Başbakan Yıldırım bugün Bağdat’a gidiyor: Çantasında Sincar’a ortak operasyon da var

Başbakan Yıldırım bugün Bağdat’a gidiyor: Çantasında Sincar’a ortak operasyon da var

İsrail ve Rusya’nın ardından Irak’la da yeni bir dönem başlıyor. Erdoğan’ın telefonla görüşmesinin ardından Yıldırım bugün Bağdat’a gidiyor. Irak Cumhurbaşkanı İbadi’yle görüşmesinde krize neden olan Başika kampının nedenlerini anlatacak olan Yıldırım IŞİD’le mücadelede işbirliği önerecek. Çantada Türkmenlere yönelik Haşdi Şabi tehdidi, PKK’nın Sincar’ı Kandil’e dönüştürme çabası ve ticari ilişkiler de var. Yıldırım Sincar’a da ortak operasyon önerecek.

EROL METİN

Türkiye ile Irak ilişkileri yeniden normal seyrine dönüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Irak Başbakanı Haydar el İbadi’yle yaptığı telefon görüşmesinin ardından Başbakan Binali Yıldırım bugün Bağdat’a kritik bir ziyaret gerçekleştirecek. Yıldırım, önce Erbil’e geçerek Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ve Başbakan Neçirvan Barzani’yle bir araya gelecek. Başbakan Yıldırım’ın Bağdat’taki resmi temaslarında masada Başika’daki Türk askeri varlığı, IŞİD’le mücadele, Türkmenlere yönelik tehditler, PKK’nın Sincar’a yerleşmesi ve ekonomik işbirliği gibi başlıklar olacak. Musul’a 20 kilometre uzaklıktaki Başika’da IŞİD’e karşı yerel unsurları eğitmek amacıyla Türk askerlerinin kamp kurması, iki ülke arasında büyük bir krize neden olmuştu. Başbakan Yıldırım, muhatabı İbadi’ye Türk askerlerinin Başika’da bulunma gerekçelerini anlatarak, bu durumun sorun olarak görülmemesini isteyecek.İbadi’yle gerçekleştirilecek görüşmede Yıldırım, Türkiye’nin IŞİD’in Musul’dan sökülüp atılması konusunda her zaman yardıma hazır olduğu mesajını iletecek.

IŞİD’i bahane eden Şii Haşdi Şabi örgütünün Türkmen kenti Telafer’e yönelik oluşturduğu tehdit de görüşmede önemli bir yer edinecek. Terör örgütü PKK’nın Irak’ın kuzeyinde Ezidi nüfusun yoğun olarak yaşadığı Sincar’ı ikinci bir Kandil’e dönüştürme planı da yine Yıldırım’ın gündeme getireceği konular arasında yer alacak. Yıldırım öncelikle “PKK’nın Irak topraklarını kullanıp Türkiye’ye saldırılarda bulunmasını kabul etmeyiz” açıklaması için Irak Başbakanı İbadi’ye teşekkürlerini sunacak. Yıldırım ardından PKK’lı teröristlerin Sincar’dan çıkarılmasına ilişkin neler yapılması gerektiği konusunda İbadi’yle görüş alışverişinde bulunacak. İbadi’ye gerekirse PKK’ya karşı ortak operasyon yapılması teklif edilecek. Yıldırım, Sincar konusunu Erbil temaslarında Barzani’yle de görüşecek. Irak ziyaretinde Yıldırım’a Türkiye’den kalabalık bir iş adamı grubunun eşlik etmesi bekleniyor. Bu bağlamda Yıldırım’ın yapacağı görüşmelerde, ticari ilişkiler masaya yatırılacak. Ticari ve ekonomik ilişkilerin daha da ileriye taşınması için atılması gereken adımlar sıralanacak. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN