Türkiye 14 yılda 3 kat büyüdü

Türkiye 14 yılda 3 kat büyüdü

Müteahhitler Birliği’nin ödül törenine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’yi 14 yılda 3 kat büyüttük, önümüzdeki dönemde aynı başarıyı bir kez daha göstereceğiz ve dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına gireceğiz. İnanmak başarmanın yarısıdır” diye konuştu.

Müteahhitler Birliği ödül töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mevcut sistemdeki çatlaklardan ve yaşanan sıkıntılardan örnekler vererek, halkoylamasına gidecek anayasa değişikliği içindeki yeni sistemin getirilerini anlattı. Özellikle ana muhalefet partisini eleştiren Erdoğan, Kandil’in de “hayır” dediğini belirterek, “Kişi sevdikleri ile beraberdir” dedi. 2010 yılında 33 firmaya, 2015 yılında 42 firmaya ödül verildiğini hatırlatan Erdoğan, bu rakamın 45’e çıktığını ifade etti.

Ödül alan firmaları tebrik eden ve Türkiye’nin dünyada 2. sırada yer aldığı bu alandaki gücünü her geçen yıl perçinlediğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugüne kadar tutarı 340 milyar dolara yakın projeyi üstlenen müteahhitlerin, lojistik, istihdam, teknoloji ve bilgi kazanımı konularında Türkiye ekonomisine katkı sağlayıp öncülük ettiklerini söyledi. Müteahhitlerin yurt dışında proje üstlenmelerini, sadece bir ekonomik faaliyet olarak görmediklerini, bunun yanında, Türkiye’nin kültürünü, rengini, değerlerinin mührünü de gittikleri yerlere vurduklarına inandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnşaatla birlikte, medeniyetler arasında da bir köprü oluşturuyorsunuz. Bunun için, sizlerin yürüttüğü faaliyetleri, en az diğer kurumlarımızın çalışmaları kadar önemli kabul ediyoruz. Şantiyesinin önünde bayrağımızı dalgalandıran her firmamız, ülkemizin birer temsilcisidir ifadelerini kullandı.

‘HEDEF İLK 10 ARASINA GİRMEK’

“Dünyada ikinci sırada yer aldığımız bu alandaki gücümüzü her geçen yıl perçinliyoruz” diyen Erdoğan, bugüne kadar 340 milyar dolara yakın proje üstlenen müteahhitlerin lojistik, istihdam, bilgi kazanımı noktasında ekonomiye önemli katkılar sağladıklarının altını çizdi. İnanmanın başarmanın yarısı olduğunun altını çizen Erdoğan, “Bugünlere kolay gelmedik, çok emek verdik. Adeta dişimizle, tırnağımızla çalıştık. Kazanımlarımızın heba olmasına izin vermeyeceğiz, bilakis 2023 hedeflerimize ulaşmak için çok büyük başarılara birlikte imza atacağız. Türkiye’yi 14 yılda üç kat büyüttük, önümüzdeki dönemde aynı başarıyı bir kez daha göstereceğiz ve dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına gireceğiz. İnanmak başarmanın yarısıdır. Biz ülkemize, milletimize, iş adamlarımıza, müteahhitlerimize inanıyoruz. 15 Temmuz bir kez daha göstermiştir ki öldürmeyen her darbe güçlendirir. Türkiye ayakta durarak göğüslediği tüm saldırılardan, darbelerden, kaoslardan güçlenerek çıkmayı başarmış bir ülkedir. Bilhassa süreci sabırla, azimle aşarsanız bir anda karşınıza çok büyük fırsatların çıktığını göreceksiniz. Devlet olarak sizlere destek olmak için yeni imkanlar üretiyoruz. Mesela büyük ihalelerdeki teminat sorununuzun çözümüne katkı sağlayacağına inandığım yeni kurumu devreye soktuk. Türkiye Varlık Fonu, üreten, çalışan, gelişen Türkiye’nin her işine olduğu gibi müteahhitlerimizin projelerine ciddi destek verecektir” dedi.

114 ÜLKEDE 9 BİN PROJEYE 340 MİLYAR DOLAR

Türkiye Müteahhitler Birliği tarafından düzenlenen Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Ödül Töreni’ne katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Müteahhitlerimiz yurt dışında aldıkları ihalelerde, yapacakları projelerde kullanacakları malzemeleri Türkiye’den satın alırlarsa bu malzemelerin finansmanı konusunda Eximbank onları sıfır faizli krediyle finanse edecek” dedi. Zeybekci burada yaptığı konuşmada, müteahhitlik sektörünün bu zamana kadar 114 ülkede 340 milyar dolarlık 9 bin proje üstlendiğini belirterek, sektörün bu performansıyla gurur duyduklarını söyledi. Sektörün yurt dışı sürecinin 1972’de Libya’daki liman inşaatıyla başladığını ifade eden Zeybekci, ortalama proje bedelinin, bugün itibarıyla 80 milyon dolar seviyesine ulaştığını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sektöre verdiği yoğun destek için teşekkür eden Zeybekci, şunları kaydetti: “Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla Eximbank’ın sermayesi 3,7 milyar liradan 10 milyar liraya geldi. Kredi hacmi olarak da 2017 itibarıyla yıllık kredi hacminde 40 milyar dolarlık bir seviyenin üzerine çıkmayı hedefliyoruz. Eximbank imkanları itibarıyla bankanın kredi miktarının 100 milyar dolarla telaffuz edilebilir hale gelmesini hedefliyoruz.”

VARLIK FONU YATIRIMLARI CANLANDIRIR

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, Eximbank’ın sermayesinin artırılması, kredi desteği teşvikleri ve Türkiye Varlık Fonu gibi uygulamaların yatırımları canlandırma ve müteahhitlik sektöründe fonlama olanaklarını artırma bakımından son derece olumlu olduğunu belirterek, “Ancak burada en önemli husus, bu teşviklerin bürokraside tıkanıklık yaşanmadan, etkin bir şekilde ve hızla uygulamaya alınmasıdır” dedi. İnşaat sektörünün küresel ekonomik belirsizlikten en çok etkilenen sektörlerin başında geldiğine işaret eden Yenigün, küresel likidite koşullarında oluşan sıkılaşma ve jeopolitik sorunların da etkisiyle uluslararası inşaat pazarının büyüklüğünün 2013-2015 döneminde 550 milyar dolardan 500 milyar dolara gerilediğini dile getirdi. Türk müteahhitlerince yurt dışında üstlenilen yıllık yeni proje tutarının da 25-30 milyar dolar bandından 2016 itibarıyla 10 milyar dolara indiğini anlatan Yenigün, “Bu durum, büyük ölçüde sektörün ana pazarlarındaki jeopolitik sorunlardan ve petrol fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanmıştır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN