Bitkilerle kış çayı hazırlayabilirsiniz

Bitkilerle kış çayı hazırlayabilirsiniz

Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, kış mevsiminde soğuk algınlığının belirtilerini azaltmak için bitki çaylarından hazırlanabilecek 'kış çayı'nı öneriyor. Sezik, gaz ve hazımsızlık şikayetini gidermek için de tarif verdi.

Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, kış aylarında soğuk algınlığı ve mide rahatsızlıklarının etkilerini azaltmak için bitki çaylarının kullanılabileceğini söylüyor. “Kış gelince, soğuk algınlığına yakalanınca, nezle olunca hâttâ yemekten sonra biraz hazımsızlık hissederek gazdan rahatsız olduğumuzda aklımıza, ‘Acaba neyi kaynatıp içsem?’ sorusu gelir" diyen Sezik şöyle devam ediyor:
 
"Ardından, aklınıza aktara gidip bazı otları almak gelmesin lütfen. Aktarlarda kaç yıllık olduğu ve depolarda beklerken üzerinde hangi canlıların (!) gezdiği belli olmayan, çuvallar veya kutular içinde bulunan bitkiler satılıyor. Her derde deva olanların yanında, soğuk algınlığı gibi günlük rahatsızlıklar için de karışımlar veriliyor. Karışımlardaki bitkilerde hangi pestisitler, herbisitler ve ağır metaller var? Hiçbiri kontrol edilmiyor. Bilinen firmaların poşet çaylarını kullanınız. Bu tavsiyeyi yapmamın sebebi, nasıl hazırlandıklarını, üretim yerlerini, hammadde olarak kullanılan bitkileri veya bitki kısımlarında sağlık için gerekli analizlerin yapıldığını bilmem ve kalitelerine güvenmem. Dolayısıyla ben de gönül rahatlığı ile tavsiye edebiliyorum.”
 

HASTA OLMAYI BEKLEMEDEN İÇİN

Kış çayı tarifleri de veren Sezik, göğüs yumuşatıcı, balgam söktürücü kış çayının yapılışını şöyle açıklıyor: "Ihlamur (1 poşet), papatya (1 poşet), adaçayı (1 poşet), karanfil (4-5 adet), tane karabiber (4-5 adet), zencefil (2-3 ince dilim), bir tutam kekik, orta boy bir elmanın kalın soyulmuş kabuğu en az yarım litre sıvı alabilecek bir cam kaba veya porselen demliğe konur. Parça iyi kalite tarçın varsa, küçük bir kabuk parçası da ilâve edilebilir, üzerine 5-6 su bardağı kaynar olmayan sıcak su eklenip15-20 dakika kadar çay gibi demlenir, süzüp içilir. Tatlandırıcı olarak fincana 1-2 kaşık bal ilâve edilebilir. Kış çayını bütün aile soğuk kış akşamları içmenizde yarar var. İllâ hasta olmayı beklemeyin.”

16-12/28/1482906982_prof_dr_ekrem_sezik___k_______aylar____2_.jpg

Sezik'in verdiği bir başka tarif ise gargara yapmak için: “Porselen bir kupaya 1 poşet adaçayı koyunuz. Üzerine kaynar olmayan sıcak su ilâve edip 10 dakika kadar bekletiniz, adaçayını çıkarıp, ılık hale gelmesini bekleyiniz, bu sıvı ile gargara yapınız. Gargara yaptıktan sonra en az bir saat herhangi bir şey yiyip içmeyiniz. Aynı şekilde taze hazırlanmış sıvı ile günde 5-6 defa gargara yapabilirsiniz. Boğaz ağrı ve yanmasına iyi geldiğini göreceksiniz. Çünkü adaçayının antimikrobiyal ve antiviral etkisi var.”
 

HAZIMSIZLIK VE GAZI GİDERME

Hazımsızlık ve gaz sorunları için bitkilerden yararlanmak gerektiğini belirten Sezik, bazı yararlı çay formülleri veriyor: “Cam bir kap veya porselen demliğe 1 poşet papatya, 1 poşet nane, 1 çay kaşığı rendelenmiş zencefil (veya 1 poşet zencefil), 3-4 karanfil koyun, üzerine kaynar olmayan sıcak su ilâve edin. Su miktarı 2-3 kupa çay hazırlamaya yetecek kadar olmalı. 5 -10 dakika bekletip yemeklerden sonra için. Biraz farklı bir formül de aşırı gazdan rahatsız olanlar için: Yine cam bir kaba veya porselen demliğe 1 poşet papatya, 1 poşet rezene, 1 poşet adaçayı, 1 poşet nane, birkaç parça tarçın koyup, üzerine kaynar olmayan sıcak su ilâve edin. Su miktarı yine 2-3 kupa çay içmenize yetecek miktarda olmalıdır. 5-10 dakika bekletip için.”
 
 
 
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN