Kahvaltı etmemek kalp krizi nedeni

Kahvaltı etmemek kalp krizi nedeni

Sabahları kahvaltı yapmanız için bir neden daha. Bilim insanları ne zaman yediğimizin, ne yediğimiz kadar önemli olduğunu belirterek kahvaltının rolüne dikkat çekti. Nedeni ise iki öğün arasında uzun saatler aç kalmanın kişileri yüksek yağlı ve şekerli gıdalara yönlendirmesi. Bu da kalp krizi, obezite ve diyabete yol açıyor.

ABD’deki kalp uzmanları kahvaltının önemini vurgulayan yeni öneriler yayınladı. Yapılan geniş kapsamlı araştırmaya göre kahvaltı etmeyen yetişkinlerin üçte birinde yetersiz beslenme sorunu ortaya çıkacak hastalıklar, diyabet ve obezitenin görülme oranı yüksek. Çünkü kahvaltı etmeyenler gün içinde sürekli bir şeyler yiyor. Ayrıca sabahları öğün atlamayanlar o gün daha çok kalori yakıyor.

New York’taki Columbia Üniversitesi’ndeki uzmanlar tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına göre düzenli ve sağlıklı kahvaltı edenlerin günün ilerleyen saatlerinde kalorili gıdalara yönelme durumu azalıyor. Bu, aynı zamanda uykudan önce yememek ve dolayısıyla enerjiyi tüketmek anlamına geliyor.

Araştırmanın sonuçlarına göre kahvaltı etmeden güne başlayanların kalp krizi geçirme riski yüzde 27, felç olma riski ise yüzde 18 artıyor.  Yapılan başka çalışmalarda ise aynı kişilerin yüksek kolesterol ve tansiyon gibi sağlık sorunları yaşama, diyabet veya obez olma ihtimalleri de oldukça yüksek. Columbia Üniversitesi’nden Profesör Marie-Pierre St-Onge araştırmanın sonuçlarını değerlendirerek şunları söyledi: ‘Yemek zamanı vücudun iç saatini etkilediği için sağlığı da etkileyebilir. Bizim önerimiz ‘duygusal yeme’ ile mücadele etmek için ne yediğinizi, ne zaman yemek yediğinizi ve atıştırmalıklarınızı planlamanız. Birçok kişi aç olmadığı zamanlarda duygu değişimlerinden dolayı beslenmesinin değiştiğini söylüyor. Uzmanlar geç saatlerde yemenin de en az kahvaltı etmemek kadar zararlı olduğu yönünde uyarıyor.

Araştırmayı yapan bilim insanları kahvaltı sırasında günlük enerji alımının da ne olması gerektiğini açıkladı. Kahvaltının kalorisi kadınlar için 300-500, erkekler için 375-625 arasında olmalı. Uzmanlar  sağlıklı bir kahvaltıda lif, kalsiyum, potasyum ve D vitamini zengini besinlere yer verilmesini tavsiye etti. Özellikle yumurtanın demans sorunlarına karşı da koruyucu olduğu hatırlatılarak yenilmesi önerildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN