Hz. Muhammed çevre bölgeleri kurdu

Hz. Muhammed çevre bölgeleri kurdu

BM Çevre Programı danışmanı Prof. Dr. İbrahim Özdemir, İslam’daki çevrecilik anlayışını anlattı. Özdemir, İslam peygamberi Hz. Muhammed’in Mekke ve Medine’de ağaçlar kesilmesin, yabani hayvanlar öldürülmesin diye ‘haram’ bölgeler kurduğu belirterek, bugünkü İslam dünyasının çevre konusundaki duruşlarını eleştirdi.

ÜRÜN DİRİER

Müslümanları iklim değişikliği için harekete geçmeye çağıran ‘İklim Değişikliği için İslami Deklarasyonu’nun mimarlarından Prof. Dr. İbrahim Özdemir, İslam coğrafyabenzeri görülmemiş bir çevre yarışmasının jürisi. Suudi Arabistan’ın öncülüğünde düzenlenen çevre yarışmasında, en iyi çevreci projeler ödüllendirilecek. BM Çevre Programı danışmanı Özdemir İslam’daki çevreciliği anlattı.

UZUN VADELİ PLAN YOK

İslam ülkelerinin çevre hassasiyeti konusunda samimi fakat sürdürülebilir bir kalkınma modeline sahip olmadığını söyleyen Özdemir, İslam ülkelerinin kalkınma politikalarını hazırlayanlar genellikle mühendis kökenli politikacılar. Yani hep kısa vadeli ve kalkınma odaklı plan yapmışlardır. Artık çevreci yani sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ihtiyacımız var. 1960’larda bağımsızlığını kazanan İslam ülkelerinde “Biz de Batılılar gibi çevreyi sömürelim, sonra çevreci oluruz” söylemi vardı. Artık bu terk ediliyor”ifade etti.

İslam’daki çevreciliği anlatan Özdemir, “Hz. Muhammed tüm canlıların haklarını korudu. Yoldaşlarını abdest alırken su tasarrufuna yönlendirdi Mekke ve Medine’de ağaçlar kesilmesin, yabani hayvanlar öldürülmesin diye ‘haram’ bölgeler kurdu” dedi.

OSMANLI’DA AĞAÇ DA RUHTUR

Osmanlı’daki çevre bilincini örneklerle anlatan Özdemir, “Osmanlı’da içinden ağaç geçen evler olurmuş. Ağacın bir ruhu olduğu, Allah’a tespih ettiğine inandıları için inşaat yapacakken bile ağaç kesemezlermiş. Osmanlı insan-tabiat ve insan-toplum ilişkilerinin iç içe olduğu ve birbirinden koparılamadığına inanılır. Bunun en güzel örneği ise, Osmanlı insanın kendine ev yaparken, evin dış kısmına yapılan ve mimari ile de bir bütünlük oluşturan kuş evlerini ihmal etmemesidir” dedi

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN