Total'e en ciddi talipler Doğan, Demirören ve BP

Total'e en ciddi talipler
Doğan, Demirören ve BP

Fransa merkezli petrol ve gaz şirketi Total Türkiye'deki akaryakıt dağıtım faaliyetlerini satmak üzere Societe Generale'i yetkilendirmişti. Total Türkiye'de yaklaşık 440 istasyon ve 10,000 çalışanı ile 1992 yılından beri faaliyet gösteriyordu.

[Karar]

Fransa merkezli akaryakıt dağıtım şirketi TOTAL bir süre önce Türkiye'den çıkma kararı almıştı. Bu çerçevede Türkiye'deki bayi ve istasyonların satışı için Societe Generale yetki verilmişti. Bugün pazarlıık masasına oturuluyor. Masada çok ilginç üç isim var: Doğan Grubu, Demirören Grubu ve İngiliz BP.

Masada yer alacak olan ve en ciddi teklifin gelmesi beklenen İngiliz BP Grubuda bir süre önce Türkiye'den çıkacak iddialarına maruz kalmıştı. 

Türkiye'den çıkacağı iddia edilen BP Grup bugün TOTAL için teklif masasına oturuyor. 

TOTAL neden çıkıyor?

Total'in satış kararı almasında akaryakıt sektöründeki düzenlemelerin etkisi büyük.Avrupa'da akaryakıtın en pahalı olduğu ülkelerden biri Türkiye. Yüzde 60'ı aşan vergi oranları ve sektördeki sert düzenlemelerin kar marjlarını baskı altına alması Total'i satış sürecine soktu. 

Total yeterince büyük değil

Ancak Totalin yeterince büyüyemesi,pazar payının düşük,istasyon ağının dar olması ve daralan kar marjlarıyla birlikte iş yapmasının olanaksız hale gelmesi de sürecin başlamasına neden oldu.
Total'in satış kararının ardından dev şirketler satın alma işlemleri için Total'le ciddi anlamda ilgilenmeye başladı.

Devler bu gün teklif sunacak

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, akaryakıt şirketi Total'i satın almak için Türkiye'deki 4 şirketin talip olduğunu bildirmişti.Yılmaz,Total ile ilgilenenler arasında Türkiye'nin ikinci büyük akaryakıt şirketinin de bulunduğu söyleniyor.

Bu gün şirketler Total'i almak için teklif sunacaklar.Teklif sunacak dev şirketler şöyle; Demirören Holding,Doğan Grubu ve önemli akaryakıt şirketlerinden biri olan Bp.

Total'in satış kararı almasının ardından Bp'nin de satış kararı alacağı ve Türkiye'den çıkacağı sinyalleri verilmeye başlandı şeklinde haberler yapılmıştı.Daha sonra İngiliz firma Bp konuyla ilgili açıklama yapmıştı.

Türkiye'den çıkmıyoruz

BP'den yapılan açıklamada Türkiye'deki akaryakıt sektöründen çıkmayı düşünmedikleri belirtilerek haber yalanlanmıştı.

BP Kurumsal İletişim Direktörü Murat LeCompte, Türkiye'deki yatırım planlarında herhangi bir değişikliğe gidilmeyeceğini belirterek, şirketin Türkiye'de 650 akaryakıt istasyonu bulunduğunu, bu sayıyı iki yıl içinde 800'e çıkarmayı hedeflediklerini söylemişti

LeCompte, "Türkiye BP için stratejik bir ülke. Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı ve TANAP gibi global stratejik yatırımlar var. Bu sebepten BP Türkiye'de akaryakıt dağıtım sektöründen çekilmeyecek" ifadelerini kullanmıştı.

En ciddi taliplerden biri

Tüm söylentilere rağmen Bp Türkiye'den çıkmayacağını belirtti ve Total'e de diğer büyük şirketlere karşı ciddi anlamda talip oldu.Bu gün diğer şirketlerle birlikte satın alım teklifini sunacaklar.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN