Davutoğlu: PYD'yi yok ederiz

Davutoğlu: PYD'yi yok ederiz

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "DAEŞ'le mücadele ediyor" gerekçesi ile ABD tarafından PKK'nın Suriye kolu PYD'ye verilen silahlara ilişkin çok sert bir uyarıda bulundu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara'da gazetecilerle kahvaltıda buluştu. Gündemi değerlendiren Davutoğlu, ABD'nin "DAEŞ ile mücadele ediyor" diyerek PKK'nın Suriye kolu PYD'ye verdiği silahlara ilişkin sorulara cevap verdi. Davutoğlu, "Bu silahların Türkiye'ye sokulduğunu tespit edersek PYD'yi yok ederiz" sözleri ile çok sert bir uyarıda bulundu. İşte Davutoğlu'nun açıklamaları: 

ABD’ye sert tepki

(PKK’nın PYD aracılığıyla Stinger füzesi talep ettiğine ilişkin haberler): 1 sene önce DEAŞ’a karşı PYD’yi kullanmayı düşünen müttefik ülkeler bunu daha kolay bir çerçeveye oturtabilirdi belki. PKK, Türkiye’ye saldırdıktan sonra PYD ve PKK’ya yapılacak her yardımı Türkiye’ye karşı yapılmış kabul ederiz. Gerekli girişimlerde bulunuldu, protestolar da yapıldı. Eğer Suriye’den Türkiye’ye PYD de dahil sızma, saldırı, bir mühimmat ve silah nakli yaşanırsa Kuzey Irak’ta aldığımız tedbirler neyse Suriye’ye yönelik olarak da alırız. Çok açık ve net ifade edeyim. Suriye’deki kriz Türkiye saldırılarına kadar Suriye krizidir. Örgüt ya da rejim Türkiye’ye yönelik bir eyleme kalkışırsa, herhangi bir örgüt... DEAŞ, Suruç’ta vatandaşlarımızı öldürdüğünde gerekli müdahalede bulunduk. Tolerans göstermeyeceğimizi en doğrudan, alanda ilettik. PKK ve PYD için de geçerli. PYD ve PKK’yı ayırt etmek 5-6 ay öncesi anlam taşırdı ama şu anlamı kalmamıştır.

"PYD’yi yok ederiz!"

Dışişleri Bakanı’na talimat verdim. Amerika nezdinde gerekli girişimler yapılacak. Hiçbir şekilde kabul etmediğimiz de kendilerine ifade edilecek. Bugün itibarıyla de bu girişimlerde bulunuyor. Amerika, Musul’da Irak ordusuna en sofistike silahları verdi değil mi, Irak ordusu çekildi o silahlar DEAŞ’a kaldı. DEAŞ ABD’nin bıraktığı silahları kullanır hale geldi. Silah yardımı yaptığınızda sonrasını da görmeniz lazım. PYD’ye verilen yardımın PKK’ya gitmeyeceği konusunda kimse bize inandırıcı bir gerekçe gösteremez. PYD’ye verilen yardımın Irak’ta kullanıldığını Türkiye’ye girdiğini tespit edersek, PKK’ya yaptığımız muamaleyi PYD’ye de yapar, bulunduğu yerde tahrip eder, yok ederiz. Kimse bizden anlayış beklemesin. Türkiye içine sokulup, askere polise zarar verecek mahiyette olamaz. Bunu hem Amerika’ya hem Rusya’ya ilettik; ulusal güvenlik meselesidir. Nasıl tutum aldığımızı 23 Temmuz gecesi DEAŞ ve PKK mevzilerine yaptığımız operasyonlarla da gösterdik.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN