FETÖ kumpas kurduğu salonda hesap verecek

FETÖ kumpas kurduğu salonda hesap verecek

15 Temmuz’da Sabiha Gökçen Havalimanı’nı işgal etmeye giden FETÖ’cü 62 asker bugün Silivri’de hakim karşısına çıkacak. Yargılamanın yapılacağı Türkiye’nin en büyük mahkeme salonu örgütün yargı mensupları tarafından kurulup kumpas davalarında kullanılmıştı.

FETÖ’nün 15 Temmuz’daki darbe girişimi sırasında Sabiha Gökçen Havalimanı’nı ele geçirmeye çalışan 28’i tutuklu 62 asker, bugün ilk kez Silivri’de hakim karşısına çıkacak. 62 sanık FETÖ’nün yargı mensupları tarafından kurulan ve Ergenekon, Balyoz başta olmak üzere kumpas davalarında kullanılan Silivri Ceza ve infaz Kurumları Yerleşkesinin karşısındaki mahkeme salonunda görülecek.

İstanbul’da gerçekleştirilen darbe girişiminde görev alan askerlerle ilgili hazırlanan ilk iddianamede FETÖ’nün birinci eylemi olarak Hrant Dink cinayeti gösterilirken, FETÖ adının ilk kez kullanılmaya başlandığı ve Fetullah Gülen hakkında ilk kez yakalama kararı verilen ‘Tahşiyecilere kumpas’ soruşturması ile Selam Tevhid, MİT tırlarının durdurulması ve “darbe girişimi” suçundan ilk tutuklamaların gerçekleştiği 17-25 Aralık kumpas soruşturmaları da sırasıyla şüphelilerinin eylemleriyle beraber anlatıldı. İddianamede, örgütün Türk Silahlı Kuvvetlerindeki yapılanması, darbe girişimi, Fetullah Gülen ile bağlantı, örgütte kullanılan işaretler, 1 doların anlamı, ByLock’un yazışma programı olarak kullanılması ve tanık ifadelerinin yanı sıra darbecilerin Maltepe’deki General Nurettin Baransel Kışlası 2. Zırhlı Tugay Komutanlığında yaptığı hazırlık toplantısı da sıralandı.

Darbe girişiminden önce Maltepe’deki tugay komutanlığında 12, 13, 14 ve 15 Temmuz’da toplantılar yapıldığı, 12 Temmuz’da saat 19.00’da başlayan toplantının, 14 Temmuz saat 01.30’da sona erdiği, 15 Temmuz tarihli toplantının görüntülerinin silindiği, diğer görüntü kayıtlarının dosyada mevcut olduğu aktarılan iddianamede, bu toplantılarda alınan kararlar doğrultusunda görevlendirmeler yapıldığı ve eyleme geçildiği ifade edildi. İddianamede, ifadelerine yer verilen şüphelilerden bir kısmının, “darbenin 03.00 sıralarında yapılmasının planlandığı ancak darbe yapılacağı bilgisinin sızma ihtimaline binaen daha erken yapılmasına karar verildiği, bu emirlerle ilgili WhatsApp grubunda yazışmalar olduğu” bilgisini verdiği de yer aldı. Dosyada, süregelen toplantıların çok gizli yapıldığı ve dışarıya bilgi gitmemesi için çay servisini bile binbaşı M.K’nin yaptığına da dikkat çekildi. İddianamenin ‘değerlendirme’ bölümünde “Sabiha Gökçen Havalimanı’nın önemli bir yer tuttuğu, ülkenin en işlek 3. havalimanı olduğu, darbe girişiminde ulaşım hareketlerinin buradan kontrol edildiği, intikallerin buradan yapıldığı, ele geçirme faaliyetlerinin başlangıç noktası olduğu, devlet büyüklerinin geliş gidişlerini buradan yaptığı ve gözaltı işlemlerinin bu havalimanından sağlandığı” vurgulandı. İddianamede, 28 rütbeli subay ve astsubay ile 34 erin hakkında üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması isteniyor. Diğer sanıklar hakkında ise 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. 20 şüpheli subay hakkındaki soruşturma ise devam ediyor.

13 MİLYON LİRALIK TAZMİNAT TALEBİ

İzmir’de ‘askeri casusluk’ adıyla bilinen, 49’u muvazzaf asker toplam 357 sanığın yargılandığı ve beraatle sonuçlanan gizli bilgi ve belge bulundurma davasında 2 yıl 2 ay cezaevinde kalan davanın 1 numaralı sanığı işadamı Bilgin Özkaynak, toplam 13 milyon 250 bin liralık maddi ve manevi tazminat istemiyle dava açtı. Bilgin Özkaynak, avukatı Muzaffer Sevgi Sakarya aracılığıyla, Maliye Hazinesi’ne karşı İstanbul Kartal Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi’nde 10 milyon lirası manevi, 3 milyon 250 bin lirası maddi, toplam 13 milyon 250 bin lira tazminat istemiyle dava açtı. Avukat Muzaffer Sevgi Sakarya, 25 sayfayı bulan dava dilekçesi ve delilerle birlikte bir klasörden oluşan başvurusunda Askeri Casusluk Kumpası da anlatıldı. Yargılama boyunca 2 yıl 2 ay tutuklu kalan Bilgin Özkaynak, 7 Temmuz 2014 tarihinde tahliye edildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN