Batı dünyası Peres’in cenaze töreninde ‘tam tekmil’ hazır bulundu

Batı dünyası Peres’in cenaze töreninde ‘tam tekmil’ hazır bulundu

İsrail’in kurucu siyasi aktörlerinden yaşayan son isim olan, eski Cumhurbaşkanı Peres’in cenazesi Batı Kudüs’te toprağa verildi. Törene başta ABD Başkanı Obama, Almanya Başbakanı Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande olmak üzere Batı dünyasının neredeyse eski yeni bütün liderleri katıldı. Türkiye’yi BM Daimi Temsilcisi Sinirlioğlu’nun temsil ettiği törene Filistin lideri Abbas’ın da katılması dikkat çekti. S/10

ski İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in cenazesi, Batı Kudüs’te düzenlenen resmi törenle toprağa verildi. Türkiye’yi Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu’nun temsil ettiği törene katılan liderler arasında ABD Başkanı Barack Obama, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Alman Şansölyesi Angela Merkel, İngiltere Veliaht Prensi Charles ile eski Başbakanları Tony Blair ve David Cameron İspanya Kralı Felipe, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve ABD eski Başkanı Bill Clinton da yer aldı.      

İsrail polisinin şehirdeki birçok yolu kapatarak geniş güvenlik önlemi aldığı ve binlerce kişinin hazır bulunduğu törende İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistin lideri Abbas ile el sıkıştı. Törende, Netanyahu ve İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin ile ABD Başkanı Obama birer konuşma yaptı. Obama konuşmasında Filistin Devlet Başkanı Abbas’ın cenazeye katılmasının “bir jest ve henüz tamamlanmamış barış konusunun hatırlatıcısı” olduğunu söyledi.      

HERZL DAĞI’NA GÖMÜLDÜ

Peres’in, “Yahudiler başka bir halkı yönetmek için doğmadı, bizler kölelik ve efendiliğe karşıyız” dediğini hatırlatan Obama, şunları kaydetti:

“Dünyanın kötülüklerini tanımayı reddederek Peres’i naif olmakla suçlayan eleştirmenler tarafından şekillendirilen genç kuşak Peres’in sadece başarısız barış arayışlarını hatırlıyor. Onun barış arayışı asla naif değildi. Peres zor elde edilen tecrübelerinin sonucunda güvenliğin komşularla barış yapmaktan geçtiğini öğrendi. Tekrar eden terör saldırıları ve müzakere masasındaki hayal kırıklıklarından sonra bile Filistinlilerin Yahudilerle eşit görülmesi ve kendi kaderini tayin hakkına sahip olmasında ısrar etti. İsrail’in, ancak Filistinlilerin kendi devletlerine sahip olması halinde en iyi şekilde korunacağına inandı. Burada Kudüs’te dostuma son vedayı etmek için bulunmamdan daha büyük bir onur olamazdı.”  16-10/01/01krr10hollande.jpg Törene, Kanada Başbakanı Justin Trudeau (sağda), İngiltere Veliaht Prensi Charles (sol 2), Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande (sağ 2) veİsrail Spor ve Kültür Bakanı Miri Regev de (solda)katıldı.   

Netanyahu ise konuşmasında Peres ile başta siyasi rakipken sonrasında yakın birer dosta dönüştüklerini belirtti. Rivlin de Peres’in ölümünün, “hayat hikayeleri aynı zamanda siyonizmin ve İsrail devletinin hikayesi olanların döneminin sonu” olduğu değerlendirmesinde bulundu. Peres’in cenazesi, Herzl Dağı’ndaki mezarlığa defnedildi.

16-10/01/01krr10cenaze.jpg 

HALK ÖFKELİ BAŞKANI ÜZGÜN

Peres’in cenazesinde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da vardı. Aynı saatlerde Filistinlilerse protesto eylemi düzenledi. Gazzze’de toplanan gençler, Peres’in posterlerini “Çocuk katili” sloganları eşliğinde yaktı. Filistinli direniş örgütleri, Abbas’ın cenazeye katılmasına tepki gösterdi. Hamas, “Filistinliler, soykırımcı Peres’in ölümünden memnuniyet duymaktadır” dedi.

16-10/01/01krr10peressss.jpgPeres, siyonist devletin yaşayan son kurucusuydu.

SİNİRLİOĞLU GİTTİ TAZMİNAT GELDİ

İsrail, Mavi Marmara katliamında yaralanan ve hayatını kaybedenlerin yakınlarına aktarılmak üzere Merkez Bankası aracılığı ile Türkiye’ye 20 milyon dolar gönderdi. İsrail’le Türkiye arasında imzalanan ve ilişkilerin normalleşmesini içeren anlaşma kapsamında, İsrail’in tazminatı yatırdığı açıklandı. Tazminatın BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu’nun, Şimon Peres’in cenaze törenine katıldığı sırada yatırılması dikkat çekti. Gazze’ye yardım götürmek üzere yola çıkan Mavi Marmara gemisine 31 Mayıs 2010 ‘da İsrail askerlerince yapılan baskında dokuz Türk katledilmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN