İkaz küreleri talep üzerine takılıyor

İkaz küreleri talep üzerine takılıyor

Şırnak’ta 13 askerin şehit olduğu helikopter kazasının ardından, yüksek gerilim hatlarındaki ikaz kürelerinin eksikliği tartışma yarattı. Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü, Karar’a yaptığı açıklamada kürelerin talep halinde takıldığını belirtti.

ÖZEL HABER / KENAN BUTAKIN

Şırnak Şenoba’da 13 askerin şehit olduğu kazanın ardından Karar, iki çarpıcı ihmali gündeme getirmişti. Biri engel tanıma sistemi diğeri de yüksek gerilim hatlarındaki ikaz küreleriydi. Başbakan Binali Yıldırım, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada helikopterlere engel tanıma sistemlerinin donatılması için talimat verdiğini söyledi. Eksik olduğu iddia edilen ikaz küreleri ile ilgili olarak da Genelkurmay’ın 2003 yılında TEİAŞ’ı uyardığı ileri sürüldü. İddiaya göre, eksik ikaz küreleri konusunda ürünün yerlisini üretmek için harekete geçildi ve bu konuda girişimde bulunan bir üretici Enerji Bakanlığı için prototipler imal etti. Ancak üretilen prototiplere rağmen, başka bir firma ihaleyi kazandı ve sonra ise ihaleyi kazanan firmanın ürünlerinde sorunlar yaşandı.

İkaz küreleri ile ilgili bu iddianın ardından Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü’nden (TEİAŞ) dikkat çekici bir yanıt geldi. TEİAŞ, Genelkurmay Başkanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile 2003 yılında yapılan toplantıda, uçuş faaliyetinde bulunan tüm kurum ve kuruluşların eğitim ve atış sahalarında bulunan enerji iletim hatlarına ait bilgileri Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na iletmesi kararı alındığını kaydetti. Açıklamaya göre, Hava Kuvevtleri Komutanlığı tarafından da bu bilgilerin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na iletilmesine karar verildi. Eski yönetmelik döneminde yapılan ve ikaz küresi bulunmayan enerji iletim hatlarına yönelik olarak da, “Milli Savunma Bakanlığı tarafından Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın kullanmış olduğu uçuş güzergahlarının teşekkülümüze bildirilmesini müteakip, bildirilen koordinatlara ikaz küresi takılması konusunda mutabakata varılmıştır” dendi. TEİAŞ, hali hazırda Milli Savunma Bakanlığı tarafından ikaz küresi takılması talep edilen ve talep üzerine teşekküllerinde ikaz küresi takılmayan bir enerji iletim hattı bulunmadığını da aktardı. Kurum, ayrıca küre ihalesi iddialarını da reddetti. Açıklamada ayrıca, 2000 yılından önce tesis edilen enerji iletim hatlarında ikaz küresi bulunmadığı da belirtilerek, kürelerin 30 Kasım 2000 tarihli yönetmelik değişikliğiyle takılmaya başlandığı anımsatıldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN