Depresyon karşıtı diyet

Depresyon karşıtı diyet

İngiliz beslenme terapisti Christine Bailey yeni kitabında çağımızın en büyük sorunu depresyonu beslenmeyle nasıl alt edebileceğinizi anlatıyor. Bunun için altı öneride bulunan Bailey, magnezyum ve D vitamini konusunda özellikle uyarıyor.

Çağımızın en çok yakınılan sağlık sorunlarından biri depresyon. Depresyon 10 yetişkinden birini etkiliyor, nüfusun yüzde 50’si yaşamları boyunca en az bir kez depresyon atağı yaşıyor. Tıp, depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlarla bu konuda sadece yüzde 50 başarı oranına sahip. Bu ilaçların bir de yan etkilerini düşünmek lazım. Şu anki araştırmalar depresyonun aslında inflamasyon, insülin direnci, stres ve hormon dengesizlikleri gibi bir dizi faktöre bağlı olduğunu da düşündürüyor. Dolayısıyla bu gibi sorunların üstesinden gelerek genel beyin sağlığını geliştirebilir ve ruh halinizi de düzeltebilirsiniz. Bugüne kadar pek çok kitaba imza atan İngiliz beslenme terapisti Christine Bailey, ‘The Brain Boost Diet Plan’ (Beyni Geliştiren Beslenme Programı) adlı yeni çalışmasında iyi bir ruh haline sahip olabilmek için beslenme tüyoları ve yemek tarifleri veriyor. Bailey, iyi bir ruh hali için 6 öneride bulunuyor...

* İşlenmiş gıdalardan uzak durun: Kan şekeri dengesizliklerini önlemek, ruh halindeki düzelmeyi hızlıca fark etmenin en hızlı yollarından biridir. Rafine şekerli karbonhidratları, beyaz nişastayı, meyve sularını ve şekerli içecekleri bırakın. Bunların yerine yağsız proteinler, sağlıklı yağlar (yağlı balıklar, avokado, zeytinler, fıstık ve tohumlar gibi) ve bol miktarda antioksidan zengini sebze tüketin.

* Yağ fobinizi bırakın: Beynimizin yaklaşık yüzde 60’ı yağdır, çoğunlukla fosfolipitler ve omega 3 yağlarından oluşur. Vücudunuzu bu sağlıklı yağlardan yoksun bırakırsanız odaklanma ve konsantrasyon sorunu yaşarsınız, ruh haliniz zedelenir. Zeytinyağı, hindistancevizi yağı ve omega 3 zengini yağlı balıklardan günlük ihtiyacınızı giderebilirsiniz.

* Yeşil çay için: Eğer stresli hissediyorsanız bir fincan yeşil çay içebilirsiniz. Yeşil çay, konsantrasyonu artırdığı ve beyindeki stres tepkisini düşürdüğü belirtilen, beyni koruyan kateşinlerin yanısıra antioksidanlar içeriyor.

* D vitamininden zengin beslenin: Vücuttaki D vitamini güneşle birlikte sentezlendiğinden kışın bu vitamini karşılamak zordur. Dolayısıyla mantar, karaciğer, yumurta sarısı, tam yağlı süt ve yağlı balık tüketin. Ayrıca kış boyunca D vitamini takviyesi alın.

* Her gün fermente gıdaları tüketin: Son yıllarda yapılan çalışmalar, sağlıklı bir bağırsak florasının ruh halini büyük ölçüde etkilediğini ortaya koyuyor. Dolayısıyla yoğurt, kefir, lahana turşusu gibi fermente edilmiş gıdaları sofranızdan eksik etmeyin. Ayrıca kaliteli bir probiyotik takviye almak da yararlı olabilir.

* Magnezyum deneyin: Aşırı stres, düzenli olarak egzersiz yapmak, fazla şekerli gıda tüketmek veya aşırı alkol kullanmak vücuttaki magnezyum rezervlerini tüketiyor. Magnezyum, stres, kaygı veya kötü uykuya maruz kalmanız durumunda özellikle faydalı olan güçlü bir gevşetici mineral.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN