Arakan’daki katliama BM müdahale etsin

Arakan’daki katliama BM müdahale etsin

Dünyadan Arakan’daki katliamının durdurulması için ‘BM devreye girsin’ seslerinin yükseldiği dönemde bölgeye giden Saadet Partisi çarpıcı bir rapor hazırladı. Arakan’da güvenliğin BM tarafından sağlanması çağrısının yapıldığı raporda üç ayda 30 bin Müslümanın katledildiği belirtildi.

EROL METİN / ANKARA

Saadet Partisi, Myanmar hükümeti ve Budist çetelerin hedefindeki Arakanlı Müslümanların dramını yerinde gözlemlemek için bölgeye bir heyet gönderdi. Genel Sekreter Necati Eroğlu başkanlığındaki parti heyeti, izlenimlerini raporlaştırarak Arakanlılara yönelik insanlık dışı muameleye dikkat çekti. Bazı büyük devletlerin desteğini arkasına alan Myanmar rejiminin Arakan’ın demografik yapısını değiştirmek amacıyla 1970’li yıllardan itibaren katliamlara giriştiğinin kaydedildiği raporda, tahmini olarak 3 milyon Müslüman Arakanlının evlerini terk ederek başka ülkelerde göçmen durumuna düştüğü belirtildi. Myanmar hükümeti tarafından uygulanan politikalar sonucu Arakanlılar için kendi topraklarında yaşamanın tam bir çileye dönüştüğünün anlatıldığı raporda, “Günümüzde Myanmar’daki Arakanlıların yüzde 60’ı gıda yetersizliği sebebiyle zor şartlar altında yaşamakta ve alt yapıdan yoksun olarak hayatlarını sürdürmektedir. Myanmar hükümeti, Rohingya bölgesini ele geçirdikleri dönemden bugüne, Arakanlıların kendi ülkeleri üzerinde hak talep etmesini engellemeye, Müslümanları güç kullanarak topraklarından çıkarmaya çalışmakta ya da ölüme terk etmektedir” denildi.

Myanmar hükümetinin özellikle 2017’nin Ağustos ayı sonunda yeni katliamlara giriştiğinin aktarıldığı raporda, bu katliamlar neticesinde yaklaşık 5 bin evin yıkıldığı, 30 bin Müslümanın ise katledildiği vurgulandı. 3 aylık süre zarfında yaklaşık 600 bin Arakanlının da Bangladeş ve diğer komşu ülkelere sığındığı ifade edildi. Raporda, insan haklarını hiçe sayan Myanmar hükümetinin uluslararası yardımların Arakan’a girişine izin vermediği, bölgeye ulaşmaya çalışan uluslararası gözlemcilerin, insan hakları savunucularının ve basın mensuplarının engellendiği vurgulandı.

4 ÜLKE SİLAH DESTEĞİ VERİYOR

* Saadet Partisi’nin raporunda, Arakanlı Müslümanları katleden Myanmar ordusuna katliam silahlarının komşu ülkeler Çin, Hindistan ile Rusya ve İsrail tarafından verildiği aktarıldı. Bu 4 ülkenin Myanmar’a yönelik silah satışının durdurulması için uluslararası camianın seferber olması gerektiği kaydedildi. Saadet’in raporunda ayrıca şu öneriler yer aldı:

* Müslüman ülkeler Myanmar’a baskı yapmalı.

* BM ve uluslararası kuruluşlar Myanmar’a ambargo uygulamalı.

* Bölgenin güvenliğinin sağlanması için BM çatısı altında uluslararası bir güç Arakan’da görevlendirilmeli.

* En kısa zamanda ülkeyi terk etmek zorunda kalan yüzbinlerce Müslümanın geri dönmesi için çalışma yapılmalı.

* Bölgedeki Müslüman ülkeler bir araya gelip ortak karar almalı.

* Arakan’daki olumlu tavrından dolayı Bangladeş desteklenmeli, tavrının bölge ülkelerine örnek olması sağlanmalı.

* Bölgeye sadece gıda-giyim yardımı değil; okul, hastane, yetimhane gibi ihtiyaçların giderilmesi için de yardım yapılmalı.

* Bangladeş’e sığınan 600 binden fazla Müslümanın temiz su ve yiyeceğe ulaşması sağlanmalı.

* Acil tıbbi yardım ihtiyaçları derhal giderilmeli.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN