Sigara bırakma yöntemleri - Sigara bağımlılığı nasıl ölçülür?

Sigara bırakma yöntemleri - Sigara bağımlılığı nasıl ölçülür?

9 Şubat sigara bırakma günü olarak biliniyor. Bu günde kötü bir alışkanlık olan ve insan vücuduna sayısız zararı bulunan sigarayı da bırakmak için bir teşvik doğuyor. Sigara bırakma yöntemlerini öğrenebilir sigara bağımlılığınızı test ederek bu alışkanlığınızdan vazgeçebilirsiniz.

Sigara insan vücuduna sayısız zararlar veren bir madde. Bu sebeple de sadece içen için değil çevresinde bulunana herkes için kötü etkileri bulunuyor. Biz de sizlere sigara bırakma yöntemlerrini ve sigara bağımlılığı testini sunuyoruz. Sigara bırakma yöntemlerini öğrenerek bu yöntemler ile sigara bağımlığınızdan kurtulabilirsiniz. 

SİGARA BAĞIMLILIĞI ÖLÇME TESTİ

Sigara bağımlılığı ölçme testleri devletin sağladığı imkanlar ile ALO 171'den ücretsin olarak sağlanabiliniyor. Sizde bu numarayı arayarak sigara bağımlılığınızı ölçebilirsiniz. Aynı zamanda yine ALO 171 ',n internet sitesinden de test ile sigara bsğımlılığınızı ölçmeniz mümkün. 

ALO 171 resmi sitesine gitmek için tıkayınız.

SİGARAYI BIRAKMAYI KOLAYLAŞTIRACAK 10 YÖNTEM

  1. Bırakmak için bir gün seçin ve o güne sadık kalın. Daha önce sigarayı bırakmış olan kişilerle konuşun ve deneyimlerini paylaşın. Ailenizden, arkadaşlarınızdan ve iş yerinizden destek alın. Gerektiğinde doktorunuza danışarak ondan yardım alın.
  1. Sağlık risklerinizi göz önünde bulundurun ve kanser başta olmak üzere olası hastalıkların ya da rahatsızlıkların bir listesini yapın. Bu listeyi her zaman görebileceğiniz bir yere asın.
  1. Sigara içme ile ilgili alışkanlıklarınızı ve davranışlarınızı not edin. Her gün içmekten en çok hoşlandığınız üç sigara ve bunların nerede ve ne zaman içtiğinizi mutlaka yazın. O sigara içme zamanlarında başka uğraşlar edinin.
  1. Düzenli egzersiz veya her gün 20-30 dakikalık hafif tempolu yürüyüşler yapın. Meditasyon veya yoga gibi dinlendirici yöntemlerden yararlanın.
  1. Ev, araba ve iş yerinizdeki sigaraları ve aksesuarları uzaklaştırın. Küllük, çakmak ve kibritlerden kurtulun. "Yoksunluk belirtileri"nin sadece birkaç hafta süreceğini unutmayın. İradenize hakim olun.
  1. Beslenmenize dikkat edin. Sigaradan gördüğünüz zarara eş miktarda zarar görebilmeniz için almanız gereken kilo miktarının yaklaşık 30-35 kilo civarında (!) olduğunu unutmayın. Sigara yerine glisemik indeksi yüksek çikolata, kekler, kurabiyeler, şekerlemeler ve hamur işleri gibi besinleri tüketmeyin.
  1. Sinemaya, tiyatroya ve müzikallere gidin. Restoran, otel, uçak gibi yerlerde sigara içilmeyen bölümleri tercih edin.
  1. Kahve içmek sigara içmenizi tetikliyorsa kahve yerine taze sıkılmış meyve suları, yeşil çay, bitki çayları ve en önemlisi de vücudunuzu toksinlerden arındırmak için temiz ve bol sudan yararlanın.
  1. Sigara ve alkol ikilisini birlikte seviyorsanız, sigarayı bıraktığınız dönemde alkol almamaya çalışın.
  1. İnat edin ve bu inadınızı ısrarla sürdürün, asla bırakmayın.

PASİF İÇİCİLİĞE DİKKAT!

Hayatınızda hiç sigara içmemiş olsanız bile, yıllarca pasif sigara dumanına maruz kalmanızın da başta kanser olmak üzere pek çok rahatsızlığa yakalanmanıza neden olabileceğini bilmelisiniz. Sigara içildiğinde havaya iki tür duman yayılır: Birincisi doğrudan sigaradan karışan ve daha tehlikeli olan dumandır. İkincisi ise; sigara içen kişinin solunumla havaya verdiği dumandır. Bu her iki tip dumana maruz kalmanız, yüksek konsantrasyondaki pek çok tehlikeli maddeyi solumanıza neden olur.

Pasif içicilik özellikle bebekler ve çocuklar için daha tehlikelidir. Ebeveyn olarak sigara içmeniz çocuklarınızın; astım başta olmak üzere öksürük, soğuk algınlıkları, orta kulak enfeksiyonları, pnömoni ve bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına daha kolay yakalanmalarına neden olacaktır. Ayrıca çocuğunuza kötü bir örnek olarak onun da yetişkinlik döneminde bir sigara tiryakisi olmasını sağlarsınız.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN