Başkanlık virajında 3 pürüz

Başkanlık virajında 3 pürüz

AK Parti ile MHP arasındaki anayasa değişikliği görüşmelerinde sona gelindi. 12 maddelik anayasa paketini inceleyen MHP, 3 başlıkta çekincelerini not ederek AK Parti'ye iletti. Son nokta Başbakan Yıldırım ile MHP lideri Bahçeli’nin görüşmesinde konacak.

EROL METİN

Başkanlık sistemi etrafında yapılan yeni anayasa çalışmalarında AK Parti tarafından MHP’ye iletilen taslak metinde son rötuşlar yapılıyor. Daha önce AK Parti’nin MHP’ye ilettiği ve MHP lideri Devlet Bahçeli’nin 12 maddelik bir paket olduğunu açıkladığı tasarı hakkında iki partinin anlaşmaya yakın olduğu belirtiliyor. AK Parti, “Cumhurbaşkanlığı” şeklinde adlandırılacak olan başkanlık sistemi konusunda son değerlendirmelerini yazılı olarak MHP’ye iletti. Başbakan Binali Yıldırım ve MHP lideri Devlet Bahçeli, önümüzdeki günlerde bir araya gelip müzakere edilen teklifi ele alacak. AK Parti’nin MHP’ye sunduğu maddelere ilişkin, halen iki parti arasında tam bir mutabakat sağlanmış değil. Üç noktada pürüz yaşanıyor. Yeni sistemde yürütmenin başı olarak seçilecek olan cumhurbaşkanının partisiyle ilişkisi, seçimlerin yenilenmesi ve cumhurbaşkanının yetkileri ile sorumlulukları arasındaki denge konusunda anlaşmazlık sürüyor. MHP’nin itiraz ettiği maddeler ve gerekçeleri şöyle:

* PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI: AK Parti’nin MHP’ye sunduğu teklifte başbakanlığın olmadığı yeni sistemde, seçimle iş başına gelen cumhurbaşkanının partisiyle ilişkisinin devam etmesi öngörülüyor. Fakat teklifi inceleyen MHP’nin hukukçuları, “Partili cumhurbaşkanı”na karşı çıkıyor. MHP, anayasadaki mevcut “Cumhurbaşkanı seçilenin partisiyle ilişkisi kesilir” hükmün aynen devam etmesini istiyor. AK Parti ise bu hususta geri adım atmıyor.

* CEZAİ SORUMLULUK: MHP, yetkileri artırılan cumhurbaşkanının siyasi, hukuki ve cezai sorumluluklarının da bu yetkilere paralel olarak artırılması gerektiği görüşünü savunuyor. AK Parti ise cumhurbaşkanına görevleriyle ilgili sadece vatana ihanetten soruşturma açılabileceği hükmünde ısrarlı. AK Parti’nin cumhurbaşkanının Yüce Divan’a sevki için 367 oy aranması şartı da MHP’nin itirazına takılmış durumda.

* MECLİS’İ FESİH YETKİSİ: Cumhurbaşkanının yeni seçimler yapılmak üzere parlamentoyu fesh etme yetkisi de MHP’nin onaylamadığı maddeler arasında yer alıyor.

GEÇİŞ SÜRECİ OLACAK

Başbakan Yıldırım ve MHP lideri Bahçeli, anlaşma sağlanamayan bu konularda orta yolu bulmaya çalışacak. Her iki liderin el sıkışması halinde AK Parti’nin anayasa değişikliği teklifi Meclis’e sunulacak. Teklifin Genel Kurul’da 330 oyla kabul edilmesi halinde referanduma gidilecek. Halkın onayı sonrası bir geçiş süreci öngörülüyor. Yeni sistem kabul edilirse uygulaması 2019’a bırakılacak.

AK Parti ile MHP’nin hukukçu kurmayları arasında şu ana kadar 2 toplantı gerçekleşti. İlk toplantıda AK Parti, teklifini MHP’ye sundu. İkinci toplantıda ise MHP, incelediği teklifte nelere itiraz ettiğini ortaya koydu. AK Parti yetkilileri, MHP’nin itiraz ve önerileri karşısında yaptıkları son değerlendirmeyi de muhataplarına iletmiş oldu.

NİHAİ KARAR GÖRÜŞMEDEN SONRA

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin anayasa görüşmelerinde partisinin temsilcisi olarak atadığı Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, AK Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül ile gerçekleştirdikleri müzakere aşamasını tamamladıklarını aktararak önceki gün itibarıyla hazırladığı raporu MHP lideri Bahçeli’ye sunduğunu söyledi. Kesin kararın liderlerin görüşmesinin ardından ortaya çıkacağını dile getiren Parsak, şöyle devam etti: “Üçüncü bir toplantı yapılması bekleniyordu. Fakat önceki gün yazılı olarak bize ilk iki toplantıda müzakere ettiğimiz hususlarla ilgili bilgi verdiler. Öyle olunca biz de raporumuzu ona göre tamamladık. Genel başkanımıza arz ettik. O da ‘Biz liderler olarak bir araya gelip son şeklini veririz. Onu muhatabınıza bildirin’ dedi. yakın zamanda liderler bir araya gelip nihayete erdirecekler.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN