Deniz mahsülü diye plastik yiyoruz

Deniz mahsülü diye plastik yiyoruz

Denize atılan milyonlarca ton plastik hem onları yiyen kabuklu deniz canlılarını hem de bu canlıları tüketen insanların sağlığını tehdit ediyor. Araştırmalara göre bir kişi altı adet istiridye yediğinde vücuduna yaklaşık 50 mikroplastik giriyor.

Dünyanın okyanuslarındaki milyonlarca ton plastik çanta, şişe veya giysi atığı; denizi, deniz mahsüllerini ve insanları zehirliyor. Mikroplastik yani 5 mm’den küçük psatik parçalarla ilgili yapılan araştırmalara göre, okyanuslarda bu parçaları yiyen deniz ürünlerini insanlar tükettiğinde besin zinciriyle insan sağlığını tehdit ediyor. Bir kişi altı adet istiridye yediğinde yaklaşık 50 mikroplastik de tüketmiş oluyor. Mikroplastik tehlikesinin insanlara midye veya yengeç gibi deniz mahsüllerinin yenilmesiyle de bulaştığı kaydediliyor. Uzmanlar kabuklu deniz mahsüllerinin tüketiminin insan sağlığı için bu açıdan zararlı olabileceği uyarısında bulunuyor.

YASAKLANMASI GÜNDEMDE

Bu arada plastik üretiminin son yıllarda ciddi bir şekilde arttığı belirtilirken Birleşmiş Milletler rakamlarına göre 2004-2014 yılları arasında bu üretim yüzde 38 yükseldi. Yapılan araştırmalarda yılda 80 bin ile 219 bin ton arasında mikroplastiğin okyanus sularıyla Avrupa’ya ulaştığı tahmin ediliyor. Avrupa’da özellikle kozmetik üreticilerinden plastiği az kullanması istenirken Avrupa Birliği üye ülkelerindeki kozmetik ürünlerde mikro boncukların yasaklanması gündemde.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN