Orta Doğu'da tarihi saldırı! İşte dakika dakika son gelişmeler

Orta Doğu'da tarihi saldırı! İşte dakika dakika son gelişmeler

İsrail'in İran konsolosluğunu vurması sonrasında İran'dan beklenen saldırı dün gece geldi. İsrail ordusu, İran'ın İsrail'e 100'ü balistik füze olmak üzere yaklaşık 290 füze ve kamikaze insansız hava aracı ile saldırdığını aktardı. Son olarak Hamas, İran'ın İsrail'e yönelik misilleme saldırısına destek açıklamasında bulunurken, Orta Doğu'daki tarihi saldırıya ilişkin son dakika bilgileri gelmeye devam ediyor. İşte dakika dakika gelişmeler...

İsrail'in 1 Nisan'da Şam'daki İran konsolosluğuna saldırısına İran'dan dün gece saatlerinde yanıt geldi. İran, insansız hava araçlarıyla İsrail'e saldırı düzenledi, saldırının ardından hava sahasını kapatan İsrail, hava sahasının yeniden açıldığını duyurdu.

ABD Başkanı Biden, İsrail'e desteklerini yineleyerek, "İran'dan gelen insansız hava araçları ve füzelerin neredeyse tamamını düşürmesinde İsrail'e yardımcı olduk." açıklamasında bulundu. İsrail Devlet Televizyonu dün akşam saat 22.52 sularında İran'ın insansız hava araçlarıyla (İHA) İsrail'e saldırı duyurdu.

İsrail ordusu, İran'ın İsrail'e 100'ü balistik füze olmak üzere yaklaşık 290 füze ve kamikaze insansız hava aracı (İHA) ile saldırdığını bildirdi.

Öte yandan İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, "Operasyon başarıyla tamamlandı. Biz bu operasyonu tam bir sonuç olarak görüyoruz ve operasyonun devamına yönelik bir düşüncemiz yok" şeklinde konuştu.

yeni-proje-4-001.jpg

Saldırı ve sonrasında yaşanan gelişmeler özetle şöyle...

21:30: İran’ın İsrail’e yönelik saldırısının ardından İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari basın toplantısı düzenledi. Hagari, İran’ın İsrail'e yaklaşık 350 füze ve İHA ile saldırdığını aktararak, saldırının toplam 60 ton patlayıcı içerdiğini ve bunun "muazzam hasara yol açabileceğini" söyledi. İran’a verilecek karşılığa değinen Hagari, "Son birkaç saatte değerlendirmeler yaptık ve savunma ve saldırı planlarını onayladık" dedi.

17:50: NATO, İran’ın İsrail’e yönelik saldırısını kınadı. NATO Sözcüsü Farah Dakhlallah, yaptığı açıklamada, “İran'ın bir gecede tırmandırdığı gerilimi kınıyor, itidal çağrısında bulunuyor ve gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Orta Doğu'daki çatışmanın kontrolden çıkmaması hayati önem taşımaktadır” dedi.

17:25: İran'ın İsrail'e yönelik saldırısının ardından uluslararası toplum harekete geçti. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarının ardından AB Dışişleri Bakanlarına olağanüstü toplantı çağrısında bulundu. Borrell, yaptığı açıklamada, "İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarının ardından salı günü AB Dışişleri Bakanlarını olağanüstü video konferans toplantısına çağırdım. Amacımız gerilimin azaltılmasına ve bölgenin güvenliğine katkıda bulunmaktır" dedi.

16:45: Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz, "İran’a bizim için doğru tarih ve zamanlamada karşılık vereceğiz" dedi. Gantz yaptığı açıklamada, İsrail'in dünkü İran saldırısına karşı koymasını sağlayan "stratejik ittifakı ve bölgesel işbirliğini" güçlendirmesi gerektiğini söyledi. Gantz 'Bu olay henüz bitmedi; kurduğumuz ve önemli sınavını verdiğimiz stratejik ittifakın ve bölgesel iş birliği sisteminin şimdi tam olarak güçlendirilmesi gerekiyor. İsrail, Ortadoğu'da askeri ve teknolojik gücün ve güvenliğin çıpası olduğunu dün kanıtladı' dedi.

15.52: Dışişleri Bakanı Fidan, saldırılarla ilgili olarak Britanyalı mevkidaşı David Cameron'la görüştü. Diplomatik kaynaklara göre her iki bakan da bölgede tırmanmanın daha fazla artmaması gerektiğini vurguladılar.

15.16: Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, pazar günü yaptığı açıklamada İsrail'in güçlü olduğunu ve güçlü müttefikleriyle birlikte İran saldırısını püskürterek kendini savunabileceğini gösterdiğini söyledi. Baerbock, "İran, bütün bir bölgeyi istikrarsızlaştırmak isteyen saldırgan tutumuyla izole edilmiş durumda" dedi.

"İsrail'in kapasitesini, güçlü olduğunu ve kendisini koruyabileceğini göstermiştir" diyen Baerbock, bölgesel gerginliğin hesaplanamaz sonuçları olabileceğini belirterek İran'a daha fazla saldırıdan kaçınması çağrısında bulundu.

15.12: İsrail, Gazze Şeridi’ne yönelik sürdürdüğü bombardımanına da 191 gündür aralıksız devam ediyor. Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, bölgede son 24 saatte düzenlenen 4 saldırı sonucu 43 Filistinli hayatını kaybederken, 62 Filistinli de yaralandı. Açıklamada, saldırıların başladığı 7 Ekim’den bu yana can kaybının 33 bin 729’a, yaralı sayısının ise 76 bin 371’e yükseldiği kaydedildi.

14.58: İran dün tarihte ilk kez İsrail'e saldırdı. Gece saatlerinde başlayan intihar dronlu saldırıyı, füzeler izledi. Tel Aviv kanadı saldırıyı başarıyla püskürttüklerini açıklasa da İran kanadı operasyonun başarılı olduğunu öne sürdü. Saldırı sonrası Tahran, İsrail'in kendilerine saldırmaması durumunda başka bir saldırı planlarının olmadığını açıkladı, İsrail Savaş Kabinesi ise bugün saat 15:00'da Tahran'a yanıt verip vermemek için bir toplantı düzenleyecek.

İsrail'in en büyük gazetelerinden Jerusalem Post ise Tel Aviv'in İran'a yönelik olası bir saldırısının adeta senaryosunu yazdı. Gazete, 'İran'ın nükleer üslerini vurmaya karar verirsek ne olur' sorusunu sorduğu haberinde bu saldırıların zaten yıllardır planlandığını da hatırlattı.

14.31: İran’ın İsrail’e misilleme saldırısının ardından Ürdün Başbakanı Bişr el Hasavne yaptığı açıklamada, bölgedeki herhangi bir gerilimin tarafları “tehlikeli yollara” götüreceğini ve tüm tarafların gerilimi azaltması gerektiğini söyledi.

13.22: Times of Israel gazetesinin haberine göre; İsrail, İran'ın saldırısında küçük bir kız çocuğunun, imha edilen bir füzeden düşen şarapnel parçasının evine düşmesi sonucu ağır yaralandığını açıkladı. Ameliyat geçiren çocuk şu anda yoğun bakımda.

12.52: İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, İsrail'e düzenlenen operasyonun Suriye'deki İran konsolosluğuna yönelik saldırıya karşı "meşru müdafaa" kapsamında gerçekleştirildiğini savundu.

11.21: Kudüs'teki Amerikan Büyükelçiliği, "drone ve/veya füze saldırısı tehdidinin azaldığını" açıkladı. Yapılan açıklamada, "Kudüs'teki ABD Büyükelçiliği, güvenlik olaylarının genellikle uyarı yapılmadan gerçekleşmesi nedeniyle ABD vatandaşlarına dikkatli olmaları ve kişisel güvenlik farkındalıklarını arttırmaları gerektiğini hatırlatır" denildi.

Açıklamada, ABD hükümeti çalışanları ve aile üyeleri için sığınak emrinin kaldırıldığı belirtildi. İsrail ordusu, tehdidin sona erdiğine dair belirgin bir işaret olarak daha önceki bir uyarıyı revize ederek, bölge sakinlerine sığınmaya hazırlanmalarını tavsiye etmediğini söyledi.

11.13: Hamas, İran'ın İsrail'e yönelik misilleme saldırısına destek açıklamasında bulundu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Biz Hamas olarak İran İslam Cumhuriyeti tarafından yürütülen askeri operasyonu, Şam'daki İran konsolosluğunun hedef alınması ve Devrim Muhafızları'nın bazı liderlerinin öldürülmesi suçuna karşı doğal bir hak ve hak edilmiş bir yanıt olarak görüyoruz"

11.00: Irak, Ürdün ve Lübnan; hava sahalarını yeniden açtı

Irak, Ürdün ve Lübnan, tüm uçuşlara kapattıkları hava sahalarını yeniden açtı. Irak Sivil Havacılık Otoritesi tarafından yapılan açıklamada, "Irak'ta sivil havacılığın güvenliğini ve emniyetini etkileyen tüm risklerin aşılmasının ardından hava sahası, gelen, giden ve geçen tüm uçaklara yeniden açıldı" denildi.

Ürdün Sivil Havacılık Düzenleme Kurumu da Ürdün'ün hava sahasının yerel saatle 08:15'te hava trafiğine yeniden açılacağını duyurdu. Lübnan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada da, bölgede yaşanan gelişmeler nedeniyle kapatılan hava sahasının gelen, giden ve transit geçen tüm uçaklara yeniden açıldığı belirtildi.

10.23: İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, İsrail'in yapacağı potansiyel bir karşı saldırıda ABD'nin destek vermesi durumunda "Bölgedeki ABD üslerinin güvende olmayacağını" söyledi.

10.15: İran Devrim Muhafızları Başkomutanı Hüseyin Selâmi, gelen ilk bilgilere göre İsrail'e gerçekleştirdikleri saldırının "beklentilerinin üzerinde başarılı olduğunu" söyledi.

Selâmi, İsrail'in açıklamalarının aksine, müttefiklerinin verdiği desteğe rağmen "onlarca" dron ve füzenin İsrail'in savunmalarını aştığını iddia etti. Selâmi, "Daha büyük bir saldırı yapabilirdik, ama Siyonist rejimin İran konsolosluğuna saldırdığı ve değerli komutanlarımızı şehit ettiği saldırının kapasitesiyle sınırlı tuttuk" dedi.

09.14: İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, İran'ın füze ve insansız hava araçları yağmuruna karşı askeri savunmasını övdü. İran'a karşı büyük bir tepki verilmesi çağrısında bulunan bakan. 'Şu ana kadar etkileyici savunma; şimdi ezici bir saldırıya ihtiyacımız var' dedi.

09.02: Lübnan ve Irak, hava sahasını yeniden açtı.

09.04: İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Erdan, acilen toplaması hususunda BMGK Dönem Başkanı'na bir mektup gönderdi. Bunun üzerine, kurulun İran'ın İsrail saldırılarını görüşmek üzere pazar günü ABD yerel saatiyle 16.00'da toplanılmasına karar verildi.

07.28: Amerikan CNN kanalına konuşan adı açıklanmayan kıdemli bir yetkiliye göre, Biden, Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, Washington'ın pozisyonunu değerlendirdi. Biden, Netanyahu'ya "ABD'nin İsrail'e desteği tamdır" mesajı vermesinin yanı sıra İsrail'in İran'a yönelik herhangi bir karşı saldırısına destek olmayacaklarını belirtti.

06.51: ABD Başkanı Joe Biden, İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarını en güçlü şekilde kınadığını, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya "ülkeye desteklerinin tam olduğu" mesajını ilettiğini ve İran'a ortak diplomatik tepki verilmesi için G-7 liderlerini toplayacağını bildirdi.

06.33: İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberine göre, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ABD'li mevkidaşı Lloyd Austin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Austin, Gallant'tan, İsrail'in, İran saldırılarına herhangi bir karşılık vermeden önce ABD'yi son gelişmeler hakkında bilgilendirmesini istedi.

05.49: İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, İran'ın ülkesine yönelik hava saldırısının ardından ABD Başkanı Joe Biden ile telefonda görüştüğü bildirildi.

04.53: İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, İran'ın İsrail'e yönelik hava saldırılarını görüşmek üzere BM Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) acil toplantıya çağırdıklarını belirtti.

04.15: İsrail Güvenlik Kabinesi, İran'ın saldırısına yanıt için Başbakan Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve ana muhalefet lideri Benny Gantz'ın yer aldığı Savaş Kabinesine tam yetki verdi.

04.06: İsrail ordusu, İran'ın saldırılarının ardından yaptığı uyarıyı güncelleyerek, sığınaklarda kalmaya gerek olmadığını duyurdu.

03.41: ABD kaynakları, İran'ın İsrail'e 70 füzeyle yeni bir saldırı dalgası daha başlattığını öne sürdü. ABC News’e konuşan ABD'li yetkiliye göre, İran, İsrail'e yönelik ilk saldırısına ek olarak, 70 füzeyle yeni bir saldırı dalgası daha başlattı.

03.15: BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İran'ın İsrail'e yönelik hava saldırılarını kınadı, bölgede saldırganlığın derhal son bulması ve tüm taraflara sükunet çağrısında bulundu.

03.13: İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, İran'dan İsrail'e 200'den fazla insansız hava aracı (İHA) ve balistik füze atıldığını bildirdi. Sözcü, bu İHA ve füzelerin büyük bir kısmının İsrail'e ait savunma sistemleri ve Tel Aviv'in müttefikleri tarafından İsrail hava sahasına girmeden imha edildiğini kaydetti.İran'dan atılan İHA ve füzelerin büyük kısmının imha edildiğini dile getiren Hagari, saldırılarda İsrail'in güneyindeki askeri bir üstün alt yapısında "hafif" hasar oluştuğunu ancak can kaybı yaşanmadığını aktardı.

03.12: İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin İran'a karşı saldırıya herhangi bir destek veya katılımının, İran Silahlı Kuvvetleri'nin "kararlı ve pişman edici" tepkisiyle sonuçlanacağı uyarısında bulundu.

03.01: İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps, Kraliyet Hava Kuvvetlerine (RAF) ait ilave jetler ile yakıt ikmal tankerlerini Orta Doğu'ya konuşlandırdıklarını duyurdu. Bakan Shapps, X hesabından yaptığı açıklamada, RAF'a ait ilave jetler ve havada yakıt ikmali yapan tankerlerin, İngiltere'nin Irak ve Suriye'deki mevcut DEAŞ karşıtı Shader Operasyonu'nu desteklemek üzere Orta Doğu'ya konuşlandırıldığını bildirdi. Shapps, "İran'ın İsrail'e karşı başlattığı anlamsız hava saldırısını şiddetle kınıyorum. Bu saldırı bölgesel güvenliği daha da zayıflatmaktan başka işe yaramayacak" değerlendirmesinde bulundu.

02.37: İsrail ordu radyosunun, ismini açıklamadığı bir İsrailli yetkiliye dayandırdığı haberinde, ABD ve İngiltere'nin İran'dan atılan İHA'lara müdahale ettiği ileri sürüldü. Haberde, İran'dan gönderilen 100'den fazla saldırı İHA'sına, ABD ve İngiltere tarafından İsrail hava sahası dışında müdahale edildiği savunuldu.

02.31: Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, taraflardan azami itidalle hareket etmelerini istedi. Ebu Zeyd, "Mısır, İran'ın İsrail'e insansız hava araçlarıyla saldırı başlatmasından ve son dönemde iki ülke arasındaki tehlikeli tırmanıştan derin endişe duymaktadır" ifadesini kullandı.

02.30: İran'ın İsrail'e yönelik hava saldırısıyla ilgili gelişmeleri Beyaz Saray'da ulusal güvenlik ekibiyle takip eden ABD Başkanı Joe Biden, "İran ve onun uzantılarının tehditlerine karşı İsrail'in güvenliğine olan taahhüdümüz sarsılmaz" ifadesini kullandı.

02.20: Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, sosyal medya platformu X'ten İran'ın İsrail'e yönelik saldırısına ilişkin açıklama yaptı. Baerbock, "Tüm bölgeyi kaosa sürükleyebilecek mevcut saldırıyı şiddetle kınıyoruz. İran ve vekilleri bunu hemen durdurmalı" ifadelerini kullandı.

02.11: İran’ın İsrail’e saldırısının ardından Kudüs, Tel Aviv ve bazı kentlerde sirenler çalarken gökyüzünde yer yer patlamalar görüldü.

01.58: İsrail ordusu, İran'dan başlatılan insansız hava saldırısı (İHA) sonrası ülkenin bazı bölgelerindeki halka sığınaklara yakın yerlerde kalma çağrısı yaptı.

01.50: İsrail ordu radyosuna konuşan ve adı açıklanmayan İsrailli yetkililer, İran'ın ülkeye balistik füze fırlatmasına ilişkin herhangi bir emarenin bulunmadığını belirtti.

01.30: İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği, İran'ın İsrail'e saldırısıyla ilgili, "Bu iş şu an sonuçlandı sayılır. İsrail bir hata daha yaparsa İran'ın karşılığı daha ağır olacaktır" açıklamasını yaptı. İran'ın BM Daimi Temsilciliği, X hesabından yaptığı açıklamada, İran'ın İsrail'e hava saldırısını değerlendirdi.

01.21: Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) bölgesindeki İngiliz egemen üslerinden, Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne (RAF) ait bazı savaş ve tanker uçaklarının, İran-İsrail gerilimi üzerine kalkış yaptığı ileri sürüldü. Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, GKRY'nin Limasol kenti yakınlarında "egemen üs" statüsünde bulunan Akrotiri (Ağrotur) Hava Üssü'nden RAF'a ait savaş ve tanker uçakları kalkış yaptı. Yerel kaynaklar, GKRY'nin Larnaka kentine yakın bölgede bulunan İngiliz üssü Dikelya'dan da uçak sesleri geldiğini öne sürdü.

01.19: Ürdün'de Hükümet Sözcüsü ve İletişim Bakanı Muhenned Mubaydin, ülkede olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiğine ilişkin çıkan haberlerin doğru olmadığını açıkladı. Ürdün resmi haber ajansı Petra'ya açıklama yapan Mubaydin, devlet televizyonu El-Memleket'in haberini düzelterek, ülkede OHAL ilan edildiğine ilişkin medyada çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını duyurdu.

01.15: AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "AB, İran'ın İsrail'e kabul edilemez saldırısını şiddetle kınıyor. Bu benzeri görülmemiş bir gerilim, bölgesel güvenliğe yönelik ciddi bir tehdittir" açıklamasını yaptı.

01.07: Lübnan'daki Hizbullah Hareketi, İsrail'in Golan Tepelerindeki askeri üssüne onlarca katyuşa füzesi fırlattığını duyurdu. Hizbullah tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in işgali altındaki Golan Tepelerinde yer alan Keyla askeri üssündeki hava ve füze savunma karargahının vurulduğu belirtildi.

01.03: İran resmi haber ajansı IRNA, Devrim Muhafızları Ordusu'nun İsrail’e balistik füze saldırısı başlattığını iddia etti. IRNA, isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberinde, İran'ın İsrail'e balistik füze saldırısı başlattığını öne sürdü.

yeni-proje-3-001.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
10 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN