Aşiyan Parkı füniküler hattına uygun değil

Aşiyan Parkı füniküler hattına uygun değil

Füniküler projesi için Aşiyan Parkı’nın kapatılması tartışmalara neden oldu. Parkta bazı ağaçların kesileceği iddiası İBB tarafından yalanlandı. Uzmanlar ve bölge sakinleri, parkın altına yapılacak hattın bir imar planına dayanmadığını belirtirken zeminin sert kayalıktan oluştuğuna dikkat çekti.

HABER MERKEZİ

İstanbul Bebek’te şair Orhan Veli Kanık’ın satırlarında da yer bulan Aşiyan Parkı ve bölgesinde yapılacak Rumeli-Hisarüstü Aşiyan Füniküler Hattı projesine uzmanlardan ve orada yaşayanlardan itiraz geldi. Sac levhalarla çevrilen parkın içindeki ve sahil yolunun hemen yanında yer alan ağaçlar kırmızı renkle işaretlendi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ağaçların kesileceği iddialarını yalanladı. Açıklamada, ağaçların aynı bölgede taşınacak şekilde planlamanın yapıldığı kaydedildi.

KARAR’a konuşan Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, çalışmanın bir imar planına dayanmadığını iddia ederek şunları söyledi: “Kent içerisindeki boş alanlar olan rekreasyon yerileri, büyük ölçekli projelerde yani metro ve benzeri çalışmalarda kullanılıyor. Çünkü kent merkezinde başka bir alan bırakmadık. Yapılan çalışma da bir imar planı veya belgeye dayanmıyor. Bu nedenle itiraz edemedik. Aşiyan Parkı, şantiye alanının büyüklüğü nedeniyle tamamen kapatıldı.”

Aşiyan sakinlerinden Bebekliler Derneği Eski Yönetim Kurulu Üyesi Nigar Alemdar ise füniküler hattın yapılacağı zeminin kayalık ve proje için uygun olmadığını iddia ederek şunları kaydetti: “Ben Aşiyan’da büyüdüm ve bölgeyi zaten çok iyi biliyorum. Aşiyan Müzesi’nden deniz kıyısına kadar olan bölgede zemin inanılmaz bir şekilde kayalıktır. Bu kayalık ismini dahi vermiştir. Aşiyan Mezarlığı diye bilinen mezarlığın eskiden ismi Kayalar Şehitliği’ydi. Rumeli topraklarındaki ilk Osmanlı mezarlığıdır orası. Biraz daha ileride sahilde küçük bir mescit vardır. Onun da adı Kayalar Mescidi’dir. Bunun dışında Boğaziçi Üniversitesi’nin Robert Koleji olarak kurulduğu yıllarda binaları inşa edenler, bu kayalıkta olan taş ocağından elde ettikleri taşlarla ilk iki binayı inşaa ettiler. Kişisel görüşüm çok zorlu bir zeminde bir inşaat yapılacak. Bu yapılabilir ama son derece maliyetli olur. Ulaşım açısından da, Bebek’te oturanlara çok uzak bir mesafede. Keza Rumelihisarı’nda yaşayanlar için de uzak.”

Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu ise ağaçların olduğu yerde yaşatılması gerektiğini belirterek “Devasa ağaçlar başka bir yere nakledildiğinde çevreye katkısı ortadan kalkar. Ağaçlar bir operasyon geçirdiği için ömrü kısalıyor, kuruma riski çok yüksek. Ağaçlar niye sökülüyor? Sökülmeden de projeler yapılır. İBB’ye ‘Proje revize edilip istasyon kaydırılırsa park zarar görmez’ önerisinde bulunduk. Yanıt ‘Projeyi ihale ettik, dönemeyiz’ oldu. Niye olmasın? Aşiyan için de doğru yer tespitiyle ağaçlara dokunulmaz” diye konuştu.

PROJE NASIL OLACAK?

Hisarüstü-Aşiyan Füniküler Hattı’na giriş istasyonu, Hisarüstü İstasyonu ile Boğaziçi Üniversitesi ana giriş kapısı yanında inşa ediliyor. Boğaziçi Üniversitesi arazisinin altından geçecek hattın çıkış noktası, İstanbul Boğazı sahilinde bulunan Aşiyan Parkı’nda yer alacak. 2019 yılında hizmete girmesi planlanan 800 metrelik hat, saatte çift yönde 6 bin yolcu taşıma kapasitesine sahip olacak. Proje tamamlandığında Hisarüstü’nden 2,5 dakikada Aşiyan sahiline ulaşılacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN