Almanya’da rekor tazminat: Kohl’e 1 milyon Euro

Almanya’da rekor tazminat: Kohl’e 1 milyon Euro

Almanya’nın eski başbakanı Helmut Kohl kendisi hakkında yayınlanan bir kitaba karşı açtığı tazminat davasından 1 milyon Euro kazandı.

Mikdat Karaalioğlu / Frankfurt 

Alman siyasetinin en tartışılan liderlerinden olan kara dev lakaplı Helmut Kohl, anılarının  yayınlandığı  Das Vermaechtnis: Die Kohl Protokolle (Miras: Kohl Protokolleri) isimli kitap dolayısıyla açtığı tazminat davasını kazandı. Köln Eyalet Mahkemesi söz konusu kitapta eski başbakan Kohl’ün kişilik haklarının ağır şekilde yaralandığına karar verdi.Yayınevi bir üst mahkemeye başvurduğu icin karar henüz resmen uygulanmıyor. Üst mahkeme de onaylarsa  1 milyon Euro’luk tazminat Alman hukuk tarihininde ödenecek en yüksek tazminat miktarlarından birisi olacak.

116 İFADE YASAKLANDI

Mahkeme,  Heribetr Schwann ve Tilman Jens tarafından  yazılan kitapta 116 yerde bazı politikacıların rencide edildiği yerlerin yasaklanmasına yönelik daha önce verilen kararı da onayladı. Schwan ve Jens tarafından yazılan kitap  2001 2002 yıllarında  Schwan’ın Helmut Kohlle yaptığı toplam 600 saatlik  yüzyüze görüşmelere dayanıyor. Kitabın son cildi yayınlanmadan önce Kohl ve yazarlar anlaşmazlığa düşmüş, ve yazarlar Kohl’ün onayı olmadan söz konusu rencide edici ifadeleri son cildle birlikte yayınlamışlardı. 

RENCİDE EDEN İFADELER

Kohl Schwan’la yaptığı sohbetlerinde kendisini başbakanlıktan ayrılmasından üç yıl sonra  Angela Merkel hakkında’’Bayan Merkel çatal ve bıçakla daha yemek yemesini bile beceremiyordu’’ şeklinde konuştu. Kohl, Eski Cumhurbaşkanı Christian Wulf için ‚‘’Büyük hain. Sıfır bir kişilik’’ Eski Federal Çalışma Bakanı Norber Blühm hakkında ‚‘’hain’’ ifadesini kullandı.  Kohl ayrıca Eski Doğu Almanya’nın  yıkılması hakkında ‚‘’Bir anda Leipzig’in üstüne kutsal ruh geldi ve dünya değişti diye düşünmek yanlış. Doğu Almanya komunist diktatörlüğünün yıkılmasına  Moskova’nın zaafiyeti sebeb oldu. ‚‘’ ifadelerini kullanarak tarihçileri şoke etmişti. 

GİZLİ Mİ DEĞİL Mİ?

Şu anda 87 yaşında olan Kohl bu açıklamaların gizli kalmak şartıyla söylendiğini iddia ederken, Schwan Kohl’ün gerçekten gizli kalmasını istediği şeyleri söylediği zaman her zaman sek kayıt cihazını kapatma talebinde bulunduğunu söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN