Evli papaz devrimi

Evli papaz devrimi

Katolik Kilisesi’nin rahip yetersizliği sorunu, Papa Franciscus’u büyük bir açılım yapmaya itti. Papa, artık evli kişilerin de din adamı olarak görevlendirebileceğini açıkladı.

Katolik Hristiyan dünyasının lideri Papa Franciscus, din adamı yetersizliği nedeniyle evli kişileri de rahip olarak görevlendirebileceklerini söyledi. Almanya’da haftalık olarak yayımlanan Die Zeit gazetesine bir mülakat veren Papa, özellikle Katolik Kilisesi’ne bağlı uzak bölgelerde rahip sıkıntısı yaşandığını, bu nedenle böyle bir çözüme yöneldiklerini kaydetti. Hristiyanlığın Katolik mezhebinde, rahiplerin evlenmesine izin verilmiyor.

Öte yandan Papa’nın açıkladığı bu adım, mevcut rahiplerin de evlenebileceği anlamına gelmiyor. Rahiplikten emekli olduktan sonra evlenen kişilerin dini görevlere getirilmesi öngörülüyor. “Bunun mümkün olup olmadığı hakkında düşünmeliyiz. Daha sonra ne yapabileceklerine karar vermeliyiz. Örneğin, uzak bölgelerde onlardan nasıl faydalanabileceğimizi belirlemeliyiz” diye konuşan Papa, Vatikan’daki çoğu kişinin de bu görüşte olduğunu kaydetti. Ancak Papa, din adamlarına evlenmenin tamamen serbest bırakılmasına karşı çıktı: “Eğitim alan rahipleri evlenmek veya bekar kalmak konusunda tamamen serbest bırakmak bu soruna bir çözüm olamaz.”

Bu, Katolik Kilisesi’nin evli din görevlileri çalıştırma konusundaki ilk açılımı da değil. Evli din görevlilerinin kullanılması konusunun, Katolik Kilisesi’nde onlarca yıldır konuşulan bir konu olduğu, ancak ilk kez bu denli büyük bir açılım yapıldığı ifade ediliyor. Özellikle Latin Amerika’daki Katolik ülkelerde din adamı sıkıntısının arttığı, 10 bin kişiye bir rahip düştüğü belirtiliyor. Papa Franciscus, 2014 yılında bazı Katolik topluluklarında evli rahiplerin çalıştığını söylemişti. Kıptiler başta olmak üzere Ortadoğu’daki Katolik Hristiyanlar arasında evli olduğu halde kilisedeki görevlerine devam eden rahipler olduğu biliniyor. Önceki Papa Benedictus da rahiplerin evlenmemesinin, Katolik Kilisesi için İsa Mesih’in geri dönüşü gibi katı bir dogma olmadığını söylemişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN