Rusya uçak krizini BM gündemine taşıyor

Rusya uçak krizini BM gündemine taşıyor

Rusya'nın BMGK'da düzenlenecek kapalı toplantıda sınır ihlali yapan uçağın düşürülmesini ve Irak'taki Türk askerlerini gündeme getimeye hazırlanıyor.

Rusya'nın, BMGK'da düzenlenecek kapalı toplantıda hava sahasını ihlal eden uçağın düşürülmesi ve Irak'ta eğitim amacıyla bulunan Türk askerleri konusunu gündeme getireceği belirtildi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Rusya'nın bugün BMGK'daki kapalı toplantıda, Türk hava sahasını ihlal ettiği için angajman kuralları doğrultusunda düşürülen savaş uçağı ve Türk askerinin Irak'ta DAEŞ'e karşı savaşan Peşmergenin eğitimi için bulunmasını gündeme getirecek.

Talebin, Türk askerinin Musul yakınlarında bulunması aleyhinde açıklamalar yapan Iraklı yetkililerle koordineli olup olmadığına ilişkin ise bilgi verilmedi.

BM Güvenlik Konseyi'nin bugünkü resmi programının açık bölümünde Afrika'da barış ve güvenlik ile Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki gelişmeler bulunuyor. Konsey'in öğleden önce ve sonra iki ayrı kapalı toplantısı da programda yer alıyor. 

"Diğer konular" başlıklı toplantılardan birisinde konunun gündeme alınmasının beklendiği ifade edildi.

ABD, İngiltere, Rusya, Fransa ve Çin'in daimi üye olarak yer aldığı 15 üyeli Konsey'de aralık ayı dönem başkanlığını ABD yürütüyor. 

Rus yapımı Su 24 tipi kimliği belirsiz bir savaş uçağı, 24 Kasım'da Suriye hava sahasından Türkiye tarafına geçmiş, 10 kez uyarılmasına rağmen ihlali sürdürmesi nedeniyle Türk F16'ları tarafından vurulmuştu. Rusya, Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısında Suriye'nin Bayırbucak bölgesine düşen uçağın kendisine ait olduğunu açıklamıştı. NATO, uçağın hava ihlali yaptığına ilişkin Türkiye'nin paylaştığı bilgilerin doğruluğunu teyit etmişti.

Öte yandan Irak'ta da Peşmergenin eğitimi için 2,5 yıldır Musul yakınlarında bulunan Türk birliği 4 Aralık'ta nöbet değişimi gerçekleştirmiş, 150 askerle yaklaşık 25 tank da bölgeye intikal etmişti.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, olayı "egemenliğin ihlali ve iyi komşuluk ilişkisi prensiplerine aykırı" olarak nitelendirmiş ve İbadi'nin ofisinden yapılan açıklamada, "Irak, bu güçlerin 48 saat içinde çekilmemesi halinde BMGK'ya müracaat dahil mevcut tüm seçeneklere başvurma hakkına sahiptir" ifadesine yer verilmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN