Her yer beyazsa kaza kaçınılmaz

Her yer beyazsa kaza kaçınılmaz

Bölgede uzun yıllar pilotluk yapan Aykut Işıkoğlu, Tunceli’de 12 kişinin şehit olduğu helikopter kazasını Karar’a değerlendirdi. Işıkoğlu, “3 beyazdan korkacaksınız. Yer beyaz, gök beyaz, ufuk beyazsa helikopter pilotu için çok tehlikelidir. Çünkü görerek uçuş yaparlar. Kazanın nedeni bu beyazlar olabilir” dedi.

ÖZEL HABER / KENAN BUTAKIN

Türkiye, önceki gün Tunceli’nin Pülümür ilçesinden gelen haberle sarsıldı. Referandumda görevli 1 hakim, 1 astsubay, 1 pilot emekli albay, 1 pilot komiser, 1 teknisyen polis ile 7 Özel Harekat polisini taşıyan Sikorsky S-70 tipi helikopter Pülümür’den Ovacık’a giderken dağa çakıldı. 6 saat sonra ulaşılan enkazda helikopterdeki 12 kişinin de şehit olduğu belirlendi. Tunceli Valiliği ve uzmanlar kazanın nedeni olarak olumsuz hava koşullarını işaret ederken, bölgede uzun yıllar helikopter pilotluğu yapan Kaptan Pilot Aykut Işıkoğlu çarpıcı tespitler yaptı. Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) Yönetim Kurulu Üyesi Kaptan Pilot Aykut Işıkoğlu, helikopter pilotları için “Yer beyaz, gök beyaz, ufuk beyaz ise korkacaksınız” diyerek şunları söyledi: “O bölgede uzun yıllar uçtum. Coğrafi olarak kötü bir bölge. Yüksek dağlar, kış şartlarında ve bu mevsimde çok hakim olan yoğun kar yağışı ve bir anda havanın değişmesi gibi şartlar mevcut. Pilotun hava raporu alıp orada değerlendireceği bir imkan da yok. Biz eskiden üzerinden geçeceğimiz karakollara hava açık mı, ufku görebiliyor musunuz diye sorardık.”

Işıkoğlu, pilotlar için tehlikeli bir duruma da değinerek şöyle devam etti: “3 beyazdan korkacaksınız. Bunlar bir araya gelince kaza ihtimali yüksektir. Yer beyaz, gök beyaz, ufuk beyazsa, bu üçü bir araya gelmişse, bir helikopter pilotu için çok tehlikelidir. Bu araçlar VFR yani görerek uçuş yapar. Görmeden bir şekilde gidemezsiniz. Bazen istemeseniz de anlık olarak sise girebiliyorsunuz. İleride sis var diye teyit eden bir sistem helikopterin içerisinde de yok. Böyle bir durumla karşılaşmış olabilirler. Bu ihtimaller ise ise teknik arıza ve hafif silah veya füze ile bir terör saldırısı... Bunların hepsi şu anda bir tahmin. Kaza kırım ekibi bu ihtimalleri mutlaka değerlendirecektir.” Kazayla ilgili Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.

26 YILDA 22 FACİA

Türkiye’de yaşanan Sikorsky S-70 kazalarında toplam 124 kişi hayatını kaybederken, 65 kişi de yaralandı. 26 yıl önce Türkiye’de özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılan Sikorsky S-70’ler, ilk kazasını 1993 yılında Tunceli’de yüksek gelirim tellerine çarparak yaptı ve 3 subay şehit oldu. Sikorsky S-70, son kazasını da yine Tunceli’de yaptı ve bir hakim olmak üzere toplam 12 kişi şehit oldu. Türkiye’de meydana gelen 18 Sikorsky S-70 kazası şöyle:

14 Eylül 1994: Tunceli Pülümür 2 şehit 2 yaralı.

12 Ocak 1995: Diyarbakır Hani 6 şehit.

15 Şubat 1996: Marmaris 5 şehit 9 yaralı.

14 Eylül 1997: Van Gevaş 10 şehit.

27 Kasım 1998: Hakkâri 16 şehit.

19 Şubat 2004: Bingöl Yedisu 5 şehit.

15 Ekim 2008: Hakkari 1 şehit 15 yaralı.

10 Haziran 2010: Tokat 3 şehit.

16 Mart 2012: Afganistan Kabil 12 şehit.

3 Temmuz 2012: Hakkâri Yüksekova 4 şehit 8 yaralı.

22 Temmuz 2012: Dağlıca 5 şehit 7 yaralı.

11 Ekim 2012: Diyarbakır Lice 1 şehit 7 yaralı.

10 Kasım 2012: Siirt Pervari 17 şehit.

17 Aralık 2013: Ankara 4 şehit.

13 Ekim 2014: Kocaeli Kartepe 4 şehit.

5 Temmuz 2016: Giresun Alucra 7 şehit.

PÜLÜMÜR ŞEHİTLERİ AĞITLARLA UĞURLANDI

Tunceli Pülümür’de düşen Sikorsky S-70 tipi helikopterde şehit olanlar dün sabah saatlerinde ilk olarak otopsi işlemleri için Elazığ’a getirildi. İşlemler sonrası şehitler Elazığ Havalimanı’na götürülerek tören düzenlendi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ve şehit yakınlarının da katıldığı törende, şehit cenazeleri gözyaşları arasında memleketlerine uğurlandı. Elazığ Müftüsü Yusuf Sarıkaya’nın yaptığı duanın ardından, şehit polis memurları Hasan Yıldırım ve Candaş Kaplan’ın naaşı toprağa verilmek üzere ambulanslarla memleketleri Malatya’ya karayolu ile uğurlanırken, şehit Hakim Onur Alan Ordu, Pilot emekli Albay Dilaver Karsavuranoğlu Çankırı, şehit polis memurları Murat Küdük Kütahya, Pilot Komiser Abdullah Ortanca İzmir, Azam Güdendede Konya, Ahmet Cihan Kilci Kayseri, Mesut Özdemir Gaziantep, Sadettin Demir Kırşehir, Ekrem Dereli Balıkesir, Astsubay Yavuz Selim Karaman Çorum’a gönderilmek üzere Ankara’ya 3 uçakla uğurlandı. Uğurlama töreni sırasında fenalık geçiren şehit yakınlarını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve beraberindeki protokol üyeleri sarılarak teselli vermeye çalıştı. Şehitlerden Astsubay Kıdemli Çavuş Yavuz Selim Karaman, polis memurları Ekrem Dereli ile Ahmet Cihan Kilci bugün son yolculuklarına uğurlanacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN