Goldman’ın Türkiye için kabus senaryoları

Goldman’ın Türkiye için 
kabus senaryoları

ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, Türkiye için kötü haberler vermeye devam ediyor. Goldman Sachs, önce Türkiye’nin büyüme tahminini düşürdü, sonra doların 3,6 liraya çıkacağını öngördüğünü açıkladı, şimdi de Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu düşüreceğini iddia ediyor.

ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, 2015 yılının Mart ayından bu yana Türkiye ile ilgili hiç de iyi öngörülerde bulunmuyor. 30 Mart’ta Türkiye’nin makro ekonomik göstergeleriyle ilgili tahminlerini değiştiren Goldman Sachs, Türkiye'nin büyüme tahminini bir önceki tahmini olan yüzde 4'ten yüzde 2.8'e düşürdü.

“2016’da enflasyon yüzde 8 olacak”

Söz konusu tarihte yayınladığı Türkiye notunda, dolar/TL kurunu 2016 yılı sonunda 3.30 olarak tahmin eden Goldman Sachs, bu yıl Ağustos ayında Türkiye’de enflasyonun yüzde 5’e kadar düşeceğini ve yılı yüzde 6,9 ile kapatacağını öngördü. Bununla birlikte, yatırım bankası, 2016 yılında ise söz konusu verinin yüzde 8 olması beklediğini dile getirdi. 

“Dolar 3,15 TL seviyesine çıkacak”

Goldman Sachs, 21 Mayıs tarihinde yaptığı açıklamada, Türkiye için yine kötü haberlerle geldi. Söz konusu yatırım bankası, dolar kurunda son dönem görülen toparlanmanın geçici olduğunu ve kurun önümüzdeki 12 ay sonunda 3,15 TL seviyesine çıkmasını beklediğini kaydetti. Goldman Sachs, TL konusunda uzun vadeli temkinli duruşunu koruduğunu dile getirirken, piyasalardaki seçim etkisine de dikkat çekti. 

“2016 sonunda dolar 3,6 lirayı görecek”

ABD’li yatırım bankası, bu açıklamadan birkaç ay sonra, 3 Ağustos’ta, daha keskin bir tahminde bulundu ve dolar kurunun önümüzdeki yıl sonunda 3,6 liraya ulaşacağını öngördü.

Bununla birlikte, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz koridorunu aşağıdan yukarı doğru aşamalı olarak daralmasını beklediklerini belirten yatırım bankası, kısa vadede faiz oranı seviyesinin hala Türkiye’nin iç ve dış dengesizliklerine cevap vermek için yetersiz olduğunun altını çizdi. 

“Moody’s Türkiye’nin notunu düşürecek”

Son olarak, Goldman Sachs’tan bugün Türkiye ile ilgili bir açıklama daha geldi. Buna göre, yatırım bankası, Moody’s’in, bugün Türkiye’nin kredi notunu muhtemelen teyit edeceğini ifade etti. Buna karşın, Goldman Sachs, kurumun Türkiye’nin notunu düşürmesinin şaşırtıcı olmayacağını da sözlerine ekledi. 

Bununla birlikte, Goldman Sachs, Moody’s’in Türkiye’nin notunu şu anda teyit ediyor gibi görünse bile, önümüzdeki 6 ay içinde not indiriminin ciddi bir ihtimal olduğunu vurguladı. 

Dövizde tahmin tutuyor, büyümede tutmuyor

Öte yandan, Türkiye için bu kadar ciddi kabus senaryoları yazan Goldman Sachs’ın geçtiğimiz yıllardaki büyüme tahminlerinin tutmadığı da görülüyor. Örnek olarak, Türkiye ekonomisi için 2011 ve 2012 yıllarında büyüme tahminlerini aşağı çeken Goldman Sachs, 2011 yılında ülkenin büyüme tahminini yüzde 7.5’ten yüzde 6.5’e çekmişti. Fakat söz konusu yılda, Türkiye’de büyüme yüzde 8.5 olarak gerçekleşmişti. 

Goldman Sachs, 2012 yılı için ise, Türkiye için büyüme tahminini yüzde 3,5’ten yüzde 2’ye revize etmişti fakat söz konusu yılın sonunda büyüme yüzde 2.2 olarak gerçekleşmişti.

Buna karşın, ABD'li dev yatırım bankası, 2014 yılı başında, 3,6 ve 12 aylık dolar/TL kur tahminini 2.1, 2.2 ve 2.4 olarak açııklamış, 2015 yılı için ise 2.5 TL öngörüsünde bulunmuştu. O dönemde dolar 2,10 lira iken 2015 yılı öngörüsünü bu şekilde açıklayan Goldman Sachs'ın öngörüsü tutmuştu. 

"Petrol fiyatlarında düşüş devam eder"

Öte yandan, Goldman Sachs'ın yayınladığı "Yeni Petrol Düzeni" adlı raporda, piyasadaki arz-talep dengesinin yakalanabilmesi için petrol fiyatlarının bir süre daha düşmeye devam etmesi gerektiği savunuldu. 

Küresel petrol arz fazlasının günlük 2 milyon varil olduğu belirtilen raporda, "Piyasada yeni bir denge bulunabilmesi için arayış devam ediyor. Ancak riskler aşağı yönlü" ifade edildi. 

"Petrol endüstrisi henüz gerçek finansal stresi hissedecek ve değişimi yaratacak kadar acı çekmedi" denilen raporda, yatırımcıların petrol fiyatlarındaki hızlı bir yükselişe güvenmedikleri, bu nedenle de arz-talep dengesinin yakalanmasının zor olacağı dile getirildi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN