Başbakan Davutoğlu: MKYK’da olanlar ‘refik hukuğuna’ tersti

Başbakan Davutoğlu: MKYK’da olanlar ‘refik hukuğuna’ tersti

AK Parti’de bir süredir yaşanan kriz ‘olağanüstü kongre’ kararı ile noktalandı. ‘Hayatım boyunca ilkelerimle yaşadım diken Başbakan Davutoğlu, yetkilerinin alındığı MKYK toplantısının ‘refiklik hukuğuna’ bağdaşmadığı için bu kararı aldığını söyledi. Davutotoğlu, partinin 22 Mayıs’ta olağanüstü kongre için toplanacağını ve kendisinin aday olmayacağını açıkladı.

[Karar]
ZİVER BÜYÜKTAŞ
Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra 28 Ağustos 2014’te Başbakanlık görevini devralan Ahmet Davutoğlu, 20 aylık Başbakanlığı sırasında Türkiye’yi yakından ilgilendiren kritik süreçlerde etkin rol aldı. Davutoğlu’nun önemli rol aldığı bazı olay ve gelişmeler şöyle:

SÜLEYMAN ŞAH OPERASYONU

TSK’nın 22 Şubat 2015’te gerçekleştirdiğ ‘Şah-Fırat’ operasyonuyla Türkiye’nin sınırları dışında sahip olduğu tek toprak parçası olan Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu, IŞİD işgali altındaki bölgeden alınarak Suriye’nin Eşme köyüne taşındı. Operasyon talimatını veren Davutoğlu’nun Genelkurmay Karargahı’nda komutanlarla operasyonu takip ettiğini gösteren fotoğraf günlerce gündemde kalmıştı.

İSTİKŞAFİ GÖRÜŞMELER

7 Haziran 2015’te yapılan milletvekili seçimlerinde yüzde 40,8 oy alan ve tek başına iktidar olamayan AK Parti ile CHP ve MHP arasında koalisyon görüşmeleri yapıldı. Davutoğlu’nun özellikle CHP ile günlerce süren görüşmelerde kullandığı ‘’istikşafi’’ görüşmeler tabiri literatüre geçti. 1 Kasım’da yapılan erken seçimde yüzde 49,5 oy alma başarısı gösteren AK Parti yeniden tek başına iktidar oldu.

MÜLTECİ KRİZİ VE VİZE SERBESTİSİ:

Suriye’deki iç savaşın neden olduğu mülteci akını Türkiye ve Avrupa için önemli boyutta soruna dönüştü. Türkiye’de 2 milyon 800 bin civarında Suriyeli Türkiye’de misafir ediliyor. Avrupa’ya geçmeye çalışan Suriyeli ve diğer ülkelerden gelen mültecilerin Yunan adalarına geçişi sırasında yaşanan dramlar üzerine 18 Mart 2016’da Brüksel’de AB-Türkiye zirvesi yapıldı. Zirvede. AB ile yapılan anlaşma ile hem Türkiye’ye ödenecek 3 milyar Avro, 6 milyar Avro’ya çıkarıldı hem de vize serbestisi konusunda önemli adım atıldı. AB Komisyonu, 4 Mayıs’ta yayınladığı raporunda Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat için tavsiye kararına yer verdi.

TERÖRLE MÜCADELEDE KARARLILIK

Başbakan Davutoğlu’nun etkin olduğu süreçlerden biri de terörle mücadele oldu. Geçen yılın temmuz ayında başlatılan terör operasyonlarında ilçe ve şehirlerde hendek kazmış, barikat kurmuş terör örgütüne ağır darbeler vuruldu. Güneydoğu’da kararlılıkla sürdürülen mücadelede yerleşim yerleri hendeklerden temizlendi ve vatandaşlar terör örgütünün baskısından kurtarıldı.

OĞLU BABASINI AYAKTA İZLEDİ

Başbakan Davutoğlu’nun kongre kararını ve aday olmayacağını açıkladığı kritik toplantıya oğlu da katıldı. Mehmet Davutoğlu, babasının konuşmasını ayakta izledi.

GÖZYAŞLARINI TUTAMADILAR

Başbakan Ahmet Davutoğlu, görevi bıraktığını açıklarken danışmanı eski Konya Milletvekileri Kerim Özkul ile Mustafa Baloğlu gözyaşlarını tutamadı. Bir çok milletvekilinin ayakta kaldığı toplantıda Davutoğlu konuşurken Özkul ile Baloğlu’nun ağladığı anlar objektiflere takıldı. 

16-05/06/untitled-6.jpgToplantıya Bakanlar Taner Yıldız, Lütfi Elvan ve Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik de katıldı.

AK Parti’de geçtiğimiz hafta MKY’da teşkilatlara atama yetkisinin genel başkandan alınmasıyla başlayan kriz Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun parti liderliği ve Başbakanlık’tan ayrılmasıyla sonuçlandı. Önceki gece Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile 1 saat 40 dakika görüşen Başbakan Davutoğlu dün partisinin MYK toplantısının ardından kameraların karşısına geçti ve 22 Mayıs’ta olağanüstü kongreye gidileceğini açıkladı.

Davutoğlu sözlerine 25 yıldır büyük bir dönüşüm içerisinde olan Türkiye’de, ‘Başbakan Başdanışmanı ve Büyükelçi, Dışişleri Bakanı ve Başbakan olarak milletimizin hizmetinde olmak benim için en büyük gurur vesilesi olmuştur” sözleri ile başladı.

TEK BİR AYRILIK OLMADI

20 aylık Başbakanlık sürecini 3 döneme ayıran Davutoğlu birinci dönem olarak da genel başkanlığa seçildiği ve 7 Haziran seçimlerine kadar geçen zaman olduğunu söyledi. Bu süreçte AK Parti hakkında ‘küskünler hareketi’ ‘dağılıyorlar’ gibi spekülasyonlar üretildiğini hatırlatan Davutoğlu “O günden bugüne gururla, ifade ediyorum ki, bu partiden tek bir istifa yaşanmamış tek bir kardeş ihtilafı görülmemiş ve partimizin omurgasından da yapısından da hiçbir şey eksilmemiştir.”      

MİLLETİM ŞAHİTTİR

Davutoğlu, Genel Başkanlığa seçildiği kongrede Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylediği ‘Güçlü Cumhurbaşkanı, güçlü Başbakan’ prensibini hayata geçirdiğini dile getirdi. Davutoğlu, “O gün Sayın Cumhurbaşkanımız ‘Emanetçi bir Başbakan istemiyorum’ demişti. Doğru bir tavırdı. Ben emaneti üstlendim ama Başbakanlık koltuğunun da hakkını vermek için gece gündüz çalıştım. Buna milletimiz şahittir” diye konuştu.      

YENİ BİR DÖNEMİN EŞİĞİ

Davutoğlu, AK Parti’nin geleneklerinin yaşatılmasını asli unsur olarak gördüğünü ve buna sadık kaldığını söyledi. Bu çerçevede teşkilat yapılanmasına hiçbir zaman müdahalede bulunmadığına dikkat çekti. “Partimiz yeni bir dönemin eşiğindedir” diyen Davutoğlu “Son MKYK Toplantısı’nda yaşanan gelişmeler çerçevesinde yaptığımız istişarelerle ve bugün MYK’da arkadaşlarımla istişare ettikten sonra, 22 Mayıs 2016 günü olağanüstü kongreye gitmesi kararı aldım” dedi.

KAYBEDENLER DURUYOR

Davutoğlu, bütün bu tabloya, rağmen, seçimleri 1 Kasım’da kaybeden muhalefet liderleri genel başkanlık koltuğunu muhafaza ederken, kendisi yüzde 49,5 oy ve 24 milyon seçmenin desteğini almışken kongrede aday olmayı neden düşünmediği sorusunun akıllara geleceğini ve bunu cevaplamanın boynunun borcu olduğunu söyledi.      

REFİK DEĞİŞİMİNDENSE...

Yola çıktığı arkadaşlarının omuz omuza kendisiyle olduğundan emin olmak istediğini dile getiren Davutoğlu, kendisiyle olmadıkları anda da bunu söylemelerini arzu ettiğini aktardı. Davutoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu bağlamda son MKYK’da yaşananlar ve önergenin kendisi parti usulleri bakımından benim açımdan çok büyük bir önem ittihaz etmiyor. Onun için de ilk imzayı kendim attım ama takip edilen yöntemi refik olma özelliğiyle bağdaştıramadım. Dolayısıyla eğer refik önemliyse hepimizin bir muhasebe yapması gerekiyordu. Bu anlamda yaptığım muhasebeler sonucunda AK Parti’nin birliğinin, beraberliğinin devamı için refik değişmesindense bir genel başkan değişiminin daha doğru olacağı kanaati bende hasıl oldu. Bu  şartlar altında aday olmayı düşünmüyorum.”

KARDEŞLİK HUKUKU

Bundan sonrası ile ilgili olarak gözeteceği 5 temel hukuk olacağını söyleyen Davutoğlu “Birincisi sayın Cumhurbaşkanımızla aramızdaki insani kardeşlik hukukudur. Bunun speküle edilmesine de izin vermem. Hiç kimse benim ağzımdan, dilimden, zihnimden Cumhurbaşkanımız aleyhine tek bir söz duymadı, duymayacak”
diye konuştu.

TERCİHİM  DEĞİLDİ

Davutoğlu diğer 4 ‘hukuku’ da şöyle sıraladı: ”AK Parti’nin hukukunu koruyacağım, Seçmenle hukuğumuz var bir de. Aramızda 4 yıllık bir hukuk oluştuğunu düşünüyorduk. Ama bunun daha kısa sürmesi emin olunuz benim tercihim değildir, ortaya çıkan bir zaruretin neticesidir. Durum ne olursa olsun ülkenin onurunu ve gururunu koruyacağım.”

HAKKINIZI  HELAL EDİN

Konuşmasında zaman zaman duygulandığı görülen Davutoğlu, kimseye kırgın olmadığını da söyledi. Davutoğlu, “Kim ne yapmış olursa olsun herkese hakkımı helal ediyorum” dedi. Partisine oy vermeyen vatandaşlara da seslenen Davutoğlu,  haklarını helal etmelerini istedi.

KONGREYE KADAR GÖREVDE

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun olağanüstü kongrede aday olmayacağını açıklamasından sonra yeni genel başkanın kim olacağı tartışılıyor. Davutoğlu, 22 Mayıs’a kadar genel başkanlık ve başbakanlık görevini sürdürmeye devam edecek. Davutoğlu, aynı gün Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hükümetin de istifasını sunacak. Kongreden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükümet kurma görevine teamül gereği partinin seçilmiş yeni genel başkanına verecek.   

ABD: İYİ BİR ORTAKTI

Davutoğlu’nun görevden ayrılacağını açıklamasının ardından ABD’den ilk yapılan açıklamada iki ülke ilişkilerinin bu durumdan etkilenmeyeceği oldu. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada “Davutoğlu’nun ABD için iyi bir ortak olduğu” belirtilerek bu ayrılığın IŞİD’e karşı ABD-Türkiye işbirliğini de etkilemeyeceği kaydedildi.

 

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN