Bütçede giderler yüzde 25 yükseldi

Bütçede giderler yüzde 25 yükseldi

Maliye Bakanlığının mart ayında gelirleri yüzde 3 azalarak 39,1 milyar liraya düştü. Giderler ise yüzde 25 artarak 58,6 milyar liraya ulaştı. Maliye Bakanı Ağbal, bütçede mali alanı kullanarak ekonomiye destek verirken, sürdürülebilirliğe önem vermeye devam ettiklerini belirtti.

Maliye Bakanlığı, Mart 2017 bütçe gerçekleşmeleri raporunu açıkladı. 2016 yılı Mart ayında 6,6 milyar TL açık veren bütçe, 2017 yılı Mart ayında 19,5 milyar TL açık verdi. 2016 yılı Mart ayında 160 milyon TL faiz dışı fazla verilmiş iken 2017 yılı Mart ayında 12,4 milyar TL faiz dışı açık oluştu. 2017 yılı Mart ayında bütçe gelirleri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3 oranında azalarak 39,1 milyar TL’ye geriledi. Bütçe giderleri ise yüzde 25 oranında artarak 58,6 milyar TL olarak gerçekleşti. 2017 yılı Mart ayında vergi gelirleri geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,9 oranında artarak 33,2 milyar TL’ye yükselirken, faiz hariç bütçe giderleri ise yüzde 28,2 oranında artarak 51,4 milyar TL’ye ulaştı.  2016’nın ilk çeyreğinde 46 milyon TL fazla veren bütçe, 2017’nin aynı döneminde ise 14,9 milyar TL açık vermiştir. Aynı dönemde 16,5 milyar TL faiz dışı fazla verilmiş iken 2017 yılı OcakMart döneminde 3,9 milyar TL faiz dışı fazla verilmiştir. 2017’nin ilk çeyreğinde bütçe gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,9 oranında artarak 144,7 milyar TL oldu. Bütçe giderleri ise yüzde 21,3 oranında artarak 159,7 milyar TL olarak gerçekleşti.  2017 yılı Ocak- Mart dönemi bütçe değerlendirmesinde bulunana Maliye Bakanı Naci Ağbal, bütçede mali alanı kullanarak ekonomiye destek verirken, mali sürdürülebilirliğe önem vermeye devam ettiklerini belirtti. Bakan Ağbal, “Mart ayında bütçe 19,5 milyar lira açık vermiştir. Ocak-Mart döneminde ise bütçemiz 14,9 milyar lira açık vermiştir. Ancak ertelenen sosyal güvenlik primlerinin geçici etkisi dikkate alındığında ilk üç ay sonunda bütçe açığı 8,9 milyar lira seviyesindedir” dedi.

Ocak-Mart döneminde toplam bütçe harcamaları 159,7 milyar lira, faiz hariç giderler ise 140,8 milyar lira olarak gerçekleştiğini belirten Bakan Nacı Ağbal, yaptığı yazılı açıklamada, “Ekonomiye destek veren geçici düzenlemeler ve vergi indirimleri nedeniyle bütçe açığı ilk üç ay içinde yukarı yönlü bir görünüm ortaya koymakla birlikte, uyguladığımız programların önümüzdeki aylarda tedrici bir biçimde ortadan kalkması sonucunda bütçe patikası normal görünümüne kavuşacaktır. Diğer yandan, bütçemizde mali alanın verdiği imkanı gözeterek, ekonomide canlanmaya dönük aldığımız geçici tedbirlerin yanı sıra, özellikle yatırım, üretim, ihracat ve istihdama uzun dönemli katkı sağlayacak yapısal nitelikteki vergi düzenlemeleri ile vergi indirimleri kısa vadede bütçe dengesinde bir genişlemeye neden olsa da geçici indirimlerin tedrici bir şekilde ortadan kaldırılmasıyla birlikte bütçe dengesinde sağlanan olumlu performans seviyesine tekrar dönülecektir” dedi.

SGK PRİM TAHSİLATI ERTELENDİ

İstihdamı desteklemek amacıyla bu yılın Ocak, Şubat ve Mart aylarında ödenmesi gereken Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim tahsilatının yılın son çeyreğine ertelendiğini hatırlatan Bakan Ağbal açıklamasının devamında, “Bu nedenle yılın ilk üç ayında bütçeden Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılan transferlerde 6 milyar lira geçici bir artış olmuştur. Ertelenen prim ödemeleri yılsonuna kadar tahsil edileceğinden 2017 yılı bütçesinde geçici bir etki meydana getirmiştir. Sosyal Güvenlik harcamalarını geçici olarak yukarı çeken bu uygulamanın bütçe dengesinde düzeltilmesi halinde aslında bütçe açığı ilk üç ay sonunda 8,9 milyar lira seviyesine düşmektedir” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN