Her 100 yaşlıdan 3’ü şiddet mağduru

Her 100 yaşlıdan 3’ü şiddet mağduru

Türkiye’de bugüne kadar yapılan en kapsamlı yaşlılık araştırmasının 2016 verileri insanlığı sorgulattı. 2007 yılında yüzde 2.1 olan yaşlılara aile içi şiddet oranı 3.6’ya yükseldi. Buna göre, her 100 yaşlıdan 3’ü aile içi fiziksel ya da psikolojik şiddete maruz kalıyor. Üstelik bu şiddeti kendilerine bakım veren kişilerden görüyor.

Türkiye’nin 7 bölgesinde 285 kişilik ekiple Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. İsmail Tufan önderliğinde 16 yıl önce başlayan ve 2023 yılında sona erecek ‘Türkiye Gerontoloji Atlası Araştırması’nın 2016 verileri açıklandı. Veriler korkunç bir tablo ortaya koydu.

Türkiye’de 1 milyon 750 bin yaşlı yatalak ve bakıma muhtaç kişi var. Anne ya da babasının altını temizlemek zorunda kalan erkek ve kadınların oranı ise yüzde 8. Tufan, araştırmadaki en çarpıcı sonuçlardan birinin bakıma muhtaçlıkta ortaya çıkan içler açısı durum olduğunu belirtti: “Bu içler acısı durum, erkeklerin annelerinin, kadınların da babalarının altlarını temizlemeleri. Bu aynı zamanda tabu kavramını da alt-üst eden bir durum. Erkeklerin ve kadınların böyle bir durumla karşı karşıya kalmaları, Türkiye’de bu işin artık profesyonelleşmesi ve bu noktada önemli adımların atılması gerektiği sonucunu ortaya koyuyor.”

2007 yılında yüzde 2.1 olan yaşlılara aile içi şiddet, istismar ve ihmal oranı 2016’da yüzde 3.6’ya yükseldi. Tufan, “Türkiye’de her 100 yaşlıdan 3’ü fiziksel ya da psikolojik şiddete maruz kalıyor. Aile içerisinde bakım veren kişilerden görüyor bu şiddeti. Mesela yaşlıya su verilmiyor altını ıslatmasın diye. Bu da şiddetin bir başka türü. Mesela anne ya da baba demans hastası, evladı belki de çaresizlikten ona şiddet uyguluyor. Ve dolayısıyla burada bir şiddet olgusu önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor” diye konuştu.

Projenin önemini de vurgulayan Tufan, “Yeter artık duyun. Daha ne yapmamız lazım? Türkiye’nin yaşlılık olgusunu bugün ve gelecekte çok büyük sorunlar yaratacağını daha başka nasıl söyleyebiliriz? Önlemleri bir an önce almamız lazım. Akılların ortaklığında birleşmemiz lazım” ifadelerini kullandı.

Tufan, Türkiye’de ‘Bakım Sigortası’na ihtiyaç olduğunu da belirterek şunları kaydetti: “Bu sorunun tek çözümü bakımda profesyonelleşme ve bakım veren kişilerin bu alanda çalışmasını teşvik etmek. Biz gerontologlar yetiştiriyoruz, çok güzel eğitim veriyoruz, ama onları kamuda istihdam edemiyoruz. Kuşaklararası adalet ve gelecekte daha iyi bir yaşlılık geçirebilmemiz için ortak çalışmaya davet ediyorum.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN