AB'de göçmen krizi 'Schengen krizi'ne dönüştü

AB'de göçmen krizi 'Schengen krizi'ne dönüştü

2015 yılının Ocak ve Kasım ayları arasında Avrupa Birliği ülkelerine yasadışı yollardan giriş yapanların sayısının 1 milyon 289 bin olduğu ve bu sayının da AB tarihinde en büyük illegal sınır geçişi olduğu açıklandı. AB Komisyonu Başkanı Juncker, durumu "Schengen krizi" olarak tanımladı.

Avrupa Birliği, son yıllarda yaşadığı yasadışı göçler ve kaçak sınır ihlalleri yüzünden yeni önlemler almaya hazırlanıyor.

AB ülkelerine 2009 ve 2014 yılları arasında sadece 813 bin yasadışı sınır geçişleri yapıldığı ancak 2015 yılının Ocak ve Kasım ayları arasında Avrupa Birliği ülkelerine yasadışı yollardan giriş yapanların sayısının 1 milyon 289 bine ulaştığı ve bu sayının da AB tarihinde en büyük illegal sınır geçişi olduğu belirtildi.

Yaşanılan ihlaller ve mülteci krizi karşısında Komisyon, yarın AB’nin dış sınırların daha iyi kontrol edilmesi için gelecekte oluşturulabilecek Avrupa sınır muhafızlarının üye ülkelere müdahale etmesini öngören bir yasa taslağını üye ülkelerin tartışmasına sunmaya hazırlanıyor.

15-12/14/la-la-fg-syria-refugees02-jpg-20150903.jpg
Bu yıl Avrupa sınırlarında en çok karşılaşılan görüntü.

"Göçmen krizi Schengen krizine dönüştü"

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Schengen krizine dönüşen göçmen krizinin kontrol altına alınması gerektiğini belirterek, yarın konseye sunulacak önergenin kabul edilmesi halinde AB sınırlarında yaşanacak herhangi bir soruna karşı AB Sınır Koruma Ajansı Frontex’e bağlı eğitilmiş özel birliklerden oluşan ve hızlı hareket edebilme kabiliyeti bulunan tam donanımlı bin kişilik bir emniyet gücünün oluşturulmasının yaşanılan sorunu çözebileceğini kaydetti. Önergenin kabul edilmesiyle üye ülkelerin sınırlarını koruyamaması durumunda Avrupa Komisyonu bu sistemin devreye girmesini sağlayacak.

AB Sınır Koruma Ajansı harekete geçebilir

Sadece dış sınırların koordinasyondan sorumlu olan AB Sınır Koruma Ajansı Frontex, üye ülkelerin talebi üzerine harekete geçebilir. Yeni öneriyle birlikte rolünün güçlendirilmesi ve kendi bünyesinde çalışan sınır muhafızları ile hareket etmesi öngörülüyor. Böylece üye ülkelerden yardım talep edilmemesi planlanıyor.

BRÜKSEL/İHA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN