Kalp de grip olur

Kalp de grip olur

Hafif ya da geçici olduğunu düşündüğünüz grip, geçtikten sonra bile ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Onlar arasında zatürre ve kalp gribi yer alıyor. Virüs kalbe yerleştiğinde kalp yetersizliğine yol açabiliyor.

Son zamanlarda pek çok kişiyi etkileyen grip, yatağa düşürecek kadar şiddetli seyrederek yaşam kalitesini ciddi boyutlarda etkileyebiliyor. Ayrıca bazen hafif ve geçici bir hastalık olarak gördüğü için hekime bile başvurma gereği hissetmediği grip genellikle bir hafta içinde iyileşse de kimi zaman ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Gribin yayılım gösterdiği organların başında ise akciğer ve kalp geliyor. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut grip virüsünün akciğeri tuttuğunda zatürreye yol açabilirken, kalbe yerleştiğinde ciddi kalp yetersizliklerine zemin hazırlayabildiği uyarısında bulunuyor.

Sık görülen grip türlerinde kalp tutulumu az gözlenirken, Coxsackie gibi daha nadir görülen virüs tipleri ise kalbe yerleşebiliyor. Grip virüsünün tipine göre kalp tutulumu değişkenlik gösteriyor. Kalpte tutulan temel bölge kalp zarı olurken, daha az sıklıkta kalp kasları da grip virüsünden etkileniyor. Karabulut kalp gribinin en sık 20-50 yaş arasındaki erkeklerde ortaya çıktığını belirterek “Bunun nedeni, kalp damar hastalıklarının erkeklerde daha sık gelişmesi ve erkek kalbinin bu hastalıklara karşı daha duyarlı olması” diyor.

Kalp gribinde boğaz ağrısı, halsizlik ve kırıklık gibi genel grip belirtileri zamanla yerini batıcı özelliğe sahip göğüs ağrısı, çarpıntıyla nefes darlığına bırakıyor. Karabulut, kalp gribine bağlı göğüs ağrılarında ağrının şiddeti genellikle soluk alma ve sırt üstü yatmada artış gösterdiğini kaydederek “Kalbe bağlı bu belirtiler sıklıkla boğaz şikayetlerinden sonraki 10 gün içerisinde ortaya çıkıyor. Boğaz şikayetleri hafif atlatılsa bile kalp tutulumu gelişebiliyor. Grip genellikle kalp zarına yerleşiyor ve zardan sıvı üretimini artırarak kalp çevresinde sıvı birikmesine yol açıyor. Kalp kasına yayılan grip durumlarında şiddetli nefes darlığı, tansiyon düşüklüğü ve akciğerde sıvı toplanması gibi sorunlar gelişiyor. Daha nadir durumlarda kalp kası da olaya katılıyor ve kalp yetersizliği oluşabiliyor” diye konuşuyor.

Grip sonrasında kalp tutulumu gelişen kişilerin bu duruma tekrar yakalanma riskleri daha yüksek. Öyle ki bu kişilerin yaklaşık yüzde 15-30’unda hastalık yeniden ortaya çıkıyor. Karabulut tekrarlayan kalp gribi ataklarının kalp zarında kalınlaşma ve kalp kasında incelmeye yol açıp zamanla kalp yetersizliği gelişimine zemin hazırlayabildiği uyarısında bulunuyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN