Darbeci Yüzbaşı’dan Marmaris’te iki suikast timi vardı iddiası

Darbeci Yüzbaşı’dan Marmaris’te iki suikast timi vardı iddiası

Cumhurbaşkanına suikast girişiminde bulunan timdeki Yüzbaşı Yiğit savunmasında yeni bir iddia ortaya attı: “Biz Cumhurbaşkanı otelden ayrıldıktan 3,5 saat sonra gittik. Bizden önce birileri suikast girişiminde bulunmuş olabilir.”

15 Temmuz darbe girişimi gecesi Marmaris’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik suikast girişiminde bulunan 3’ü firari 44’ü tutuklu 47 askerlerin davası verilen 4 günlük aradan sonra dün tekrar başladı. Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesinde dün yapılan duruşmada savunma yapan eski Özel Kuvvetler Tim Komutanı Yüzbaşı İsmail Yiğit, darbeci general Gökhan Şahin Sönmezateş’in Çiğli Ana Jet Üssü’nde TRT’nin internet sitesinde yayınlanan sözde darbe bildirisini göstererek, “TSK yönetime el koydu, sıkı yönetim ilan edildi. Size Genelkurmay Başkanı’nın emirlerini iletiyorum. Cumhurbaşkanı’nı bulunduğu yerden alacağız” dediğini aktardı. İddianamede, 6 tanığın, kendilerinden daha önce birilerinin gelerek saldırıyı gerçekleştirdiği yönünde ifadeleri olduğunu öne süren Yiğit, “Biz Cumhurbaşkanı Marmaris’ten ayrıldıktan 3,5 saat sonra oraya gittik. Bizden önce birileri Cumhurbaşkanımıza suikast girişiminde bulunmuş ve kendileri bu saldırıdan kıl payı kurtulmuş olabilir. Hayatını kaybeden polisi de bu bizden önce gelen kişiler şehit etmiş olabilir” iddiasında bulundu. Suikast için değil Cumhurbaşkanı’nı bulunduğu bölgeden almak için emir aldıklarını öne süren Yiğit, ‘sıkı yönetim’ ilan edilmişse oradaki herkesin Cumhurbaşkanı’nı almaya gideceklerinden haberdar olduğu düşüncesiyle hareket ettiği iddiasında bulundu. Yiğit, darbeyi önlemek için 10 saat sonra harekete geçildiğini öne sürerek bu süre içerisinde ne yapıldığını sordu.

Yüzbaşı İsmail Yiğit, ifadesini bitirmesinden sonra ilk olarak mağdurların avukatlarının sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatlarından Ahmet Özer’in, “Suikast için gitmediniz, peki ne için gittiniz?” sorusuna Yiğit, şu karşılığı verdi: “Cumhurbaşkanını oradan almak için gittik. Kimse suikast için gitmedi. Sıkıyönetim ilan edildi. Emir komuta içerisinde Cumhurbaşkanının alınması talimatı verildi. Bu ülkenin komuta kademesi, 1980 darbelerinde benimle aynı rütbedeydi. Bugün onlar o darbelerden sorumlu tutulmuyorlar. Ben darbeye bilerek katılmadım.” Cumhurbaşkanının avukatları, İsmail Yiğit’e ‘darbeye katılmanın suç olduğunu bilip bilmediğini ve neden kaçtığını’ da sordu. Soru üzerine çatışmaya girmemek ve kimseyi öldürmemek için kaçtığını öne süren Yüzbaşı Yiğit, “Ben oraya gittiğimde polisle çatışacağımı bilmiyordum” demesiyle kendisiyle çelişmiş oldu. Yiğitit’in “Askerin darbe yapmasına karşıyım. Asker kendi işini, siyasetçi kendi işini yapacak” sözleri ise salondakiler tarafından inandırıcı bulunmadı. Sorular sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatlarının, ‘eski asker’ ve ‘cuntacı’ ifadelerini kullanmaları, salonda bir kez daha gerginliğe neden oldu, tutuklu sanıklar ile avukatlar bu ifadelere tepki gösterdi.

‘ŞİFRELİ KODLA’ GÖREV ÇAĞRISI

Duruşmada savunma yapan eski Astsubay Selman Çankaya, darbe girişimi gecesi Muharebe Arama Kurtarma (MAK) timi komutanı eski Binbaşı Taner Berber’in 15 Temmuz gecesi kendisine akşam mesaiye gelmesi gerektiğini söylediğini aktardı. Çankaya şöy devam etti: “Akşam mesaisine geldiğimde Taner Berber bana bazı arkadaşları aramamı ve ‘şifreli kod’ kullanarak göreve çağırmamı istedi. Saat 19.00’dan sonra da bize gerekli malzemeleri hazırlamamız ve acele etmemiz söylendi. Göreve çıkmadan Taner Berber bize üst düzey bir terör örgütü yöneticisinin alınacağını ve çatışma yaşanılabilecek operasyonda bizim sadece geri emniyeti alacağımızı söyledi” dedi.

ESKİ BAŞYAVER YAZICI MUĞLA VE ANKARA’DA YARGILANIYOR

Marmaris’teki suikast girişimi iddianamesinde eski Cumhurbaşkan başyaveri Albay Ali Yazıcı’nın 15 Temmuz gecesi İzmir’e gelerek saat 00.30 civarında Cumhurbaşkanı’na suikast eylemini gerçekleştirecek şüpheli grubunun hazırlık yaptığı Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığı’na gittiği belirtildi. Yazıcı’nın burada askerlere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kaldığı yer ile ilgili bilgi verdiği anlatıldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN