UNICEF dünyanın en büyüğü diyerek uyardı: Sudan’daki iç savaş 4 milyon çocuğu vurdu

UNICEF dünyanın en büyüğü diyerek uyardı: Sudan’daki iç savaş 4 milyon çocuğu vurdu

Yaşanan çatışmalar nedeniyle dünya çoçuklar için korkunç ve tehlikeli bir yer haline gelmeye devam ediyor. Dünyanın en büyük çocuk yerinden edilme vakasının Sudan'da görüldüğünü açıklayan UNICEF Sözcüsü James Elder, çatışmaların yaşandığı ülkede 4 milyon çocuğun yerinden edildiğini açıkladı. Sudan'daki iç savaş nedeniyle güvenliğin olmadığını ifade eden Elder, 700 binden fazla çocuğun yetersiz beslenmenin en tehlikeli durumuyla karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Dünya'da yaşanan ülkeler arasındaki savaş ve iç çatışmalar çocukları psikolojik ve fiziksel olarak ciddi şekilde etkiliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısında değerlendirmelerde bulunan Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü James Elder, Sudan'da bulunan çocuklar hakkında konuştu.

'HER GÜN 13 BİN ÇOCUĞUN YERİNDEN EDİLDİ'

Nisan 2023'ten bu yana Sudan'da yaşanan çatışmalarda durumun kötüye gititiğini ifade eden Elder, "Dünyanın en büyük çocuk yerinden edilme vakası Sudan'da görüldü. 4 milyon çocuk yerinden edilmiş durumda. Bu durum, her gün 13 bin çocuğun yerinden edildiği anlamına geliyor." dedi.

Sudan'daki iç savaş nedeniyle güvenliğin olmadığını belirten Elder, 700 binden fazla çocuğun yetersiz beslenmenin en tehlikeli durumuyla karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Elder, Sudan'da nüfusun 3'te 2'sinin temel sağlık hizmetlerine erişemediğinin altını çizdi ve O halde bu, sağlık ve beslenme sistemlerini yok eden bir savaştır. Bu, savaş hukukuna saygı kavramını yok eden ve insanları öldüren bir savaştır." şeklinde konuştu.

SUDAN'DAKi İÇ SAVAŞ

Sudan, 2023 Nisan ayı ortasından bu yana Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan komutasındaki ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında şiddetli çatışmalara sahne oluyor.

HDK ve ordu, Aralık 2018'deki halk ayaklanması sonrasında yönetimi ele geçirip yaklaşık 30 yıl iktidarda kalan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in Nisan 2019'da devrilmesinin ardından sivillerin katılımıyla oluşturulan hükümette yer almış, 2021'de ise sivil hükümete karşı birlikte darbe düzenlemişti.

Ordu ve HDK'nin, askeri ve güvenlik reformu kapsamında HDK'nin orduya entegrasyonu meselesinde anlaşmazlığa düşmesinin ardından nisan ortasında iç savaş patlak vermişti.

BM'ye göre, dünyanın en büyük yerinden edilme krizinin yaşandığı Sudan’daki çatışmalar sonucu 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 6 milyon kişi ülke içinde başka şehirlere, 1,7 milyon kişi çevre ülkelere kaçtı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN