Charlie’nin hayatı AİHM’in elinde

Charlie’nin hayatı AİHM’in elinde

İngiltere’de 10 aylık Charlie Gard isimli bebek ölümcül bir hastalıkla mücadele ediyor. İki mahkemenin de bebeğin fişinin çekilmesi yönünde verdiği karara direnen aile konuyu AİHM’ye taşıdı. Karar olumlu olursa Charlie için bir umut olacak. Aksi taktirde gece yarısı fişi çekilecek.

MİKDAT KARAALİOĞLU

İngiltere, hayatta kalma mücadelesi veren 10 aylık bir bebeğin dramını konuşuyor. Dünyada çok nadir görülen MDDS Sendromuna yakalanan Charlie Gard adlı bebeğin, hücrelerin enerji üretim merkezi olan mitokontrileri çalışmıyor. Bu yüzde kasları zayıflıyor, beyni sürekli hasar görüyor ve solunum aletleri olmadan nefes alamıyor. Bu hastalık minik bebeğin görme, duyma, konuşma ve yutkunmasını da engelliyor.

İngiliz doktorlar hastalığın tedavisi olmadığı için Charlie’nin bağlı olduğu aletlerin fişini çekip bir ilaçla acı çekmeden ölmesi tavsiyesinde bulundu. Ancak bebeğin ebeveynleri Chris Gard ve Connie Yates umudunu kesmedi. İsmi açıklanmayan Amerika’lı bir doktor aileye daha önce hiçbir insan ya da hayvanda denenmemiş bir terapinin bebeği kısmen iyileştirme ve hatta gülümsemesi imkanının olduğunu bildirdi. Doktorların kararına karşı aile Anayasa Mahkemesi’ne gitti.

Anayasa Mahkemesi de Chralie’nin acı çekmeye devam etmektense huzurlu bir şekilde hayatının sonlandırılması yönünde karar aldı. Böylece aile için İngiltere’de hukuk yolu tükenmiş oldu. Aile son are olarak Strassburg’ta bulunan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ise bir karara varmadan önce bebeğin önümüzdeki Pazartesi’ne kadar yaşatılmasına karar verdi. Eğer aile ikna edici bir argüman sunarsa bebeğin Amerika’ya nakledilmesine izin verilecek aksi takdirde Pazartesi gece yarısında bebeğin fişi çekilecek. Charlie’nin Amerika’da tedavi görmesi için bir internet sitesi kuruldu ve site üzerinden 1.5 milyon Euro bağış toplandı. Şimdi tüm gözler AİHM’in vereceği kararda.  

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN