Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni AKM'yi tanıttı! İşte açılacağı tarih

Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni AKM'yi tanıttı! İşte açılacağı tarih

İstanbul Atatürk Kültür Merkezi (AKM) projesinin tanıtımı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla yapıldı. Taksim Meydanı’nın da yayalaştırılacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni projeyle kültürün halka açılacağını vurguladı. Erdoğan, "2500 kişi içeride programları izleyecek ama bunun dışında da, dışarıda dev ekrandan halkımız meydanda çimlerin üzerinde, banklar üzerinden veya ayakta orayı izleme imkanı bulacak. Burada belli bir elitin gelip programları izlediği bir yer olmayacak. Burada tüm halkımızın, milletin gelip bu programları izlediği bir yer olacak" dedi.

Taksim'de bulunan Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) yerine yapılacak opera binasının tanıtımı Haliç kongre Merkezi'nde düzenlenen törenle tanıtıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'un ev sahipliğinde düzenlenen tanıtım toplantısına, Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanı Berat Albayrak, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ,milletvekilleri, belediye başkanları, aralarında sanatçılar Orhan Gencabay, Ajda Pekkan'ın da bulunduğu çok sayıda davetli katıldı. Toplantıda Yeni AKM Projesi'nin tanıtıldığı bir video ve fotoğraflar yayınlandı. Projeyi Mimar Murat Tabanlıoğlu yaptı.

Toplantıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeni AKM'nin 2019 yılının ilk çeyreğinde açılacağını duyurdu. Erdoğan, proje kapsamında AKM'nin önü ile birlikte Taksim Meydanı'nın araç trafiğine kapatılacağını açıkladı.

İşte Erdoğan'ın konuşmasının satır başları:

Sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. 2019'un ilk çeyreğinde tamamlanıp hizmete girdiğinde AKM, ülkemiz için sembol bir mekan haline gelecektir. Açılışının üzerinden bir yıl geçtikten sonra yangın felaketi sebebeyle kapılarını kapatmak zorunda kalmıştır. 1977'nin ardından depreme dayanıksız olduğunun ortaya çıkmasına kadar verdiği hizmetler önemlidir. İncelemeler bu binanın artık kullanılamayacağını göstermiştir.

HESABINI KİM VERECEK

15 yıl önce başlaması gereken bir işe bugün başlanıyor. AKM'yi çoktan bitirmiş, milletin hizmetine sunmuş olmalıydık. Ülkemizin kaybettiği yılların hesabını kim verecek. İstanbul'da inşa etiğimiz yeni havalimanı ve diğer büyük projeleri engellemek için uğraşan güçle Suriye ve Irak'taki operasyonlarımızı sabote etmeye çalışan el de aynıdır.

17-11/06/1-1509962299.jpg

EN ÇOK ONLAR FAYDALANACAK

Biz proje tanıtım töreninde bir arada bulunduğumuz AKM'nin yeniden inşası konusunda da sabırlı bir duruş sergiledik. Hedeflerimizden de taviz vermeden işte bugüne geldik. Daha işlevsel bir şekilde inşa edilecek yeni Atatürk Kültür Merkezi'nden en çok sabote etmek için uğraşanların yararlanacağını da biliyorum. Onların yanlış yolda gidiyor olmaları bizi doğru işler yapmakta alıkoyamadı.

2019'UN İLK ÇEYREĞİNDE BİTECEK

AKM inşallah 2019 ilk çeyreğinde, Murat Bey'den sözünü aldım, bitireceğiz. Zaten mermerlerine varıncaya kadar her şeyleri sundular. Beraberce bakanımla birlikte şu uygundur, şu değildir, hazırlıklarını yaptık. Adım adım bunları takip edeceğiz. İşimize sahip çıkmazsak bunun sonucunu yakalamak da mümkün değildir. Bu olmazsa olmaz bir süreç.

17-11/06/4-1509962326.jpg

AKM'NİN ÖNÜNDE TRAFİK OLMAYACAK

Taksim Meydanı'nda inşallah araçları da görmeyeceğiz. Gümüşsuyu'ndan yerin altından Taşkışla'ya doğru devam edecek. AKM'nin önünden araç trafiğini görmeyeceksiniz. Yayalaştırılmış bir Taksim Meydanı'nı göreceksiniz. 2500 kişi içeride programları izleyecek ama bunun dışında da, dışarıda dev ekrandan halkımız meydanda çimlerin üzerinde, banklar üzerinden veya ayakta orayı izleme imkanı bulacak. Dünyada gelişmiş ülkeler meydanları ile anılır. Hepsinin kendilerine has meydanları vardır, bizim maalesef bu tür meydanlarımız hep yok oldu.

BELLİ BİR ELİT İÇİN DEĞİL, HALK İÇİN SANAT MESAJI

Yeni bazı adımlar Ankaramızda da atacağız. Orada da yine bu tür meydanlarımıza kavuşacağız. Bunlar aynı zamanda örnek hale gelecektir. Bunu kısa zamanda gerçekleştireceğiz. Proje üretemeyenlerin milleti hedef alan tavırları ise içinde bulundukları çaresizliğin ifadesidir.

Çalışsalar, terleseler, dirsek çürütseler bütün sorunlar çözülecek. Türkiye taklit seviyesinin bile gerisinde bir kültür üretimine mahkum edilmiştir. Bugün biz de muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkma hedefini isabetli buluyor ve ona sahip çıkıyoruz. Projenin ilk AKM'nin tasarımcısı olan Hayati Tabanlıoğlu'nun oğlu Murat Tabanlıoğlu tarafından yapılacak olması tarihten güç alınarak yüründüğünün ifadesidir. Burada tüm halkımızın, milletin gelip programları izlediği bir yer olacak. 

Tabii binanın kendisi kadar burada ortaya  konulacak kültür-sanat faaliyetlerinin zenginliği de önemli. Burada belli bir  elitin gelip programları izlediği bir yer olmayacak. Burada tüm halkımızın,  milletin gelip bu programları izlediği bir yer olacak.

AKM yeni hali böyle olacak...

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş:

AKM yenileniyor. AKM kendi şartları içerisinde önemli bir projeydi. İstanbul'un son derece önemli bir binasıydı. İnsanlar gibi binaların da ömürleri var. AKM yoruldu, yaşlandı. AKM'nin yenilenmesine ihtiyaç var. Böylesine güzel bir proje ile Türkiye kamuoyu ile paylaşıyoruz. Beni hiçkimsenin AKM konusuna ideolojik yaklaşmamasını temenni ediyorum.

AKM'NİN TARİHÇESİ

AKM'nin, 1946'da tiyatro binası olarak projelendirilerek inşaatına başlandı. Mimar August Perret tarafından Taksim Meydanı'nda, 1946'da tiyatro binası olarak projelendirilerek inşaatına başlanan merkez, 1969'da İstanbul Kültür Sarayı adıyla hizmete açıldı. 1970'te bir oyun sırasında çıkan yangın sonucu kullanılamaz hale gelen bina, onarımların ardından 1977'de yeniden sanatseverlerle buluştu. Koruma kurulu kararıyla binanın bulunduğu alan 1993'te "kentsel sit alanı", bina da 1999'da "korunması gerekli kültür varlığı" olarak tescil edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığının talebiyle Sakarya Üniversitesi'nin 2007 tarihinde hazırladığı binanın betonarme taşıyıcı sisteminin dayanımı hakkındaki raporda, binanın takviye edilmesi gerektiği belirtildi. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından imzalanan protokol çerçevesinde 2009'da tamirat ve tadilat işi ihalesi yapıldı. Yapılacak işler, kurul tarafından da onaylanmasına rağmen İstanbul 9. İdare Mahkemesi, aynı yıl içinde, dava konusu Koruma Kurulu Kararı'nın ve eki avan projenin iptaline karar verdi.

Bunun üzerine, merkezin mevcut hali ile korunması, sadece güçlendirme, tamirat ve tadilat yapılmasına ilişkin projeler hazırlandı. Bakanlıkça 2012'de, "İstanbul Atatürk Kültür Merkezi Güçlendirme, Tadilat ve Tamirat İşleri" işinin ihalesi gerçekleştirildi.

Binada söküm işleri tamamlandıktan sonra, İTÜ İnşaat Fakültesince yapılan inceleme sonucu tahribatın beklenenin üzerinde olduğu raporu sonrasında, 23 Mayıs 2013 tarih ve 101321 sayılı Bakanlık Makamı oluru ile binanın tadilat işleminin durdurulmasına karar verildi.

17-11/06/2-1509962317.jpg

17-11/06/3-1509962321.jpg

17-11/06/5-1509962333.jpg

17-11/06/6-1509962337.jpg

17-11/06/7-1509962341.jpg

17-11/06/8-1509962344.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN