Dışişleri Rusya'yı uyardı: Montrö'ye aykırı haraketler tekrarlanmamalı

Dışişleri Rusya'yı uyardı: Montrö'ye aykırı haraketler tekrarlanmamalı

Rus savaş gemisi "Tsesar Kunikov"un İstanbul Boğazı'ndan geçişi sırasında bir askerin omzunda füze taşıdığının ortaya çıkması sonrası Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Karlov Dışişleri'ne çağrılarak Montrö ve uluslararası hukuka uygun olmayan davranışlar nedeniyle uyarıldı.

Boğazlardan geçiş yapan 'Tsesar Kunikov' adlı Rusya savaş gemisinin geçiş sırasında üzerinde yerden havaya füze sisteminin bir personel tarafından dışarıdan kolaylıkla görülebilecek şekilde omuzda taşıması üzerine Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un bakanlığa çağırdı.

"Füzeli asker"den rahatsızlık

45 dakika süren görüşmede, Rus elçiye İstanbul Boğazı'nda geçen savaş gemisindeki "füzeli asker"den rahatsızlık duyulduğu belirtildi.

"Bireysel bir eylem mi yoksa planlı bir hareket mi?"

Ankara, Rusya Büyükelçisi Karlov'dan, Boğaz'daki "füze provokasyonunun" bireysel bir eylem mi yoksa planlı bir hareket mi olduğuna dair de izahat istendi. Rusya'dan Montrö'ye uyması istendi. 

"Tekrarlanmaması önemle vurgulandı"

Yapılan görüşmede Karlov'a gerek Montrö Sözleşmesi'nin gerek uluslararası hukukun ruhuna ve lafzına uygun olmayan, geçişle doğrudan ilgisi bulunmayan hareketlerin tekrarlanmamasının önemle vurgulandığı öğrenildi. Rusya tarafının da görüşmede dile getirilen hususları ilgili makamlarına eksiksiz biçimde aktaracağını ifade ettiği etti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, görüntülerle ilgili dün yaptığı değerlendirmede "provokasyon" yorumunda bulunmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN