Hayalleri demokrasiye tosladı

Hayalleri demokrasiye tosladı

Trump hükümeti şimdi de ‘kapanma’ tehlikesiyle karşı karşıya. Çoğunluğu Cumhuriyetçi olan Kongre’yi, planları için fon sağlamaya ikna edemeyen Trump, çareyi sağlık sigortasının iptali ve Meksika duvarında geri adım atmakta buldu.

ABD’de hükümete sağlanan fonun süresi cumartesi günü doluyor. Donald Trump yönetiminin, kalan beş gün içinde geniş kapsamlı bir harcama kanunu hazırlayacak Kongre’den geçirmesi gerekiyor. Bu olmadığı takdirde hükümetin ‘kapanması’ gündeme gelecek. ABD’de hükümetin kapanması durumunda devletin birçok programı askıya alınıyor ve personel zorunlu ücretsiz izne çıkarılıyor. Kamu sağlığı, ulusal güvenlik ve savunma gibi ‘acil’ birimler çalışmaya devam ederken, bunların personeli de maaşlarını gecikmeli alıyor.

ABD hükümeti ile Kongre arasındaki en büyük anlaşmazlık sebebi ise Trump’ın Meksika duvarı için talep ettiği fon konusunda yaşanıyor. Muhalefetteki Demokratların yanısıra birçok Cumhuriyetçi Kongre üyesinin de bu konuda Trump’a karşı olduğu biliniyor. Amerikan medyasına yansıyan haberlerde, Trump’ın bu sebeple duvar konusundaki ısrarından vezgeçeceği belirtiliyor. Trump’ın ayrıca değiştirmeyi vaadettiği ‘Obamacare’ olarak bilinen sağlık yasası konusunda da geri adım atacağı ifade ediliyor. Beyaz Saray, Trump’ın muhafazakar medya organlarıyla yaptığı özel toplantıda ABD-Meksika sınırındaki duvara fon aramak için 1 Ekim’de başlayacak mali yıl için Cumhuriyetçilerin hazırlayacağı bütçe taslağını bekleyebileceğini söylediğini doğruladı. Duvarın maliyeti 20 milyar dolardan fazla tutuyor ve Beyaz Saray ilk ödeme olarak harcama kanununda duvar için 1.4 milyar dolar istiyordu.

Anlaşma olmaz ve hükümet kapanırsa bu ilk olmayacak. 1976’dan beri 17 kez hükümetin kapandığı ABD’de, bu durum son olarak 2013’te önceki Başkan Barack Obama’nın başına gelmişti. Ancak bu dönemde Obama’nın mensup olduğu Demokratlar Kongre’de azınlıktaydı. Şimdi farklı olansa, Kongre’de çoğunluğun Trump’ın partisi olan Cumhuriyetçiler’de bulunması. Harcama kanununun geçmesi için 100 üyeli Senato’da 60 ‘evet’ oyu gerekirken, Trump’ın bu sayıya ulaşamadığı belirtiliyor.

‘NATO’YU BİLMİYORUM, NEW YORK’TA BİNA DİKERKEN SORMUYORLAR Kİ’

ABD Başkanı Donald Trump, AP ajansına verdiği özel mülakatta daha önce söylediği, ancak daha sonra fikrini değiştirdiğini açıkladığı “NATO’nun modası geçmiş” sözlerine açıklık getirdi. Daha önce hükümette yer almaması nedeniyle NATO hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığını ve hazırlıksız yakalandığını söyleyen Trump, “Manhattan’da bina inşa ederken insanlar gelip NATO hakkında soru sormuyor değil mi?” diye konuştu. Trump sözlerini “Bana NATO hakkında soru sordular ben de iki şey söyledim. Bir, NATO’nun modası geçmiş dedim. Ama o sırada NATO hakkında çok şey bilmiyordum, şimdi çok daha fazlasını biliyorum. İki, modası geçmiş olmasının sebebi terörizm konusuna fazla odaklanmamaları dedim. Biliyorsun daha önce NATO’yu kurduklarında  terörizm diye bir şey yoktu” diye sürdürdü.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN