İstanbul’da 89 kişiyi öldüren cuntacıların iddianamesi tamamlandı

İstanbul’da 89 kişiyi öldüren cuntacıların iddianamesi tamamlandı

İstanbul’da darbe girişiminin ana soruşturması tamamlandı. 15 Temmuz gecesi aralarında Mustafa Cambaz ve Erol Olçok’un da olduğu 89 kişiyi şehit eden 24 cuntacı hakkında 92’şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin İstanbul’daki ‘ana darbe soruşturması’ tamamlandı. Soruşturma sonucunda aralarında bir numaralı şüpheli FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, 6 general, 17 subay olmak üzere 9’u firari 15’i tutuklu 24 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı. FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile “Yurtta Sulh Konseyi’’ İstanbul yapılanmasında yer alan Tümgeneral Fethi Alpay, Tuğgeneral Mehmet Nail Yiğit, Tuğgeneral Özkan Aydoğdu, Tuğgeneral Eyyüp Gürler’in de aralarında bulunduğu 10 şüpheli hakkında, doksan ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet ve yüz yetmiş dörder yıla kadar hapis cezası istenen iddianamede, diğer 13 şüpheli hakkında da en az üçer kez olmak üzere ağırlaştırılmış müebbet hapis ile 30 yıl arasında değişen hapis cezaları talep edildi.

İddianamede, Gülen ve ‘Yurtta Sulh Konseyi’ni oluşturan 10 şüphelinin, darbe girişimi sırasında İstanbul’da şehit edilen 89 kişi ölümünden ve aralarında Orgeneral Ümit Dündar’ın da bulunduğu 5 kişinin kaçırılmasına teşebbüs eylemi ile tüm darbe faaliyetlerinden sorumlu oldukları vurgulandı. Derbecilerin şehit ettiği kişiler arasında gazeteci Mustafa Cambaz ile reklamcı Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip Olçok’da bulunuyordu.  

72 klasör evrak ve 351 sayfadan oluşan iddianamede İstanbul genelinde şehit edilen 89 isim ‘maktul’ sıfatıyla, olay tarihinde kaçırılmaya teşebbüs edilen 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Harp Okulu Komutanı Mesut Özel, Harp Akademileri Komutanı Tahir Bekircioğlu müşteki, aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bulunduğu 89 kişi ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı, 65. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı, Doğan Şirketler Grubu Holding, Digitürk Genel Müdürlüğü, Casper Bilgisayarlar Sistemi Anonim Şirketi de ‘suçtan zarar görenler’ sıfatıyla yer aldı.

Dosyada örgüt lideri Gülen’in talimatıyla darbe girişiminin başlatıldığı ve birinci derecede sorumlu olduğu belirtildi. Dosyada darbecilerin hedef gözetmeksizin 719 kişiye karşı silahla veya tankla ateş açıldığı, 685’inin yaralandığı, 148 kişiye karşı yağma ve hürriyeti tahdit eylemi gerçekleştiği, 214 kişiye ait mal ile kamu mallarının zarar gördüğü belirtildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN