Karışmadık böyle oldu

Karışmadık böyle oldu

Bankacıları eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyonunun ana sebebinin faiz olduğunu söyledi. Erdoğan, “Merkez Bankası diyor ki; ‘Yıl sonu itibariyle şu olacak.’ Kaç kere revize ettiniz, söylediklerinizin hiçbiri tutmuyor, tutmaz. Müdahale etmediğimiz için bu hale geliyor” dedi.

HABER MERKEZİ / İSTANBUL

AK Parti genel merkezinde düzenlenen ‘Genişletilmiş İl Başkanları’ toplantısında konuşma yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bankacıları eleştirdi. 2018 yılı için şüphesiz mali disiplini elden bırakmayacaklarını dile getiren Erdoğan, “Ancak ekonomiyi de çok fazla sıkmadan, daraltmadan, milletimize ve özellikle yatırımcılarımıza nefes aldıracak bir orta yolu bulmak zorundayız. Ülkemizi ekonomik olarak sıkıştırmak isteyenlere vereceğimiz en güzel cevap, üretimi, yatırımı, ihracatı gerçek anlamda destekleyecek bir politika uygulamak olacaktır. Bu konuda ilgili bakanlıklarımızın, kurumlarımızın şimdiden sıkı bir çalışma yapması gerekmektedir” dedi. Bankacıları eleştiren Erdoğan, şu noktalara değindi:

* Enflasyonu doğuran ana sebep faizdir. 

* Anlamadıkları şu; faiz lobisine çalışıyorsunuz başka bir şey yok. Faiz lobisi bunu düşürür mü? Tabii ki düşürmeyecek. 

* Şu anda bu ülkede en çok kazanan hangi kurumlar, kimler? Banka sahipleri, finans sektörü, onlar götürüyor parayı. Peki yatırımlarda niye sıkıntımız var? Sen kalkıp da bu kadar yüksek faizle kredi vermeye kalkarsan tabii ki yatırımlar bu ülkede yürümez, durur. Olay bu. Ama hâlâ bunu anlatamıyoruz. 

* Bu konuda maalesef devletin bankaları dahi ciddi bir tutuculuk, ciddi bir muhafazakarlık içindedir. 

* Faizi düşürdük, enflasyon tek haneliye geldi. Bakın faiz tekrar çıkmaya başladı, enflasyon da çift haneliye yine gidiyor. 

* Merkez Bankası diyor ki; ‘Yıl sonu itibariyle şu olacak.’ E ne oldu? Kaç kere revize ettiniz, söylediklerinizin hiçbiri tutmuyor, tutmaz. Yanlış yoldasınız. ‘Merkez bankalarının bağımsızlığı var, müdahale etmeyin.’ Tamam, müdahale etmediğimiz için bu hale geliyor. Tablo ortada. Hesap uzmanı sıfatı almak, bir kişinin hesap uzmanı olmasını getirmiyor, uygulama getiriyor.

17-11/18/screenshot_1.png

SALATALIKTAN ENFLASYON ARTMAZ

Faiz ve enflasyon ilişkisi üzerinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Faizin sebep, enflasyonun netice olduğu kanaatindeyim. Bu konuda beni anlamayanlar er veya geç anlayacaklar. Enflasyon yok hıyarmış, yok salataymış, bunlardan kaynaklanan bir şey değil. Enflasyonu doğuran ana sebep faizdir. Bunu öğreneceksiniz. Hâlâ bunu anlamayanlar, bunu batıdaki kafalarla çözmeye çalışanlar tabii ki bizi anlamazlar. Şu anda Amerika’daki faiz oranları ortada, Japonya’da, Avrupa’da ortada. Bütün bunlardaki faiz oranlarına baktığınız zaman enflasyonların de orada ne olduğunu görüyoruz. Ama gel gör ki, bizdekilere bunu hâlâ anlatamadık” açıklamasını yaptı.

158 MİLYARI GEÇECEĞİZ

İhracatın Ekim ayı itibariyle yıllık 154 milyar dolar seviyesini yakaladığını ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yükseliş istikrarlı bir şekilde sürüyor. Tabii ki 158’i yakalamış bir ülkeyiz. 154 bizim için yeterli değil, onu ayacağız, 158’i de aşacağız. Türkiye bu noktada kararlı. Biz o ivmeyi yakaladık, şimdi onu rahat rahat aşacağız. Özellikle enerji alanında yatırımlarımızın semeresini almaya başladıkça cari açıkla da daha kolay baş edeceğimizi görüyoruz” dedi. Erdoğan şöyle devam etti: “Türkiye’ye diz çöktürmek için sabırsızlıkla bekleyenlere, her yola başvuranlara ben bir kez daha sesleniyorum, başaramayacaksınız. Milletimizi bölemeyeceksiniz, bayrağımızı indiremeyeceksiniz, ezanımızı susturamayacaksınız, vatanımızı parçalayamayacaksınız, devletimizi yıkamayacaksınız, 2023 hedeflerimize ulaşmamızı engelleyemeyeceksiniz.”

SIKINTILAR DOĞAL DEĞİL

“Ekonomide de ciddi bir operasyon ile karşı karşıya olduğumuz aşikardır” açıklamasında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dövizde, faizde, uluslararası yatırımlarda, turizmde yaşanan sıkıntıların hiçbirinin ekonominin kendi doğal dinamikleri içinde ortaya çıkmadığını belirtti. Erdoğan, “Belli ki bir yerlerden Türkiye’nin dikkatinin dağıtılması için düğmeye basılmış” dedi.

Büyüme iyi: Büyüme oranlarında çok iyi noktada olunduğunu belirten Erdoğan, “Yılın ilk yarısında yüzde 5’i geçtik. Üçüncü çeyrek ile birlikte yıllık bazda büyümenin yüzde 6-7 arasında bir rakamı bulması, belki de aşması bekleniyor. Hiçbir rasyonel temeli olmayan dövizdeki şişkinliğin kısa sürede ortadan kalkacağını ve kurun tekrar kendi seyrine döneceğine inanıyorum. Yatırımlar konusunda hem iç hem de dış kaynaklı ciddi bir hareketlenme olduğunu biliyorum. Borsa 110 bin seviyesini zorluyor. Merkez Bankası rezervlerimiz yükseliyor. Bugünlerde 120 milyar doları seviyesine yaklaştık” diye konuştu.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN