‘Üniversiteli ev hanımı’ işbaşı yaptı

‘Üniversiteli ev hanımı’ işbaşı yaptı

2017’nin Kasım ayında işsizlik oranı bir önceki yılın aynı ayına göre 1,8 puan azalarak yüzde 10,3’e geriledi. Turizmin canlanması ile hizmetler sektöründe istihdam edilenlerin sayısı 898 bin kişi arttı. Üniversite mezunu kadınlarda işsizlik oranı 3,4 puan azaldı.

GÜVEN ADALI / EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2017 yılı Kasım döneminde ekonominin zor günler geçirdiği 2016’nın aynı dönemine göre 440 bin kişi azalarak 3 milyon 275 bin kişi oldu. İşsizlik oranı da 1,8 puanlık azalış ile yüzde 10,3 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 2,1 puanlık azalış ile %12,2 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 3,3 puanlık azalış ile %19,3 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 1,8 puanlık azalış ile %10,5 olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı 1,8 puan düşerken geçtiğimiz aylardaki en büyük sıkıntılar arasında yer alan kadın istihdamındaki iyileşme dikkat çekti. Söz konusu dönemde kadınlardaki işsizlik oranı yüzde 16’dan yüzde 13,4’e gerilerken erkeklerde söz konusu oran yüzde 10,2’den yüzde 8,8’e düştü. Kadın istihdamındaki iyileşmenin ayrıntılarına girildiğinde ise lisans mezunlarındaki iyileşme öne çıktı.

* Yükseköğretim mezunu kadınlarda işsizlik oranı 3,4 puanlık azalışla yüzde 20’den 16,6’ya geriledi. Teknik liseden mezun olanlarda bu oran 24,8’den 20,2 düzeyine inerken, düz lisede ise 2 puanlık azalış oldu ve yüzde 20,4’e düştü. İlköğretim mezunu kadınlarda ise işsizlik 2,1 puanlık iyileşme ile yüzde 10,5 seviyesinde gerçekleşti.

Eğitim durumuna göre erkeklerde üniversite mezunlarının işsizlik oranı yüzde 9,8’den 9,0’a, teknik lisede 11,0’dan 8,2’ye, düz lisede 10,3’ten 9,6’ya, ilköğretimde ise yüzde 10,2’den yüzde 8,6’ya geriledi.

Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 3,3 puanlık azalış ile %19,3 olurken, 15-64 yaş grubunda bu oran 1,8 puanlık azalış ile %10,5 olarak gerçekleşti.

İşsizlik durumu iyileşmiş olmasına rağmen ekonominin lokomotifi sanayideki durgunluk dikkat çekti. 2016’nın Kasım ayında sanayi kuruluşlarında 5 milyon 316 bin kişi istihdam edilirken bu rakam sadece 154 bin kişi arttı. Toplam istihdamdaki pay ise 0,4 puan gerileyerek 21,2’ye düştü.

İşsizliğin en büyük ilacı hizmetler sektörü oldu. Özellikle turizmin canlanması ile bu alanda istihdam edilenlerin sayısı 898 bin kişi artarak 15 milyon 580 bine yükseldi. Toplam istihdamdaki pay ise 0,4 puanlık artışla yüzde 54,6’ya ulaştı.

Tarım alanlarında istihdam edilenlerin sayısı 244 bin kişilik artışla 5 milyon 297 bin kişiye ulaşırken inşaat sektöründe çalışanlar ise 153 bin kişilik artışla 2 milyon 168 bine ulaştı. 

İşgücü 2017 yılı Kasım döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 9 bin kişi artarak 31 milyon 790 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,7 puan artarak %52,8 olarak gerçekleşti.

Maliye Bakanlığı tarafından derlenen verilere göre, 2017 yılı dördüncü döneminde toplam kamu istihdamı 2016 yılının aynı dönemine göre %1,2 oranında artarak 3 milyon 603 bin kişi olarak gerçekleşti.

ÖZEL SEKTÖRSÜZ KALICILIK ZOR

İşsizlik verilerini değerlendiren ekonomist Haluk Bürümcekçi, iş gücü piyasasının sanayi üretimi kaynaklı olan büyümeye olumlu tepki vermeye devam ettiğini belirtti. İstihdam piyasasının teşviklerle başlayan iyileşmeyi güçlendireceği sinyalini verdiğini anımsatan Bürümcekçi, “Bu yıl Ocak-Kasım döneminde kümülatif istihdam artışı 1 milyon 846 bin kişi ile geçen yıl aynı dönemindeki 619 bin artışın belirgin üzerine çıkmış durumda. Ancak, özel sektör hizmetleri gibi istihdam kapasitesi yüksek bir sektör toparlanmadan bu ivmenin kalıcı ve yeterli olması zor görünüyor” ifadelerini kullandı.

‘YATIRIM İŞTAHI GÜÇLENDİ’

QNB Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı da istihdam göstergelerindeki olumlu görünümün devam ettiğini kaydetti. Geçen yılın ikinci yarısıyla birlikte ekonomide istihdam yaratma kapasitesinin arttığını dile getiren Kanlı, “Bu dönemde aynı zamanda yatırım iştahı da güçlendi. Ben bunu, yılın ikinci yarısıyla birlikte ekonomideki güçlü seyrin sürdürülebilirliğine dair özel sektörün ikna olduğu şeklinde yorumluyorum. İstihdam piyasasındaki olumlu görünüm, iç talebin önümüzdeki dönemde de sürdürülebilirliği konusunda son derece olumlu bir gelişme” değerlendirmesinde bulundu.

TEŞVİKLER İYİYE GÖTÜRÜYOR

Reel Kapital Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan ise işsizlik rakamlarının, normalde mevsimsel etkilerle yükselmesini bekleyebileceğimiz bir dönemde iyi olduğunu söylemenin mümkün olduğunu kaydetti. Ağustostan beri işsizlik oranının yatay veya iyileşme yönünde geldiğini bildiren Enver Erkan, istihdam piyasasında mevcut şartlar ve verilerle henüz yavaşlama işareti görmediklerini belirterek, geçmişten gelen istihdam teşviklerinin etkileri ile yeni önlemlerin de alınıyor olması itibarıyla istihdam piyasasında durumun iyiye doğru gittiğini dile getirdi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN