İstihdam seferberliğinde 500 bin destek devletten

İstihdam seferberliğinde 500 bin destek devletten

TİM’in 300 bin, MÜSİAD’ın 250 bin, TOBB’un 1,5 milyonluk ek istihdam sözüne, kamu 500 bin kişi ile karşılık verdi. Personelin 300 bin artırıldığını ifade eden Başbakan Yıldırım, “Özel sektör bunu yaparken biz boş mu duracağız?” dedi.

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı üzerine başlatılan istihdam seferberliği, iş dünyasından büyük destek gördü. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 300 bin, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) 250 bin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) 1,5 milyon ek istihdam sözü vermişti. AK Parti TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, kamunun da üzerine düşeni yapacağını belirten Başbakan Binali Yıldırım,

İŞKUR vasıtasıyla kamu kuruluşlarında vatandaşlara iş temin edildiğini hatırlattı. “Bunlar en az 9 ay süreye kesintisiz çalışıyor. Yeni uygulamada buna özel sektörü de dahil ettik, sayıyı 500 bine çıkardık. 200 binden 500 bine çıkardık. Yani hem kamuda hem özel sektörde işsizler çalışacak, parasını işsizlik fonundan biz ödeyeceğiz” diye konuşan Yıldırım, “Özel sektör bunu yaparken biz boş mu duracağız? Tabii ki değil onların diğer maliyetlerini karşılayacağız. Onlar sadece maaşı verecek, sigorta primini ve maaştan kesilen vergiyi devlet olarak biz karşılayacağız bir yıl boyunca. Bu ne demektir? Bu konuda yanında bir işçi çalıştıran ve toplam 1,5 milyon çalışan için hükümet, devlet olarak 12 milyar liralık katkı sağlıyoruz. Helali hoş olsun yeter ki vatandaşımız iş-güç sahibi olsun. Türkiye buna değer. 15 Temmuz gecesi alçaklara darbeyi vuran, demokrasiyi kurtaran bu millet, bu millet için ne yapsak azdır” dedi. Reel sektörü faiz baskısı altında ezmeden döviz kurları konusunda bazı adımlar attıklarını hatırlatarak, dünya genelindeki ekonomik durgunluğun farkında olduklarını, gelişmeleri yakından takip ettiklerini, anında tedbirler aldıklarını söyleyen Yıldırım, bu tedbirleri alırken mali disiplinden asla taviz vermediklerini vurgulayan Yıldırım, reel sektörü desteklemeye devam edeceklerini, istihdam artırıcı teşvik tedbirlerini hayata geçirdiklerini bildirdi.

Ekonomik Koordinasyon Kurulunda alınan kararların birer birer uygulandığını, 2017’nin ilk 3 ayının sigorta primlerinin, yılın son 3 ayına ertelenmesinin ve belediyelerin kesintilerinin yapılmamasının yürürlüğe girdiğini, esnaflar için kurulacak Ahilik Fonu’nun da gelecek hafta TBMM Genel Kurulunda görüşüleceğini anlatan Yıldırım, “Çiftçilerimizin, tarım kesiminin Ziraat Bankası’na ve tarım kredi kooperatiflerine olan 1 milyara yakın borçlarını 5 yıl süreyle yeniden yapılandırıyoruz. Böylece çiftçimizin yanında olduğumuzu, yıllardır devam eden bu problemlerine çözüm üretiyoruz” ifadelerini kullandı.    

Yıldırım, geçen hafta bütün KOBİ’lere 30 ile 50 bin lira arasında bir yıl ödemesiz, faizsiz 3 yıl vadeli kredi verme kararı aldıklarını, bunun uygulama sürecini başlattıklarını belirterek, küçük esnafın, sanayicilerin sıkıntılarını ortadan kaldırmayı hedeflediklerini, 600 bin civarında KOBİ’nin bu işe talipli olduğunu ve şartları tutan herkesi, bütün küçük esnafı, sanatkarı bu imkandan faydalandıracaklarını bildirdi.

FELAKET TELLALLARI SUSPUS

Ösellikle Donald Trump’ın sürpriz yaparak ABD Başkanı seçilmesi döviz kurlarında ani yükselişler yaşandı ve Türk Lirası bu dönemde negatif ayrıştı. Yükselişe geçen döviz kurlarında bazı çevrelerin kıyameti kopardığını şimdi ise yüzde 7-8’lik bir iniş yaşandığını ifade eden Başbakan Binali Yıldırım, “Battık, batıyoruz diyen felaket tellalları suspus, hiç sesleri çıkmıyor. Küresel dalgalanmalarla başlayan döviz kurundaki oynaklık geçicidir, etkileri çok ama çok sınırlı kalacaktır. İnşallah 2017 baharından itibaren Türkiye her alanda şaha kalkmaya devam edecek. Yaz ile birlikte, havaların ısınmasıyla birlikte ekonomide de demokraside de ülkemizin ayak bağlarının hepsinden kurtulmuş olacağız” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞ BORÇ BATAĞINDA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM’de gerçekleştirilen grup toplantısında konuştu. Kredi kartı ve tüketici kredisi borcunun 424 milyar lira olduğunu ve bu borçla ilgili olarak iktidar kanadından bir Allah’ın kulunun çıkıp “Sizi kurtaracağım” demediğini söyleyen Kılıçdaroğlu, eski parayla 424 katrilyon lira olan bu rakamın henüz izah safhasına girmediğini ifade etti. “Vatandaş borç yatağına teslim edildiği gibi faiz yüküne de teslim edilmiştir” diye konuşan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Faiz miktarı 48 milyar lira. Vatandaş sadece geçen yıl bu kadar faiz ödedi. Son on üç yılda 312 milyar lira faiz ödedi. İcra dairelerinde26 milyon dosya var. Türkiye’de yaşayan vatandaşların yarısı icralık. Bunlar işsizliği doğuruyor. Bizim vatandaşın evinde işsiz çocuklar var. Bekliyor yıllardır, aylardır bekliyor ‘Çocuğum iş sahibi olacak mı?’ diye.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN