IPSOS seçim sonucu araştırmasını açıkladı: Hangi seçmen kime oy verdi?

IPSOS seçim sonucu araştırmasını açıkladı: Hangi seçmen kime oy verdi?

IPSOS araştırma şirketi seçim sonucu araştırmasını tamamlayarak kamuoyuna duyurdu. Sonuçları çok dikkat çeken araştırmaya göre AK Parti seçmeninin yüzde 13.3’ü, MHP seçmeninin yüzde 20.4’ü, İYİ Parti seçmeninin yüzde 42.6’sı CHP’ye oy verdi. 14-28 Mayıs'ta oy kullananların yüzde 16'sı sandığa gitmedi. CHP seçmeninin yüzde 10'u Ak Parti seçmeninin yüzde 26'sını oy kullanmadı. Ayrıca çalışanların, ev hanımlarının ve emeklilerin kime oy verdiği de belirlendi.

31 Mart Yerel Seçimleri'nde CHP'nin birinci parti konumuna yükselmesi ve AK Parti'nin ikinci partiye gerilediği sandık sonuçlarına ilişkin gelişmeler sürüyor. Araştırma Şirketi IPSOS'un Türkiye CEO'su Sidar Gedik, katıldığı yanında seçim sonuçlarıyla değişen dengeler üzerine yaptıkları son araştırma hakkında bilgi verdi.

SEÇİMDEN SONRAKİ İKİ GÜNDE TAMAMLANDI

Gedik, araştırma sonuçlarını 31 Mart seçimlerinden sonraki iki günde (Pazartesi ve Salı günü) yaptıkları görüşmelerle elde ettiklerini belirtti. Habertürk yayınında konuşan Gedik, online ve telefon görüşmesi olmak üzere toplamda 2 bin 29 kişiyle görüştüklerini söyledi.

Gedik, açıklamalarına şöyle devam etti: “Seçime katılım oranı yaklaşık yüzde 78,5. Bizim örneklemimizin de yine yaklaşık yüzde 78,5'i (1521 kişi) o seçimde oy kullananlardan yüzde 21,5'i de oy kullanmayanlardan (431 kişi) oluşuyor. Toplamda yüzde 95 güven aralığında bugün inceleyeceğimiz rakamlar +-2,2'lik bir yanılma puanına sahip."

OY KULLANMAYAN SEÇMENLERİN YÜZDE 26'SI AK PARTİLİ

Gedik, bu açıklamanın ardından araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Araştırmanın sonuçlarına göre:

  • Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanan AK Parti seçmeninin yüzde 84'ü bu seçimlerde de oy kullanmış, yüzde 16'sı sandığa gitmemiş
  • CHP seçmeninin yüzde 10'u oy kullanmaya gitmemiş
  • Geçen seçimlerde oy kullanıp bu seçimlerde oy kullanmayan seçmenlerin yüzde 26'sını AK Parti seçmeni oluşturuyor.

gsd8gs8dg8sdg8.jpg

Gedik'in sonuçlarını paylaştığı araştırmaya göre, AK Parti seçmeninin yüzde 13.3’ü, MHP seçmeninin yüzde 20.4’ü, İYİ Parti seçmeninin yüzde 42.6’sı CHP’ye oy verdi.

s8gsd8g.jpg

ÇALIŞAN, EMEKLİ VE İŞSİZLER 'CHP', EV HANIMLARI 'AK PARTİ' DEDİ

Araştırmada çalışma durumlarına göre oy dağılımları da belirlendi. Elde edilen sonuçlar şöyle:

  • ÇALIŞANLARIN yüzde 38'i CHP'ye, yüzde 33'ü AK Parti'ye oy verdi.
  • EMEKLİLERİN yüzde 58'i CHP'ye, yüzde 21'i AK Parti'ye oy verdi.
  • EV HANIMLARININ yüzde 43'ü AK Parti'ye, yüzde 32'si CHP'ye oy verdi.
  • İŞSİZLERİN yüzde 45'i CHP'ye, yüzde 27'si AK Parti'ye oy verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN