Fosil yakıtlı Civic modelleri için son viraj

Fosil yakıtlı Civic modelleri için son viraj

Dizel otomobillerin her ne kadar sonu geldiği düşünülse de yatırımlar Türkiye’de tüm hızıyla devam ediyor. Honda Türkiye Başkan Yardımcısı Sümer “Yakın vadede başta Türkiye olmak üzere dünyada dizelin bitmeyeceğini söyleyebilirim. Honda’nın 2025’te hibrit ve elektrikli araçlara yönelik bir konsepti var. Civic modelleri fosil yakıtlı son araçlar olabilir” dedi.

ALİ YILDIRIM/İSTANBUL

Tüm dünyada ve özelikle Türkiye’de tüketicilerin otomobil tercihleri her geçen gün değişim gösteriyor. Teknolojiye ve yeni modellere uyum sağlayan otomobil severlerin gönülleri elektrikli ve elektrik destekli motorlara sahip hibrit otomobillerden yana. Fakat birçok kullanıcı benzinli modellere göre tüketimde daha cimri olan dizel araçlardan vazgeçemiyor. Son derece hızlı bir değişim sürecine giren otomobil sektöründe dizel için biçilen yıl Türkiye’de 10-15 yıl ama birçok üretici aynı görüşte değil. ‘Türkiye dizelden nasıl vazgeçecek?’ sorusunu aslında tüketiciler satış rakamlarıyla cevaplıyor. Türkiye’de Şekerpınar tesislerinde üretilen Honda Civic modelleri ise bunun cevabını veriyor. Yıllarca sadece benzinli motor ve LPG seçeneğiyle iç pazara ve dünyaya sunulan Civic modelleri, geçtiğimiz aylarda tamda birçok Avrupa pazarı dizel satışlarını yasaklayacak derken ortaya çıktı. Sadece bununla yetinmeyen marka, Civic modellerinin otomatik seçeneklerini de pazara sundu. Dizelin akıbeti hakkında konuşan Honda Türkiye Başkan Yardımcısı İsmail Sümer, dizel popülaritesinin kolay kolay bitmeyeceği görüşünde. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Sümer “Fiyat, fayda ve maliyet açısından bakıldığında şu anda Türkiye’de ki tüketicilerin yüzde 60’ı halen dizel araç kullanıyor. Avrupa’da hızlı bir düşüş var ama dizel hala tahtını koruyor. Dizelden vazgeçebilmemiz için yerine aynı şartlarda geçecek bir motor tipi olması gerekir. Bu yüzden yakın vadede başta Türkiye olmak üzere dünyada dizelin bitmeyeceğini söyleyebilirim. Honda’nın 2025’te hibrit ve elektrikli araçlara yönelik bir konsepti var. Pazara sunduğumuz Civic’ler fosil yakıtlı son modeller olabilir.” Yeni dizel otomatik Honda Civic modellerinden bahseden Honda Türkiye Başkanı Takuya Tsumura “Geçtiğimiz yıl olduğu gibi 2018’de de Türk müşterisinin uzun yıllardır yollara çıkmasını beklediği dizel motorlu Civic Sedan ile Honda’nın Türkiye’deki yeni rekorunu tazeleyeceğiz” diye konuştu. Haziran ayında binek otomobil pazarının %39 oranında daralmasına rağmen Honda’nın satışlarını %12 oranında artırdığına dikkat çeken Tsumura, “Civic Sedan Dizel’in yanı sıra Civic Dizel Hatchback’te de sunduğumuz 9 ileri otomatik şanzıman seçeneği, rakipsiz bir güç-tüketim performansı sunuyor. Manuel ve otomatik vites seçeneğine sahip dizel motorlu Civic Sedan modelimizden yılsonuna kadar 32 bin adetlik bir satış gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” ifadesini kullandı.

JAPONLARA KARŞI ZAYIFLADIK İKİNCİ VARDİYAYI KORUYORUZ

Türkiye ekonomisinin gidişine ve yatırımlara da değinen İsmail Sümer “Biz yıllık satış planımızı yaparken Orta Vadeli Plan ve uluslararası bankaların döviz tahminlerinin ortalamasını alarak bunun üzerine bir esneme payı ile birlikte hedefimizi koyuyoruz. Ama birkaç yıldır planlamalarımız tutmuyor. Döviz ve ekonominin belirsizliği hem üretimi hem satışı hem de yatırımı güçleştiriyor. Hedeflerimizin tutmamasından kaynaklı Japon yönetime karşı elimiz zayıflamış durumda. Ekonomi olarak yönetim tarafından Brezilya ve Arjantin ile aynı kategoride değerlendiriliyoruz. Yakın zamanda 40 bin adetlik üretim hedefiyle ikinci vardiyaya geçtik. Şu anda ihracat yaptığımız ülke sayısı 63. Ama tüm bunlardan kaynaklı küçülmeye gitmek istemiyoruz. İkinci vardiyayı korumak istiyoruz. Biz üretimi arttırmak ve üçüncü vardiyayı düşünürken ekonomik belirsizlikten dolayı kayba uğramak istemiyoruz. Tüm bunları ele aldığımızda biz devletimizden ne teşvik ne de başka bir şey istiyoruz. Biz sadece ekonominin stabil olmasını istiyoruz. Gerekli yatırımlar dolayısıyla zaten gelir” şeklinde konuştu. 

DİZEL OTOMATİK GELDİ

Dizel Civic Sedan, 1.6 litrelik i-DTEC dizel motoru ile ekonomi ve performansı bir arada sunuyor. 157 bin 600 TL’den başlayan fiyatlarla satışına başlanan araç, 9 ileri otomatik şanzımanla kombine edildi. 120 beygir gücündeki 1.6 litre i-DTEC turbo dizel motor, 100 km’de 4.1 litrelik tüketim gerçekleştiriyor. Araç, Premium, Elegance ve Executive olmak üzere üç farklı donanım paketiyle satışa sunuluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN