Adana Cumhuriyet Başsavcı Vekili'nden Eren Erdem açıklaması

Adana Cumhuriyet Başsavcı Vekili'nden Eren Erdem açıklaması

Adana Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mehmet Arıkan, Eren Erdem'in gündeme getirdiği "sarin gazı" iddialarıyla ilgili davaya ilişkin basında çıkan bazı haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ve kurumlarının uluslararası kamuoyunda zor durumda bırakılmaya çalışıldığını bildirdi.

Adana Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mehmet Arıkan, CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem'in TBMM'de ve Rus televizyonunda gündeme taşıdığı sarin gazıyla ilgili iddiaların gerçeği yansıtmadığını, söz konusu iddialarla Türkiye Cumhuriyeti Devletinin uluslararası kamuoyunda zor durumda bırakmak ve insanlık suçu işlemiş gibi bir algı oluşturmaya çalışıldığını bildirdi.

Başsavcı Vekili Mehmet Arıkan, CHP'li Eren Erdem'in TBMM'de ve Rus televizyonuna verdiği söyleşide dile getirdiği iddialara yazılı bir açıklama ile yanıt verdi. İstihbarat birimleri tarafından Adana Emniyet Müdürlüğü'ne 15 Mayıs 2013'de El Kaide terör örgütüyle bağlantılı olduğu düşünülen yabancı uyruklu bir kişinin, Hatay'a gelip bazı şahıslarla görüşerek bir kısım kimyasal maddeleri temin etmeye çalıştığı yönünde ihbarda bulunulduğunu hatırlatan Arıkan, soruşturma hakkında şu bilgileri verdi:

"Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından 16 Mayıs 2013'de soruşturmaya başlanmıştır. Teknik takip ve iletişimin tespiti çalışmalarında; yabancı uyruklu şüphelinin, diğer şüpheliler ile irtibata geçerek temin etmeye çalıştığı 6 çeşit kimyasal maddeden, alınıp satılması yasak olan 2 çeşit kimyasal maddenin piyasadan temin edilebilmesi mümkün olmadığından, bu maddelerin İstanbul'da faaliyet gösteren ve hakkında kamu davası açılan şahıstan gayrimeşru yollardan temin edilmeye çalışıldığı anlaşılmıştır.

Şüpheliler tarafından bu maddelerin temini ile ilgili fikri sorulan ve hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair ek karar verilen Çukurova Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan şahsın, bu 6 çeşit kimyasal maddelerin uygun bir ortamda ve şekilde bir araya getirilmesinden kimyasal silah oluşturulabileceği, bu maddeleri arayan yabancı uyruklu kişinin kötü niyetli olabileceği yönünde uyarılarına rağmen, haklarında kamu davası açılan şahıslar tarafından sadece para kazanmak amacıyla araştırmaya devam edildiği tespit edilmiştir.

Yabancı uyruklu şüpheli tutuklu

Bu kapsamda 28 Mayıs 2013'de yapılan operasyon sırasında gözaltına alınan 13 şüpheliden 7'si serbest bırakılmış, tutuklama talebi ile mahkemeye sevk edilen 6 şüpheliden 5'i tutuklanmış, 1 şüpheli ise adli kontrol kararı ile serbest bırakılmıştır.

Daha sonra toplanan delillerin değerlendirilmesi sonucunda, yabancı uyruklu şüpheli dışındaki diğer şüphelilerin mahkemece tahliyelerine karar verildiği anlaşılmıştır. İddianamenin düzenlendiği 22 Temmuz 2013'de sadece yabancı uyruklu şüpheli tutuklu olarak kalmış ve dava tutuklu olarak açılmıştır. Soruşturma sırasında şüphelilerin, temin etmeye çalıştığı kimyasal maddelerden herhangi birinin numunesini dahi temin edemedikleri anlaşılmış, yapılan aramalarda da el ile çizilmiş bazı düzenek ve krokiler, az miktarda antifriz ve belgeler dışında herhangi bir kimyasal madde ele geçirilememiştir.

Kamu davası devam ediyor

Buna rağmen şüpheliler arasındaki telefon görüşmeleri ve aramalarda ele geçirilen kısıtlı sayıdaki delillerin, kamu davasının açılması için yeterli olduğu düşünülerek yabancı uyruklu şüpheli hakkında 'Silahlı terör örgütlerine silah sağlamaya teşebbüs' ve 'Silahlı terör örgütüne üye olma' suçlarından, diğer 5 şüpheli hakkında ise 'Silahlı terör örgütlerine silah sağlamaya teşebbüs' suçundan kamu davası açılmıştır. Açılan kamu davasının yargılaması halen Adana 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ettiği, duruşmasının 29 Aralık 2015'e ertelendiği yapılan incelemeden anlaşılmıştır."

Eren Erdem ne demişti?

CHP Milletvekili Eren Erdem, 10 Aralık'ta TBMM'de yaptığı konuşmada Suriye'deki IŞİD üyelerinin Türkiye'den kimyasal silah olarak kullanılan sarin gazı hammaddesi aldığını gündeme getirip, konuyla ilgili Rus kanalı RT'ye verdiği söyleşide de Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2013 yılında iddianame hazırladığını ancak davanın bir haftada kapatıldığını ileri sürmüştü. Daha sonra açıklama yapan Erdem, söz konusu iddiaların kendisine ait olmadığını, bu bilgilerin Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede yer aldığını belirterek şöyle demişti:

"Adana Cumhuriyet Savcısı Mehmet Arıkan, sarin gazı gönderimi hakkında bir operasyon düzenletti. Konuyla ilgili kişiler gözaltına alındı. Ama anladığım kadarıyla Mehmet Arıkan bürokraside etkili bir kişi değildi. Bir hafta sonra yeni bir savcı atandı ve davayla o ilgilendi. Gözaltındaki tüm kişiler serbest bırakılıp, Türkiye'yi terk ederek Suriye'ye gitti."

Kimler yargılanıyor

Adana'da Suriye'deki El Kaide örgütüne bağlı Ahrar-ı Şam ve El Nusra Cephesi'ne kimyasal silah yapımında kullanılan maddelerden temin etmeye çalıştığı öne sürülen bir süre tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen ve daha sonra hakkında yakalama kararı çıkartılan sanık 'Abu Salah' kod adlı Suriyeli Hytham Qassap 'Silahlı terör örgütüne üye olma' ve 'silahlı terör örgütüne silah sağlamaya teşebbüs' suçlarından 25 yıla kadar, tutuksuz Halit Usta (54), Halit Ünalkaya (49), İbrahim Akça (52), Bekir Karaoğlan (45) ve Raif Ay (42) ise 'silahlı terör örgütüne silah sağlamaya teşebbüs' suçlamasıyla 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle Adana 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya devam ediliyor.

ADANA/DHA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN