İmsakiye 2019 için hemen tıkla | Diyanet İl İl Ramazan İmsakiye

İmsakiye 2019 için hemen tıkla | Diyanet İl İl Ramazan İmsakiye

İmsakiye 2019 için hemen tıkla. Diyanet'in yayınlamış olduğu il il Ramazan imsakiyesini haberimizde bulabilir yaşadığınız şehirde ezan saatlerini en doğru şekilde öğrenebilirsiniz. Ramazan ayına girmemize saatler kala oruç ibadetini yapacak olanlar sahur ve iftar vakitlerini araştırmaya başladı. Tüm illerin İmsakiye 2019 listesini ve detaylı bilgileri haberimizden görebilirsiniz.

İmsakiye 2019 listesini haberimizden görebilirsiniz. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan il il İmsakiye için sayfamıza bakmanız yeterli. Mübarek 3 aylardan Ramazan ayı 6 Mayıs Pazartesi günü başlayacak. Ramazanda oruç ibadetini yapacak olan Müslümanlar, İmsakiye 2019 takvimini de merak ediyor. Hangi ilin imsakiyesini görmek istiyorsanız sayfamızda paylaştığımız Diyanet İmsakiye 2019 takvimine bakabilirsiniz. İşte il il Ramazan İmsakiye 2019 ve detaylı bilgiler.

İMSAKİYE NE DEMEK?

Sözlükte “kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak” anlamlarına gelen imsak, dinî bir kavram olarak, fecr-i sâdıktan, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsel ilişki ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir. İmsakın zıttı iftardır.

Halk arasında ise “imsak” oruç tutmaya başlanan fecr-i sadığın oluştuğu vakit anlamında kullanılır. Bu manada imsak, oruca başlama vakti demektir.
 
Oruca ne zaman başlanıp ne zaman bitirileceği Kur’an-ı Kerim’de şu şekilde açıklanmıştır: “(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın.” (Bakara, 2/187)
 
Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezan başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur.

RAMAZAN AYI’NIN ÖNEMİ
 
Ramazan ayı arap aylarından Receb, Şaban’dan sonra takip eden ayın ismidir. Fakat Rasülüllah’ın İslam’ı tebliğinden sonra İslam ve Müslüman’ların ortak kabul ettiği çok önemli sosyal olayların yaşandığı toplumda suç oranının bile aşağılara düştüğü mübarek bir aydır. Kur’an-ı Kerim’in Bakara suresinin 185. Ayet-i kerimede “Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’an’ın indirildiği aydır. Öyle ise, sizden ramazan ayına ulaşanlar onda oruç tutsun…” buyurularak, ramazan ayında insanlık âlemine rahmet yönünde kaynaklık eden, insanlara ışık olan, Allah’tan gönderilmiş, gönüllere su serpen açıklamanın içinde bulunduğu ve hakkı bâtıldan, iyiyi kötüden, hayırlıyı şerliden ayıran Allah Kelâmı, kıyamet gününe kadar insanların derdine ilaç olacak ve Resülüllah’ın yaşayan mucizesi Kur’an, O mübarek ayda indirildiği bildirilerek, Ramazan’a değer kazandırılmıştır. (1)

Ayrıca bir Hadis-i Şerif’te “Kim, faziletine inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır” (2) buyruldu. Ramazan ismi kullanılarak değerli bir ay oluşu bize bildirilmiştir. Başka bir Hadis-i Şerifte de “Ramazan ayı girdiğinde cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar bağlanır.” (3)

İslam tarihi boyunca ramazan haricindeki aylarda birbirlerini hırpalayan hatta, birbirlerinin kanını döken toplumlar, Ramazan ayında barış, af, müsamaha ve birbirlerini dinleyip anlama noktasına döndüğü defalarca görülmüştür.

Efendimiz (S.A.V.) bir hadisinde “Ramazan-ı Şerife giripte bu ay çıkmadan kendini Cenâb-ı Hak’ka bağışlatamayan kimse perişan olsun. Anne ve babası yaşlılık günlerini yanında geçiripte (onları hoşnut ederek) cennete giremeyen kimse perişan olsun. (4) buyurmuştur.

Başka bir Hadis-i Şerif’te de Efendimiz (S.A.V.) “Ramazan ayında bana 5 şey verildi ki, benden önce kimseye verilmedi.

Birincisi; Ramazan’ın birinci gecesi oldumu, Allah’ u Teâlâ mü’minlere rahmet nazarıyla bakar, rahmet nazarıyla baktığı kişileri ebediyyen azap etmez.

İkincisi: Akşama erdikleri zaman ağızlarında kalan açlık kokusu, Allah katında misk kokusundan daha temizdir.

Üçüncüsü: Ramazan’ın her gece ve gündüzü melekler oruç tutanlara istiğfar ederler.

Dördüncüsü: Allah’ü Teala cennete emreder, kullarım için hazırlık yapın güzelleşin, çünkü kullarım dünya yorgunluğundan evime ve ikramıma sığınarak istirahat etmek isterler.

Beşincisi: Ramazan’ın son gecesi oldumu, Allah hepsini afv eder buyurunca bir kişi şöyle dedi: O gece Kadir gecesi mi Ya Rasülallah? Efendimiz; “Hayır sen işçileri görmüyor musun çalışıyorlar işleri bitince ücretlerini alıyorlar.” (5) buyurdu.
19-05/02/kizilay.jpg
 
KIZILAY RAMAZAN'I UNUTMADI
 
Türk Kızılay Bursa Şubesi Başkanı Davut Gürkan, ramazan ayının bereketini ihtiyaç sahipleri ile paylaşacaklarını söyledi.
Şube Başkanı Davut Gürkan, düzenlediği basın toplantısı ile Türk Kızılay’ın ramazan boyunca yürüteceği bağış ve yardım faaliyetlerini ve Bursa’da yapılacak çalışmaları kamuoyu ile paylaştı. Ramazan-ı şerifin manevi havasını teneffüs etmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Gürkan, "Afet dönemlerinin dışında da hayatın her anında ihtiyaç sahiplerinin yanında olan Türk Kızılay’ın, sosyal yardımlarını aralıksız sürdürüyor. Kızılay’ın ülke geneline yayılmış şubelerinin yapmış olduğu detaylı sosyal incelemeler sonunda ihtiyaç sahibi olduğu tespit edilen vatandaşlarımızın ihtiyaçları Ramazan ayında da karşılanmaya devam edecektir. Bizler de yardımsever kimliği ile ön plana çıkan Bursamızda hayırsever vatandaşlarımızın merhamet elini Ramazan ayına yakışır şekilde titizlikle çalışarak ihtiyaç sahibi ailelerimize ulaştıracağız. Tüm bu hayır dolu organizasyon sürerken, yardımseverlerimiz yapılan kayıtlar sayesinde bağışlarını takip edebilecekler” dedi.
On binlerce gıda kolisinin ramazan ayında ihtiyaç sahiplerine dağıtıldığını hatırlatan Davut Gürkan, “Türk Kızılay, bu ramazan da Türkiye genelinde 1 milyon 600 bin kişiye 400 bin gıda kolisini ulaştıracak. Ayrıca bayram sürprizlerimizi taşıyan 100 bin kolimiz de ülke çapında çocuklarımıza ulaştırılacak. Bursa’da da bize şu ana kadar 8 bin kişi yardım için talepte bulundu. Bunun üzerinde bağışçılarımız ne kadar fazla verirse biz de o kadar fazla dağıtacağız. Bu kapsamda anlaşmış olduğumuz zincir marketlerde Türk Kızılay adına gıda kolileri satışa sunulacak olup, ayrıca Türk Kızılay resmi İnternet sitesinden gıda kolileri bağışları kabul edilecek, şehrimizin farklı noktalarına kuracağımız stantlarda da hayırseverlerimizin bağışlarını kabul edeceğiz. Anlaşmalı olduğumuz marketlerde gıda yardımı gibi çalışmalarımız, ramazan ayı boyunca şehrin dört bir yanına dağıtacağımız gıda kolileri ve diğer bir çok projemizle Bursamızda Ramazan’ın bereketini ihtiyaç sahipleri ile paylaşacağız” şeklinde konuştu.
Yurt içinde vekalet sahipleri adına kesilen kurbanlardan elde edilen et konserveleri yıl boyunca ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığını hatırlatan Gürkan, bu ramazanda da üretilen et konserveleri Türkiye çapında ihtiyaç sahiplerine dağıtılacağını söyledi. Gürkan şöyle devam etti:
"Öte yandan Türk Kızılay’a ramazan ayında destek vermek ve gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmak isteyen hayırseverlerin pek çok seçeneği bulunuyor. Vatandaşlarımız www.bursakizilay.org.tr sitemizi ziyaret ederek oradan her türlü bağışlarını yapabilir. 0224 220 24 40 ya da 0542 220 24 74 numaralarında Türk Kızılay Bursa Şubesi’ne ulaşabilirler. Yanı sıra bağış yapmak isteyen vatandaşlarımız Nilüfer ilçemizdeki Kızılay Plaza ve 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Meydanı aralığında bulunan Türk Kızılay bağış merkezimize uğrayabilir."
İmsakiye 2019 için hemen tıkla. Diyanet'in yayınlamış olduğu il il Ramazan imsakiyesini haberimizde bulabilir yaşadığınız şehirde ezan saatlerini en doğru şekilde öğrenebilirsiniz. Ramazan ayına girmemize saatler kala oruç ibadetini yapacak olanlar sahur ve iftar vakitlerini araştırmaya başladı. Tüm illerin İmsakiye 2019 listesini ve detaylı bilgileri haberimizden görebilirsiniz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN