OPEC üyeleri petrolü kıstı ama üretim mayısta arttı

OPEC üyeleri petrolü kıstı ama üretim mayısta arttı

OPEC’in petrol üretimini kısma kararını üçüncü kez uzatmasının ardından, mayıs ayında bir önceki aya göre 336 bin varil artan üretim 32 milyon 140 bine yükseldi. Rakamlara göre üretimin kısılmasına rağmen artışın devam ettiği görülürken, küresel petrol arzı da yükseliş kaydetti.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), 2016 Kasım’da üye olan ve olmayan ülkelerle anlaşarak petrol üretimini kısma kararı almıştı. Bu kararın ardından üretimin kısılması kararını iki kez uzatan OPEC, aslında istediği hedefe bir türlü ulaşamıyor. OPEC’in “Petrol Piyasası Raporu”na göre, mayısta küresel petrol arzı bir önceki aya göre günlük 130 bin varil artışla 95 milyon 740 bin varil oldu. Üretimin kısılmasına rağmen artış devam ediyor. Mayısta küresel petrol arzı geçen yılın aynın ayına göre ise günlük 1 milyon 480 bin varil arttı. OPEC’in ham petrol üretimi mayısta bir önceki aya göre günlük 336 bin varil artarak 32 milyon 140 bin varil oldu. OPEC’in üretimini artırmasıyla mayısta küresel petrol üretimindeki payı yüzde 33,6 oldu. Mayısta OPEC içinde ham petrol üretimi en çok Libya, Nijerya ve Irak’ta artarken en büyük düşüş Angola ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde yaşandı. Libya’da günlük üretim mayısta bir önceki aya göre 178 bin varil arttı. Nijerya’da günlük üretim 174 bin, Irak’ta ise 44 bin varil yükseldi. OPEC’in en büyük üreticisi Suudi Arabistan’da ise mayısta petrol üretimi 2 bin varil artarak 9 milyon 940 bin varil oldu. Angola’da günlük üretim 54 bin varil, Birleşik Arap Emirlikleri’nde ise 18 bin varil düştü. OPEC’in tahminine göre, bu yıl küresel petrol talebi geçen yıla göre 1 milyon 270 bin varil artışla günlük 96 milyon 380 bin varile ulaşacak. OPEC’in bu yılki ham petrol talebi ise geçen yıla göre günlük 300 bin varil artarak 32 milyon bin varile çıkacak. OPEC dışındaki ülkelerin bu yılki petrol arzı ise geçen yıla göre günlük 840 bin varil artarak 58 milyon 140 bin varili bulacak. Bu arada, dünya genelinde mayısta işletmeye giren petrol sondaj kulesi sayısı 2 bin 15 olarak açıklandı. Bu sondaj kulelerinin 567’si OPEC üyesi ülkelerde inşa edildi. En yüksek seviyesini 2017’nin başında gören brent petrolün varil fiyatı 57,10 dolardan alıcı buluyordu. 51 dolar seviyelerine kadar inen petrol fiyatlar geçen hafta 47 doları gördü. Son 5 gündür fiyatlar 48 dolar seviyesinden seyrediyor.

AKARYAKITTA İNİDİRİM BEKLENİYOR

Düşen petrol fiyatları akaryakıt sektörünü de etkiliyor. Şu an petrol 48 dolar seviyelerinden işlem görüyor. Bir diğer etken ise dolar. Ocak ayında 3,90 lira geçen dolar şu an oldukça uysal bir tavır sergiliyor. 3,52 liradan seyreden dolar şu sıralar durulmuş gözüküyor. Bu durumda da doların düşük seyretmesi ve petrolün düşmesi akaryakıtta indirimin yolunu açıyor. Sadece haziran aynın başından itibaren benzinin litre fiyatında ortalama 20 kuruş, motorinde ise 25 kuruşa yaklaşık indirim yapıldı. Petrol üretiminin artmasıyla birlikte akaryakıtta yeni indirimler hiçte uzak değil gibi görünüyor.

FİYAT DÜŞTÜ VENEZUELA’DA KRİZ BÜYÜDÜ

Venezuela’da hükümet karşıtı gösteriler devam ediyor. İsyan eden halk şimdide başkent Caracas’taki Yüksek Mahkeme binasını ateşe verdi. Muhalefet, hükümeti Venezuela’da ağır ekonomik bir krize yol açmak ve ülkeyi diktatörlüğe dönüştürmek istemekle suçluyor. Sosyalist Devlet Başkanı Maduro ise muhalefeti yabancı devletlerin de desteği ile ekonomik bir savaş yürütmek ve kendisini devirmeye çalışmakla suçluyor. Ham petrol fiyatlarının düşmesi, zengin petrol yataklarına sahip yaklaşık 30 milyon nüfuslu Venezuela’nın ekonomik krize sürüklenmesine yol açmıştı. Ülkede bir süredir bazı malların günlük tedarikinde büyük sıkıntılar yaşanıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN