George Soros: Şimdiki durum 2008 krizini hatırlatıyor

George Soros: Şimdiki durum 2008 krizini hatırlatıyor

'Para sihirbazı' olarak anılan milyarder George Soros’tan tedirginlik verici açıklama geldi. Ünlü milyarder, “Piyasaların şimdiki durumu bana 2008 krizini hatırlıyor” diye konuştu.

Soros aynı zamanda Çin ekonomisinde de problemler olduğunu ve bunun dünya ekonomisinin önündeki büyük bir engel olduğunu belirtti. Öte yandan piyasalar Çin borsalarındaki sert düşüş ve borsaların ikinci gününde de kapatılmasının etkisiyle çalkalandı. Dolar/TL Çin yuanındaki değer kaybının hızlanması ardından EM'lere paralel yükselerek bu sabah 3.02'yi aştı. Çin borsası ise yüzde 7'lik düşüşün sonrasında üst üste ikinci gününde de kapatıldı. Brent petrol yüzde 4 değer kaybetti.Borsa İstanbul'un da güne düşüşle başlaması bekleniyor.

2008 Krizinde ne oldu?

ABD’de orta gelirli insanların ev almak istemeleri sonucu bankalardan evlerini hipotek etme şartıyla kredi almışlardı. Bu kredi o kadar cazip geldi ki bir an da evlere olan talep arttı ve ev fiyatlarında yüzde 100'e kadar bir artış oldu. İpotekle satın aldıkları evlerin fiyatı arttığı için bankalardan ek kredi aldılar ve her yapılan işlem sonucu borç senetlerinin sayısı piyasada arttı. Orta gelirli insanlar bu artan borçlarını ödeyemeyeceğini anlayınca evlerini satışa çıkardılar ve bir an da arz fazlası oluştu. Bu da ev fiyatlarının bir anda düşmesine sebep oldu ve piyasada dolaşan borç senetleri kimin elinde kaldıysa onun elinde patladı. Bu senetler tüm dünyaya yayıldığı için kriz tüm dünyayı etkiledi.  

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN