‘İyi ki varsın Duterte!’

‘İyi ki varsın Duterte!’

Filipinler lideri Duterte, göreve geldiğinde başlattığı ‘savaş’la beş ayda üç bin uyuşturucu satıcısı ve kullanıcısını öldürdü. Ancak bu faaliyetler halktan da doğrudan destek alıyor, insanlar “Birinin bir şeyler yapması lazımdı” diyor.

Filipinler lideri Rodrigo Duterte, özellikle uyuşturucuya karşı başlattığı savaşla son aylarda sık sık dünya basınında yer buluyor. Duterte, uyuşturucu bağımlılığının çok yaygın olduğu ülkesinde sadece uyuşturucu tacirlerine değil, kullanıcılara da savaş açmış durumda. Yaklaşık beş aydır süren kampanyada üç binden fazla kişi kolluk güçleri ve paramiliter unsurlar tarafından öldürüldü. Ülkede sokaklarda yürürken cesetlerle karşılaşmanın olağan bir hale geldiği belirtiliyor. Üzerlerine “Ben bir suçluyum. Siz benim gibi olmayın” yazılı notlar asılıyor. Ancak bu, Duterte için yeterli değil. Filipinler lideri, geçen ay yaptığı açıklamada ‘üç milyon bağımlıyı Hitler gibi öldüreceğini’ söylemişti.

AP ajansı, halkın bu politikalara tepkisini anlamak için vatandaşlarla röportaj yaptı. Kocası metamfetamin adlı uyuşturuc maddenin bağımlısı olan Betchie adlı kadın, kocasını kaybetmekten çok korktuğunu söylese de Duterte’nin politikalarını da anlayışla karşılıyor, “Birilerinin bir şeyler yapması lazımdı” diyor. Başka bir kişi, Duterte’nin yönetimi altında, ülkede ‘şabu’ olarak bilinen metamfetaminle yakalandığını, polis rüşvet vererek kurtulduğunu söylüyor. Polisin uyuşturucuya karşı faaliyetlerinin, halk tarafından ihbar ve doğrudan eyleme geçme şekillerinde desteklendiği belirtiliyor.

OBAMA’YA KÜFRETMEYE DOYAMADI

Rodrigo Duterte, yalnızca uyuşturucu değil, aynı zamanda dış politika konusunda da radikal değişikliklere imza attı. Uzun yıllar ABD ile iyi ilişkileri olan ülkesinin dış politikasını Çin lehine değiştirdi. Önceki gün Çin’in başkenti Pekin’i ziyaret eden Duterte, burada bir kez daha ABD Başkanı Barack Obama için “O... çocuğu” ifadesini kullandı. Duterte, ABD’ye hitaben “Şimdiye kadar benim ülkemdeki varlığınız sadece size kazanç sağladı. O zaman artık vedalaşma zamanı” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN