikopteri ve onları kullanmak için ABD güçlerinin gönderilmesini, aynı zamanda IŞİD'in eline geçen toprakları geri almak için gerekli olan Irak'ın diğer imkânlarını artırma amaçlı adımlar atılmasını içeriyor.

İsminin açıklanmaması kaydıyla Reuters'a konuşan yetkililerden biri, önerilerin hâlâ fikir aşamasında olduğunu, önümüzdeki günlerde herhangi biri onaylansa dahi, ABD'nin yapacağı askerî konuşlanmanın haftalar veya aylar alacağını belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN