İzlemek ya da izlememek işte bütün mesele bu

İzlemek ya da izlememek işte bütün mesele bu

Kuşkusuz dünyanın en önemli yazarlarından William Shakespeare. Oyunları gerek klasik biçimde gerekse de modernleştirilerek her ülkede sahneleniyor. Shakespeare oyunları açısından Türkiye de bu sezon bir hayli bereketli! ‘Hamlet’ten ‘III. Richard’a, ‘Bir Yaz Gecesi Rüyası’ndan ‘Macbeth’e kadar onlarcası tiyatroseverlerle buluşuyor.

ERKUT TEZERDİ / İSTANBUL

İngiliz yazar William Shakespeare 17’nci yüzyılın ilk çeyreğine kadar yaşadı. Sayısı 40’a yakın oyunu tüm dünyada izleyici karşısına çıkıyor. İyi de Shakespeare oyunlarının her yıl dünyada çokça sahnelenmesinin sebebi nedir? Bu durum edebiyat kuramcılarına göre yazarın eserlerinin hem özgünlüğünden hem de güncelliğinden kaynaklanıyor. Yani komedi, tarihi ve trajedi olarak kategorilendirilen oyunların töre, aşk, intikam, taht/koltuk savaşı gibi temaları evrensel nitelik taşıyor; bunlar yazıldıkları dönem ilgi çekiyordu, şimdi de çekiyor. Türkiye’de de her yıl onlarca metni gerek Devlet Tiyatroları gerek Şehir Tiyatroları gerekse de özel tiyatrolar tarafından sahneleniyor. 2018 yılı da Shakespeare oyunları açısından bir hayli bereketli geçiyor. Peki bunların konusu nedir? Nerede, ne zaman oynanıyorlar?

SÜRGÜNDEN AŞKA DOĞRU

Fırtına: Adada yaşayan büyücü Prospero, intikam almak istiyor. Bu nedenle bir zamanlar kendisini sürgüne gönderen düşmanlarının gemisini karaya oturtuyor. Kızı ile baş düşmanı Alonso’nun oğlu birbirlerine aşık olunca yüzleşme yaşanıyor. 29 Mart’ta Moda Sahnesi ekibinin oynayacağı ‘Fırtına’nın yönetmeni Kemal Aydoğan. Prospero rolünde ise Hüseyin Avni Danyal var.

18-02/19/zxc.jpg

MAKYAVELİZM VÜCUT BULDU

III. Richard: İtalyan düşünür Machiavelli’nin ‘Makyavelizm’ adı verilen sert görüşlerini adeta özümseyen nitelikteki Richard, kötülüğün diğer adı. Güç uğruna karısını zehirliyor, erkek kardeşlerini, yeğenlerini acımadan katlediyor. Yiğit Sertdemir’in yönettiği ‘III. Richard’ 19-20 Şubat’ta Kumbaracı50’de. Ali Barışık’ın yönettiği ‘III.Richard’ da 26 Şubat’ta Entropi Sahne’de.

ORMANDA GÖNÜL İŞLERİ

Bir Yaz Gecesi Rüyası: Aleksandar Popovski’nin yönettiği, Sezai Aydın, Levent Üzümcü, Arda Aydın ve Neslihan Yeldan’ın oynadığı oyunda periler kraliçesi Titania büyülenerek eşeğe dönüşen Bottom’a aşık oluyor, başka çiftler de ormanın altını üstüne getiriyor. ‘Bir Yaz Gecesi Rüyası’ 25 Şubat’ta UNIQ Hall sahnesinde.

AMCAYA KARŞI OPERASYON

Hamlet: Prens Hamlet’in kral babası öldürülüyor, amcası Claudius hem annesiyle evleniyor hem de tahta geçiyor. Bunun üzerine bir intikam operasyonu başlıyor ama en ağır yarayı belki de Hamlet’in sevdiği kadın Ophelia alıyor. ‘Hamlet’ iki yerde izleyiciyle buluşuyor: Devlet Tiyatroları sahneye taşıyor ve Hamlet rolünde Bülent Emin Yarar var. Moda Sahnesi ekibi de oynuyor, Hamlet karakterini Onur Ünsal canlandırıyor.

İNTİHAR DAHA CAZİP

Romeo ve Juliet: Kan davalı Capulet ve Montegue ailelerinin gençleri Romeo ile Juliet birbirlerine aşık oluyor. Ancak Juliet, Paris’le evlendirilmeye çalışılıyor. Romeo ise kazayla Juliet’in kuzenini öldürüyor. Beraberlik imkânsızlaşınca intihar cazip fikir haline geliyor. Dejan Projkovski tarafından yönetilen oyun 20-21-22-23 Şubat’ta Devlet Tiyatroları’nda.

HAYIR İKİSİ DE YAŞIYOR

12. Gece: İkiz kardeşler Viola ile Sebastian, bindikleri gemi fırtınaya yakalanınca ayrı düşüyorlar. Her ikisi de birbirinin öldüğüne inanıyor. Viola hayatta kalabilmek için erkek kılığında dolaşıyor, bu da komik olayları başlatıyor. Şehir Tiyatroları’nda oynanan ‘12. Gece’de Bennu Yıldırımlar ile Berk Samur yer alıyor.

EN ÖLÜMCÜL ÇİFT TAHT PEŞİNDE

Macbeth: Soylu Macbeth, üç kahin kız kardeşten gelecekte İskoçya kralı olacağını öğreniyor. Tehlikenin diğer adı karısı Lady Macbeth ile birlikte herkese meydan okuyor fakat bunun bedelini ağır ödüyor. Şehir Tiyatroları’nda 1-2-3 Mart’ta oynanacak olan, Ulviye Karaca’nın yönettiği ‘Macbeth’ tek perde, 75 dakika uzunluğunda.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN